26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου για νέες έρευνες

από fimotro

Και γεωτρήσεις δίπλα σε Ελληνικά νησιά

Σαν τελεσίγραφο ήταν οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αφού αναφέρθηκε στη δράση του τουρκικού σκάφους ερευνών, ανακοίνωσε πως στα τέλη Αυγούστου η Αγκυρα θα παραχωρήσει τα οικόπεδα «στα δυτικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», όπως υποστήριξε, που έχει καταθέσει αίτημα η Τουρκική Εταιρία Πετρελαίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή αυτή.

«Το Oρουτς Ρέιτς πήγε στην περιοχή. Οπως ξέρετε είχαμε καθορίσει τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας στα τέλη Αυγούστου κι εκεί θα παραχωρήσουμε οικόπεδα και στις περιοχές αυτές και θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Στην Ανατολική Μεσόγειο θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στην κοινή συνέντευξη Τὐπου με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν.

Τα δυτικά όρια της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», όπως υποστηρίζει η Αγκυρα κι είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» τον Ιούνιο, φτάνουν σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης.

Ο Τσαβούσoγλου κατηγόρησε την Ελλάδα για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κατόπιν αιτήματος ορισμένων χωρών, της Ε.Ε. και ειδικά της κυρίας Μέρκελ, κάναμε ορισμένες προσωρινές χειρονομίες, κινήσεις καλής θέλησης, όχι υποχωρήσεις, και ο πρόεδρος Ερντογάν ήδη τις μοιράστηκε με το κοινό στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Και στη διαδικασία αυτή, η Γερμανία και η Ε.Ε. πραγματοποιούσαν προσπάθειες για διάλογο. Εμείς τους είπαμε: εμείς κάνουμε αυτή τη χειρονομία, αλλά θα δείτε πως αντί για οιοδήποτε θετικό βήμα από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, θα υπάρξει ένα αρνητικό βήμα. Και αυτό που είπαμε αποδείχθηκε αληθές».

Σχετικά για τις δηλώσεις της Ε.Ε., των ΗΠΑ και της Γερμανίας για την παρουσία του «Oρουτς Ρέις», ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «ορισμένες ήταν ισορροπημένες, άλλες μεροληπτικές. Αλλά στο σημείο όπου φθάσαμε, κανείς δεν μπορεί να πει πως η Τουρκία δεν έχει επιδείξει καλή θέληση. Τη δείξαμε, αλλά υπάρχει μία κακόβουλη χώρα στην άλλη πλευρά, επομένως εάν πρόκειται να κατηγορήσουν κάποιον, ας κατηγορήσουν την Ελλάδα».

 

Ο Χουλουσί Ακάρ

O υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, πραγματοποίησε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τους αρχηγούς όλων των Οπλων. Ανάμεσά τους ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ, ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς Ουμίτ Ντουντάρ, ο αρχηγός της Αεροπορίας Χασάν Κιουτσούκακγιουζ και ο αρχηγός του Ναυτικού Αντνάν Οζμπαλ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Ακάρ ανέβασε κι αυτός τους τόνους σχετικά με τις εξελίξεις και ανέφερε πως «το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει το Oρουτς Ρέις κι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων, συμφερόντων της της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Ο Ακάρ επέκτεινε τις θέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέφερε πως «η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη Γαλάζια Πατρίδα της, που περιλαμβάνει και την Κύπρο. Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην περιοχή».

O υπεύθυνος αεροναυτιλιακών υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγιές, έθεσε εκ νέου θέμα Καστελλόριζου και κατηγορεί την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς».

Στο χάρτη που δημοσιοποίησε ο ίδιος στο twitter εμφανίζεται η δραστηριότητα της έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους «Ορουτς Ρέις».

O Τούρκος διπλωμάτης θέτει ευθέως θέμα Καστελλόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο.

Το «Oρουτς Ρέις» ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα, αναφέρει ο Ερτζιγιές.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Ορουτς Ρέις και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ευθυδικίας».

Ο Ερτζιγιές πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους παράλογους ισχυρισμούς της.

«Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Mε διαδοχικά μηνύματα στο twitter o εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, κατηγόρησε ευθέως την Αθήνα. «Η Ελλάδα δεν έχει νομική ούτε σύννομη βάση για να αντιταχθεί στη δραστηριότητα της Τουρκίας. Ενα τέτοιο επιχείρημα ότι τα ελληνικά νησιά στην περιοχή κόβουν την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας αντιβαίνει στην αρχή της δικαιοσύνης του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την αναζήτησή της για σφετερισμό. Στην Ανατολική Μεσόγειο κάθε ανομία που αγνοεί τη Γαλάζια Πατρίδα μας είναι καταδικασμένη να χαθεί».

Ο Τσελίκ επιτέθηκε στην Ελλάδα που καλεί για παρέμβαση την Ε.Ε. «Η Ελλάδα, ως συνήθως, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση σε συνάντηση για την υποστήριξη των άδικων, παράνομων, επιθετικών πολιτικών της.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να μετατρέψει όλη την Ευρώπη σε “ελληνικό θέατρο”» ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα