Πρώτο φορτίο LNG στην πλωτή δεξαμενή της Ρεβυθούσας

από fimotro

H νέα πλωτή δεξαμενή ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ μετά από στενή συνεργασίας του ΔΕΣΦΑ με τα αρμόδια υπουργεία

Την έναρξη της λειτουργίας της πλωτής δεξαμενής φυσικού αερίου (FSU) που έχει εγκαταστήσει ο ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα σηματοδοτεί η εκφόρτωση του πρώτου LNG φορτίου από την εταιρεία Mytilineos. Οπως ανακοίνωσε ο ΔΕΣΦΑ, η μετάγγιση του φορτίου περίπου 140.000 κ.μ. LNG στο FSU «Gaslog Athens» ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες με διαδικασία εκφόρτωσης από πλοίο σε πλοίο (Ship-to-Ship – STS) από το πλοίο «Arctic Princess», το οποίο κατέπλευσε στον κόλπο των Μεγάρων για αυτό τον σκοπό. Πρόκειται για την πρώτη φορά που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη διαδικασία σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ τo συγκεκριμένο φορτίο προορίζεται να καλύψει μέρος του στρατηγικού αποθέματος που οφείλουν να τηρούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που δεν έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο. Η υποχρέωση αυτή αφορά το διάστημα 1 Νοεμβρίου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου προληπτικής δράσης που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ.

H προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής πραγματοποιήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ κατόπιν στενής συνεργασίας του ΔΕΣΦΑ με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας ενόψει του φετινού χειμώνα και υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων. Η λειτουργία του FSU αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού της Ρεβυθούσας από 225.000 κ.μ. σε περίπου 370.000 κ.μ., δηλαδή αύξηση περίπου 70%.

Επιπλέον, προσφέρει στην εγκατάσταση LNG διευρυμένη ευελιξία ως προς την υποδοχή και εκφόρτωση φορτίων LNG, εφόσον καθίσταται πλέον δυνατή η ταυτόχρονη εκφόρτωση (στην προβλήτα της Ρεβυθούσας και στην πλωτή δεξαμενή) δύο πλοίων μεταφοράς LNG, βελτιστοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αλυσίδα εφοδιασμού της χώρας με υγροποιημένο φυσικό αέριο και εξασφαλίζοντας τα απαιτούμενα αποθέματα για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς. «H έναρξη της λειτουργίας του FSU στη Ρεβυθούσα με την εκφόρτωση του πρώτου φορτίου από τη Mytilineos αποτελεί ορόσημο που έρχεται ως αποτέλεσμα μιας υποδειγματικής συνεργασίας, υπό πιεστικές συνθήκες, με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς και τους οποίους και ευχαριστούμε. Είμαστε ικανοποιημένοι που μέσω της υψηλής τεχνικής εμπειρίας και των υποδομών μας συμβάλλουμε σημαντικά με μία ακόμα υποδομή μας στη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο για τον επερχόμενο χειμώνα, ενώ παράλληλα ενισχύουμε περαιτέρω τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα