Ψάχνουν εργαζόμενους με τα… κυάλια οι επιχειρήσεις τουρισμού-επισιτισμού

Σε 80.000 ανέρχονται οι κενές θέσεις εργασίας

από Lefteris

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της τουριστικής σεζόν έχει ξεκινήσει και όλα δείχνουν ότι φέτος η «βαριά βιομηχανία» της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια το μεγάλο πρόβλημα των χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας. Οι εργοδότες του τουρισμού βλέπουν, πλέον, μπροστά στα μάτια τους την έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς οι κενές θέσεις εργασίας σε αυτούς τους κρίσιμους για την ελληνική οικονομία τομείς ανέρχονται σε 80.000!

Η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως θα είναι μια καλή σεζόν από την άποψη αφίξεων και εσόδων. Το θέμα είναι, όμως, ποιοι και πόσοι εργαζόμενοι θα κληθούν να σηκώσουν τα βάρος αυτού τουριστικού κύματος που αναμένεται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό από τις 80.000 κενές θέσεις που πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν από τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ), οι 53.000 αφορούν ξενοδοχεία και οι 30.000 την εστίαση. Υψηλόβαθμα συνδικαλιστικά στελέχη επισημαίνουν στο Flash.gr ότι οι νέοι διστάζουν να απασχοληθούν στον τουρισμό αφενός διότι πρόκειται για εποχικά επαγγέλματα που δεν εξασφαλίζουν σταθερότητα αφετέρου γιατί το εποχικό επίδομα που λαμβάνουν οι εποχικά εργαζόμενοι έχει διάρκεια μόλις τριών μηνών.

Παράλληλα, αρκετά σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ότι μερίδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον επισιτισμό και τον τουρισμό διαμορφώνουν άθλιες συνθήκες εργασίας, αμαυρώνοντας την συνολική εικόνα των δύο κλάδων. Ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η υπερεντατικοποίηση της δουλειάς -κυρίως λόγω των μεγάλων κενών στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια- αλλά και οι ελλιπείς υποδομές για το εργατικό δυναμικό λειτουργούν απολύτως αποτρεπτικά για τους νέους που επιθυμούν να εργαστούν στους δύο κλάδους.

Από την πλευρά της η πολιτεία ετοιμάζεται για την θερινή σεζόν διαμορφώνοντας ένα ευρύ πλάνο σαρωτικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, εξάλλου, ότι οι υπερβάσεις ωραρίου, η αδήλωτη απασχόληση και οι παραλείψεις στις τυπικές καταγραφές στον πίνακα προσωπικού κατέχουν σημαντικό μερίδιο στις παραβάσεις που εντοπίζονται διαχρονικά στους καλοκαιρινούς ελέγχους της επιθεώρησης. Είναι δεδομένο πως και φέτος το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα διεξάγει σειρά στοχευμένων πανελλαδικών ελέγχων, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων και τις καταγγελίες που φτάνουν στην Επιθεώρηση. Αυτό σημαίνει ότι στο στόχαστρο θα μπουν σίγουρα και οι επιρρεπείς σε παραβάσεις εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού.

Σε κάθε περίπτωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό έχει ξεκαθαρίσει ότι για να ανακάμψει ο κλάδος του τουρισμού και του επισιτισμού και να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των εργαζόμενων θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να επανέλθει η χρονική ισχύς του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα. Παράλληλα, η Ομοσπονδία συνεχίζει να ζητά επαναφορά της απονομής του εφάπαξ στην 20ετία όπως ίσχυε 10ετίες και υπαγωγή των γυναικών εποχικά εργαζομένων στο επίδομα μητρότητας όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες εργαζόμενες στην χώρα μας. Τέλος, ζητά πιστή τήρηση των κλαδικών συμβάσεων και αναπροσαρμογή των μισθών προς τα πάνω, ώστε οι θέσεις εργασίας στους δύο κλάδους να γίνουν πιο ελκυστικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα