Που πήγαν τα 800 εκατομμύρια της ΕΡΤ – Εισαγγελέας καλεί Ραδιομέγαρο

από fimotro

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην ΕΡΤ, σχετικά με την οικονομική διαχείριση από τη διοίκηση, των χρημάτων του ελληνικού λαού που πληρώνει και συντηρεί τη δημόσια τηλεόραση. Φαίνεται ότι τα δημοσιεύματα, όσα γράφονται και λέγονται κατά καιρούς δεν άφησαν ασυγκίνητη την εισαγγελία Αθηνών.

Γράφει ο Ξενοφών Α. Ξενοφώντας

Σχετικό έγγραφο οικονομικού εισαγγελέως που έχουμε στη διάθεσή μας  καλεί πρόσωπα του Ραδιομεγάρου να καταθέσουν για τα όσα γνωρίζουν σχετικά με την οικονομική διαχείριση από τη διοίκηση του φορέα.

Κείμενα και ρεπορτάζ  που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας και καταγγελίες εργαζομένων της ΕΡΤ και σωματείων, άφηναν αιχμές για άσκοπες σπατάλες ασκώντας παράλληλα  σκληρή κριτική στη διοίκηση για χαριστικές συμβάσεις προγραμμάτων, φιλικές η κατευθυνόμενες αναθέσεις, υπερκοστολογήσεις και δαπάνες που δεν δικαιολογούνται. Τα 800 εκατ. που αναφέρουμε που πήγαν, δεν τα πήρε ο αέρας από το Μέγαρο, ούτε έγινε κάποια ληστεία.

Δαπανήθηκαν «νόμιμα» με επίσημες συναλλαγές, όπως γινόταν πάντα στο Ραδιομέγαρο και τις εκάστοτε διοικήσεις αλλά με φουσκωμένους λογαριασμούς. Τα 800 εκατ. αφορούν τη χρήση της τελευταίας 4ετίας (για τις προηγούμενες θα αφιερώσουμε άλλο χρονικό) με βάση τα 200 εκατ. το χρόνο που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Άρα τα χρήματα που διαχειρίστηκε η σημερινή διοίκηση είναι 800 εκατ. ίσως και κάτι πάρα πάνω.

Πριν προχωρήσουμε στη δημοσιοποίηση εισαγγελικής παραγγελίας, μια ακτινογραφία της ΕΡΤ για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί διοικείται και πως  παίρνονται οι αποφάσεις είναι απαραίτητη. Η δημόσια τηλεόραση είναι ένας περίεργος οργανισμός, με λάμψη γοητεία και χρήμα που λειτουργεί ανεξέλεγκτα, με αυτόματο πιλότο και αν βρει πολιτική καταιγίδα αλλάζει «ρότα».

Είχα την τιμή και τη χαρά πριν από κάποια χρόνια για ένα μικρό χρονικό διάστημα να περάσω και εγώ από το Ραδιομέγαρο. Έτσι γνώρισα με κάθε λεπτομέρεια και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, από ποιούς επηρεάζετε και πως γίνονται οι οικονομικές συναλλαγές. Το προσωπικό, τη δομή λειτουργίας και τις διάφορες υπηρεσίες τις οποίες σύγκρινα με εργασίες μου και συνεργασίες που είχα με ξένα ΜΜΕ.

Πολλά από τα στοιχεία αυτά με ενδιέφεραν και τα έβαλα στο δημοσιογραφικό και τηλεοπτικό μου αρχείο, για το μέλλον επειδή παρουσίαζαν ενδιαφέρον. Πραγματικά μέσα στις σημειώσεις και τα έγγραφα υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία και πειστήρια.

Όπως παράνομες και χαριστικές προσλήψεις (έτσι βρέθηκα και εγώ στην ΕΡΤ), οικονομικές καταχρήσεις, ερωτικές σχέσεις προσώπων και κάθε είδους παρανομία.

Ακόμη και ανώτατο στέλεχος που έφτασε στην ΕΡΤ για να την «σώσει» το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πληρώσει τα χρέη του, άλλο τηλεφώνημα που έφτασε στη διοίκηση ζητούσε διαγραφή επιτυχούσας υπάλληλου, όπερ και εγένετο, και στη θέση της να βρεθεί άλλη που περίμενε στην πόρτα χωρίς συμμετοχή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, και δεν είναι τα μόνα.  Σημασία δεν έχει το πότε έγιναν αυτά… αλλά έγιναν! Τώρα βέβαια έχουν παραγραφεί. Τέτοια παραδείγματα θα αναφέρουμε σε επόμενες αναρτήσεις.

Χωρίς αμφιβολία η ΕΡΤ, είναι ένας φορέας με πλούσιο έμψυχο προσωπικό  υψηλού επιπέδου και τεχνικό εξοπλισμό. Θα έπρεπε  να είναι η δημόσια τηλεόραση το καμάρι και ο καθρέφτης της  ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού. Να είναι, η εικόνα της, ένας πλούτος πολιτισμού, τεχνών και επιστήμης μαζί με την ενημέρωση και ψυχαγωγία.

Πρώτη σε τηλεθέαση εάν οι εκάστοτε διοικήσεις και πολύ περισσότερο η σημερινή έτρεφαν αγάπη και σεβασμό στο φορέα και όχι στις σπατάλες κυνηγώντας την  ουρά της ιδιωτικής τηλεόρασης με μυθοπλασίες μαμάδες και μπαμπάδες, μιας άλλης εποχής με το χρήμα να ρέει άφθονο εκεί που δεν πρέπει…

Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις που έστελναν στο Ραδιομέγαρο (ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης το 89-90) την απαξίωναν και έγινε η ουρά των ιδιωτικών καναλιών. Το μόνο ενδιαφέρον των εκάστοτε διοικήσεων ήταν να λειτουργούν αυτόνομα και να εξυπηρετούν τις εκάστοτε κυβερνητικές ανάγκες, με ρουσφέτια και διορισμούς στο Ραδιομέγαρο με άτομα που είχαν πρόσβαση σε κομματικά η φιλικά πρόσωπα. Αυτό γίνεται μέχρι σήμερα όπως θα δούμε σε άλλες αναρτήσεις με επίσημα στοιχεία.

Οι αναθέσεις εκπομπών παραγωγών και κάθε είδους πρόγραμμα στηριζόταν στο εκάστοτε πρόσωπο που είχε τη διαχείριση της ανάθεσης συμβάσεων με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Στημένες και ελεγχόμενες επιτροπές, που ήταν διατεθειμένες να ταυτιστούν με τις οικονομικές προτάσεις αυτών που ασκούσαν τη  διοίκηση.

Ας μου επιτραπεί να αναφερθώ σε ένα προσωπικό γεγονός για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ όταν έκανα το σύντομο πέρασμα. Ανώτατο στέλεχος με είχε καλέσει στο γραφείο του  με σκοπό λόγω γνώσεων και εμπειρίας για τη βελτίωση των εκπομπών του ενημερωτικού τομέα, των ειδήσεων, και γενικότερα του προγράμματος και της ψυχαγωγίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, έπεσαν στο τραπέζι πολλές ιδέες σκέψεις και προτάσεις. Μεταξύ αυτών και τη σύσταση μιας ομάδας επεξεργασίας προτάσεων, σκέψεων και ιδεών, ένα είδος Think Tank όπως συμβαίνει σε πολλά ιδρύματα του εξωτερικού για να επεξεργάζεται αυτές τις ιδέες σκέψεις εμπνεύσεις και προτάσεις. Ξέρετε πολλές φορές μια  ιδέα ακόμη και ενός «ζητιάνου» μπορεί να κρύβει μέσα της έναν θησαυρό.

Παράλληλα είπαμε να εμπλουτίσουμε με νέα πρόσωπα τις δυο επιτροπές σεναρίων και κοστολογίου(τώρα είναι μία με τα ίδια πρόσωπα για ευνόητους οικονομικούς λόγους όλα γίνονται χωρίς αντιστάσεις) για να υπάρχει έλεγχος και όχι παράνομες συναλλαγές, εάν δεν υπήρχε σύμφωνη γνώμη και των δυο επιτροπών η πρόταση απορριπτόταν.

Οιαδήποτε ανάθεση έπρεπε να περάσει πρώτα από την επιτροπή σεναρίων και στη συνέχεια κοστολόγιο. Εδώ υπήρχαν πολλές συγκρούσεις. Τώρα η επιτροπή είναι μια δεν χρειάζεται σχολιασμός. Τα πρόσωπα που προστέθηκαν στις επιτροπές, είδαν τι ακριβώς συνέβαινε και απέρριπταν πολλές προτάσεις παραγωγών η μείωναν σημαντικά τα κοστολόγια. Αποτέλεσμα, να αντικατασταθούν με άλλα πρόσωπα χωρίς αντιστάσεις… Όταν ρώτησα για πιο λόγο η απάντηση ήταν ουδέν σχόλιο….. και βεβαίως ο νοών νοείτω!

Το οργανόγραμμα και οι υπηρεσίες της ΕΡΤ, η διοίκηση τα άλλαζε πολλές φορές η ίδια, όταν δεν  εξυπηρετούσε τις αποφάσεις που ήθελε να πάρει. Το μεγάλο φαγοπότι γινόταν πάντα από αυτούς που είχαν την διαχείριση της παραγωγής και εκτέλεσης εκπομπών και κάθε είδους πρόγραμμα, παράλληλα με την αγορά ξένων ψυχαγωγικών ταινιών σειρών η παραγωγών σε συνεργασία με τους μεταπράτες «νταβατζήδες» που αναλάμβαναν να φέρουν σε πέρας μια παραγωγή η αγορά.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος όπως θα δούμε που δεν δημιούργησε η ΕΡΤ μέχρι σήμερα την εταιρία παραγωγής όπως προβλέπεται από το νόμο για την παραγωγή του πρόγραμμά της όπως έκαναν όλα τα ιδιωτικά κανάλια. Η εταιρία θα περιόριζε κάθε τυχάρπαστο και «τσαρλατάνο» να αρμέγει την αγελάδα όλο το 24ωρο, και περιορισμό της σπατάλης!

Το μεγαλύτερο φαγοπότι στην ΕΡΤ γινόταν  πάντα στο πρόγραμμα αναθέσεων παραγωγών και εκπομπών με το αζημίωτο η μέσω μεικτών παραγωγών που σήμαινε για τις μεικτές «γνήσιους νταβατζήδες και όχι γιαλαντζί». Γί αυτό, και μετά τη μισθοδοσία του προσωπικού της ΕΡΤ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων  πήγαινε και πηγαίνει εκεί που μπορούσαν να φάνε με οποιοδήποτε τρόπο. Δηλαδή στην παραγωγή και ανάθεση παραγωγής προγραμμάτων όλων των αποχρώσεων.

Έτσι βλέπουμε να δαπανώνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για παραγωγές μυθοπλασίας και ψυχαγωγικού προγράμματος, διότι  το κόστος είναι ανεξέλεγκτο όσο και αν θέλουν οι επιτροπές της ΕΡΤ που καθορίζουν τον προϋπολογισμό μιας παραγωγής με βάση το κοστολόγιο που κατατίθεται ότι είναι πραγματικό και όχι πλασματικό.

Τότε κάτι συμβαίνει, ας προσέχουν τον καφέ τους την ώρα που πίνουν όταν συνεδριάζουν για να πάρουν απόφαση. Μάλλον θα τους ρίχνουν υπνωτικά χάπια. Η δημόσια τηλεόραση έχει ξεφύγει από τους σκοπούς που έχει ταχθεί να υπηρετήσει και την πληρώνει ο ελληνικός λαός. Μάλλον και η ίδια η διοίκηση δεν θα έχει καταλάβει, η κάνει ότι δεν ,καταλαβαίνει ότι βρίσκεται σε έναν δημόσιο, φορέα και σκορπάει τα χρήματα των ελλήνων.

Κάποτε υπήρχαν εκπομπές για τους αγρότες για την ύπαιθρο για κάθε κοινωνική τάξη. Τώρα μόνο πανάκριβες σειρές μυθοπλασίας τις οποίες βρίσκεις στην ιδιωτική τηλεόραση, εκεί όμως υπάρχει η «μάσα». Από τα 200 εκατ. το χρόνο σχεδόν τα μισά αφορούν το ψυχαγωγικό πρόγραμμα χωρίς κανένα έλεγχο από ανεξάρτητες υπηρεσίες αν τα κοστολόγια είναι πραγματικά και ανταποκρίνονται στις αντίστοιχες πληρωμές των προσώπων συμμετοχής με αποδείξεις και ποιες εταιρίες, η μεμονωμένοι παραγωγοί παίρνουν τις παραγωγές όπως θα αποκαλύψουμε σε επόμενες αναρτήσεις.

Σε εμάς έχουν φτάσει πολλές καταγγελίες για συγκεκριμένα πρόσωπα που αλωνίζουν στην ΕΡΤ με ύφος Μέγα Ναπολέοντα. Εμείς δεν υιοθετούμε τίποτα, ο οικονομικός εισαγγελέας έχει το λόγο για τον έλεγχο και τη χριστή οικονομική διαχείριση του χρήματος των ελλήνων. Το παρελθόν όμως όλων των διοικήσεων δείχνει το αντίθετο. Καιρός είναι να σταματήσουν κάποιοι να κλέβουν φανερά και νόμιμα μέσα από φουσκωμένους λογαριασμούς. Ας σεβαστούμε την ελληνίδα και τον έλληνα.

Εμείς θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις για την ΕΡΤ, μέχρι να ξυπνήσει ο γίγαντας που λέγεται δημόσια τηλεόραση. Έχει ψυχή, έχει καρδιά αλλά είναι στην κατάψυξη και χρειάζεται ηλεκτροσόκ από μια διοίκηση που θα πιστεύει στην αναγέννησή  και όχι, στο… πόσα θα βάλει στην «τσέπη».

Το χρονικό  θα ολοκληρωθεί με μερικά ακόμη δημοσιεύματα και διάφορα στοιχεία μαζί με την εισαγγελική παραγγελία. Τι θα κάνει το μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο των οικονομικών που έχουν την ευθύνη, αυτό είναι δικό τους θέμα. Αργά η γρήγορα η βόμβα θα σκάσει με το χέρι να είναι πάνω από το Buttonπεριμένοντας την εντολή για το πάτημα!                                                             Η συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα