30 Απριλίου 2024
30 Απριλίου 2024

Προς παράταση η προθεσμία πληρωμής για τα Τέλη κυκλοφορίας 2024

Τι εξετάζεται για τα πρόστιμα

από Lefteris

Ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας 2024 φαίνεται πως θα δώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υφυπουργού, Χάρη Θεοχάρη στο Πρώτο Πρόγραμμα. Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης ενδεχομένως να δοθεί παράταση στη διαδικασία καταβολής των τελών κυκλοφορίας για κάποιες ημέρες πριν λήξει η προθεσμία στις 31 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο ενδέχεται να παρατείνει την προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας του 2024 έως τις 15 Ιανουαρίου 2024 και αυτό δεν θα επηρεάσει τους πολίτες που μεταβιβάζουν οχήματα εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης.

Η διάταξη για τα τέλη κυκλοφορίας ενδέχεται να ψηφιστεί την Τετάρτη είχε πει χθες ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε πως «ο σκοπός μας είναι να μην έχουμε συνεχείς παρατάσεις. Και να πάμε σε ένα σύστημα το οποίο σε κάθε περίπτωση να είναι πάγιο, ώστε να μη χρειάζονται παρατάσεις». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν πλέον παρατάσεις δύο μηνών (έως τα τέλη Φεβρουάριου) στην προθεσμία για την καταβολή των τελών, όπως συνήθως γινόταν. Επίσης από τις δηλώσεις του κ. Θεοχάρη προκύπτει πως δεν αποκλείεται να αλλάξει και το χρηματικό πρόστιμο για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας το οποίο είναι το διπλάσιο της αξίας από την πρώτη κιόλας ημέρα καθυστέρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να είναι πιο… ήπια.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων
Επίσης για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Για την ακινησία του οχήματος

Οι πολίτες που θέλουν να θέσουν σε καθεστώς ακινησίας το όχημά τους θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myCAR»και να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Αρχικά θα πρέπει να συνδεθούν στην εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet.
Μετά θα πρέπει να επιλέξουν ή να καταχωρήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμούν να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία
Να καταχωρήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
Να δηλώσουν υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
Να υποβάλουν την αίτησή τους και εάν είναι μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα τους δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά τους , το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.
Στην περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, η ακινησία δηλώνεται από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμη άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους) στη ΔΟΥ του θανόντος.
Υπενθυμίζεται πως δεν είναι απαραίτητη η καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία στη ΔΟΥ πριν από την έναρξη του έτους, δηλαδή πριν την 1/01/2023. Σημειώνεται δε πως η η δήλωση ακινησίας γίνεται μέσω της πλατφόρμας MyCar , χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείς κανείς τη ΔΟΥ της περιοχής του. Προσοχή: Για να θέσει κάποιος πάλι σε κίνηση το όχημα του εντός του 2023, θα χρειαστεί να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του εναπομείναντος έτους. Μπορεί να τα πληρώσει όλα μαζί στο τέλος του έτους ή κάθε μήνα ξεχωριστά, εφόσον πρώτα δηλώσει τους μήνες για τους οποίους θα κινηθεί το όχημά του.

Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να επισκεφτείτε τη Δ.Ο.Υ για να δηλώσετε την ακινησία του οχήματος σας

Στις παρακάτω περιπτώσεις η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. :

Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό
Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος(ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
Πλειστηριασμού του οχήματος
Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
Διευκρινίζεται δε πως για να θέσουν πάλι σε κίνηση το όχημα τους εντός του 2024 οι ιδιοκτήτες τους , θα χρειαστούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του εναπομείναντος έτους. Μπορούν να τα πληρώσουν όλα μαζί στο τέλος του έτους ή κάθε μήνα ξεχωριστά, εφόσον πρώτα δηλώσουν τους μήνες για τους οποίους θα κινηθεί το όχημα τους.

Συνεπώς για να κάνουν άρση της ψηφιακής ακινησίας του οχήματος τους οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Αρχικά θα πρέπει μπουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TAXISnet
Μετά θα πρέπει να επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία,
Και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους,
Εν συνεχεία γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και μετά γίνεται η υποβολή του αιτήματος.
Η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για:

τη μεταβίβαση του οχήματος,
την οριστική διαγραφή του από το μητρώο οχημάτων
την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμηση του οχήματος στην Ελλάδα.
ΠΡΟΣΟΧΗ:

το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους.
Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τ.κ. το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία.
Η πληρωμή

Με τρεις τρόπους μπορούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ :

Πρώτο τρόπος: Αρχικά να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο και μετά να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, και να ακολουθήσουν τις οδηγίες στην οθόνη.
Δεύτερος τρόπος: Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
Τρίτος τρόπος: Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.
Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία όσοι δεν πληρώσουν τα τέλη ή τα καταβάλλουν εκπρόθεσμα θα πρέπει να γνωρίζουν πως το:

Πρόστιμο είναι ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
Πρόστιμο είναι ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
Πρόστιμο είναι μηδενικό , αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως δεν είναι απαραίτητη η καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία στη ΔΟΥ πριν από την έναρξη του έτους, δηλαδή πριν την 1/01/2023. Σημειώνεται δε πως η η δήλωση ακινησίας γίνεται μέσω της πλατφόρμας MyCar , χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείς κανείς τη ΔΟΥ της περιοχής του. Προσοχή: Για να θέσει κάποιος πάλι σε κίνηση το όχημα του εντός του 2023, θα χρειαστεί να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του εναπομείναντος έτους. Μπορεί να τα πληρώσει όλα μαζί στο τέλος του έτους ή κάθε μήνα ξεχωριστά, εφόσον πρώτα δηλώσει τους μήνες για τους οποίους θα κινηθεί το όχημά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα