Προπαγανδιστικές φωτό εθελόντριας της Pfizer με άσχετη πάθηση

από fimotro

Μια εθελόντρια στις δοκιμές του εμβολίου της Pfizer, που πάσχει από μια ανεξήγητη δερματική πάθηση στα πόδια της, αποκάλυψε πώς οι εικόνες των πρησμένων, πληγιασμένων πελμάτων της έγιναν εργαλείο προπαγάνδας από τους αντιεμβολιαστές στο Διαδίκτυο.Λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο των Pfizer/BioΝΤech (που διανέμεται από την περασμένη Τρίτη στη Βρετανία), η Πατρίτσια Τσάντλερ από το Τέξας άρχισε τον Οκτώβριο να νιώθει πόνους στο πόδι της. Όταν εμφανίστηκε μια τεράστια φουσκάλα στη φτέρνα της, επισκέφθηκε γιατρό, που της ανέφερε διάφορες πιθανές αιτίες, μεταξύ των οποίων και η αλλεργική αντίδραση σε κάποιο φάρμακο.Η γυναίκα άρχισε να υποπτεύεται το εμβόλιο -τη δεύτερη δόση του οποίου είχε λάβει στις 19 Οκτωβρίου- και το ανέφερε στην ξαδέλφη της, Ρεμπέκα Μουρ, η οποία ξεκίνησε διαδικτυακό έρανο για να μπορέσει η συγγενής της να πληρώσει τα ιατρικά έξοδα λόγω της κατάστασής της, αναρτώντας και φωτογραφίες του ποδιού της Πατρίτσια. Στην ιστοσελίδα ανέφερε ότι η παθούσα ήταν εθελόντρια σε κλινικές δοκιμές εμβολίου κατά της Covid-19 και ότι είχε εμφανίσει μια «σοβαρή παρενέργεια», χωρίς να διευκρινίσει ότι αυτό που υποστήριζε δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Aυτές τις -άσχετες με την συμμετοχή της εθελόντριας στις κλινικές δοκιμές της Pfizer- φωτογραφίες από τα πληγιασμένα πόδια της εκμεταλλεύτηκαν αντιεμβολιαστές για να διαδώσουν την προπαγάνδα τους στο Διαδίκτυο / Φωτογραφίες: ΥοuTube, GoFundMe
Μόνον που οι αντιμεβολιαστές καραδοκούσαν και έκαναν viral τις φωτογραφίες με τα πληγιασμένα πόδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απ’ όπου τις εκμεταλλεύτηκε κι ένα σάιτ ευαγγελιστών, που προωθεί συχνά θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια, την πανδημία του κορωνοϊού και τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Βλέποντας τους συνωμοσιολόγους να «σηκώνουν» το θέμα, οι γιατροί της Πατρίτσια και η Pfizer μελέτησαν τα έγγραφα της συμμετοχής της στις κλινικές δοκιμές και όπως διαπίστωσαν στη γυναίκα είχε χορηγηθεί ένα εικονικό φάρμακο (placebο) και όχι το εμβόλιο.

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0xde4eecd0

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0xdf29c3c1

Διαδικτυακό bullying από τους αντιεμβολιαστές στην εθελόντρια
Και σαν μην της έφταναν οι πόνοι, η Πατρίτσια άρχισε να δέχεται διαδικτυακό bullying από άτομα που την αποκαλούσαν «ηλίθια», «εθισμένη στα φάρμακα», «απατεώνισσα», καθώς και από αντιεμβολιαστές που την κατέκριναν επειδή έλαβε μέρος στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου. «Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι οι αντιεμβολιαστές χρησιμοποιούν όλο αυτό για την προπαγάνδα τους», λέει. «Θα πρέπει, βέβαια, να αναλάβω κάποια ευθύνη για τον τρόπο που παρουσιάστηκε η υπόθεσή μου στον λογαριασμό GoFundMe. Όμως η πάθησή μου δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο».

Η Πατρίτσια απενεργοποίησε τα προφίλ της social media λόγω των μηνυμάτων που δεχόταν, αναδιαμόρφωσε το κείμενο στη σελίδα στο GoFundMe σημειώνοντας ότι η αιτία της πάθησής της παραμένει ασαφής, ενώ έστησε και λογαριασμό στο YouTube, όπου ενημερώνει τακτικά για την εξέλιξη της υγείας της. Όπως, υπογραμμίζει, πάντως το BBC, που αποκάλυψε την υπόθεση, «η ιστορία της Πατρίτσια είναι ένα ακόμη παράδειγμα ενός επαναλαμβανόμενου μοτίβου: περιθωριακοί ακτιβιστές βρίσκουν μια ιστορία που δείχνει να στηρίζει τις εδραιωμένες απόψεις τους και σπεύδουν να τη διαδώσουν τάχιστα στο Διαδίκτυο, ανεξάρτητα από την υποκείμενη αλήθεια».

Από την πλευρά της, το μόνο που θέλει η Πατρίτσια είναι «να τελειώσει όλο αυτό» και να βρει ο γιατρός της την αιτία της πάθησής της, ώστε να μπορέσει σύντομα να επιστρέψει στη δουλειά της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα