Πώς κατόρθωσε ένας 30χρονος για λίγα λεπτά να κατοχυρώσει το domain Google;

από fimotro

Ένας Αργεντίνος κατάφερε να «αποσπάσει» την ηλεκτρονική διεύθυνση της Google Αργεντινής την περασμένη εβδομάδα, καταβάλλοντας μόλις 2,30 ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, ένας 30αρης που ασχολείται με το Web Design βρέθηκε να είναι ο κάτοχος της διεύθυνσης Google.com.ar, σαν να λέμε το αντίστοιχο του Google.gr για την Αργεντινή για μερικές ώρες. Και μάλιστα όλα αυτά έγιναν με απόλυτα νόμιμο τρόπο και χωρίς να μεταχειριστεί μεθόδους χάκινγκ. «Δεν φανταζόμουν ποτέ πως θα μου επέτρεπαν να την αγοράσω» δήλωσε έκπληκτος ο άνδρας στο BBC.


Ο Αργεντίνος που αγόρασε την διεύθυνση της Google στην Αργεντινή

Από την πλευρά της, η Google Αργεντινής επιβεβαίωσε πως για σύντομο χρονικό διάστημα η διεύθυνση πράγματι αποκτήθηκε από κάποιον τρίτο, ωστόσο πρόσθεσε πως πλέον ο τεχνολογικός κολοσσός επανάκτησε τον έλεγχο.

Μια μικρή αναζήτηση έκανε τον 30χρονο «ιδιοκτήτη» της Google Αργεντινής

Ο Νίκολας βρισκόταν στο γραφείο του, στο Μπουένος Άιρες την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, δουλεύοντας μια ιστοσελίδα για ένα πελάτη. «Μπήκα στο Google.com.ar από το διαχειριστικό μου και δεν λειτουργούσε» δήλωσε προσθέτοντας πως αμέσως συνειδητοποίησε πως κάτι περίεργο συνέβαινε.

Έτσι αποφάσισε να ελέγξει τη διαθεσιμότητα της διεύθυνσης στο Κέντρο Πληροφοριακού Δικτύου της Αργεντινής (NIC), αρμόδιο για τη διαχείριση των διευθύνσεων που τελειώνουν σε .ar (όπως το αντίστοιχο δικό μας .gr) στη χώρα.

Αναζητώντας λοιπόν τη Google παρατήρησε πως η αργεντίνικη διεύθυνση ήταν διαθέσιμη προς αγορά. Παρότι πίστεψε πως κάτι τέτοιο δεν θα ίσχυε, «ακολούθησε τα βήματα και στη συνέχεια έλαβε ένα Mail με την απόδειξη αγοράς». Σύμφωνα με το BBC, που πήρε στα χέρια του την απόδειξη πληρωμής, η διεύθυνση κόστισε 270 πέσος, ήτοι 2,30 ευρώ περίπου.

«Πάγωσα» λέει ο προσωρινός ιδιοκτήτης του Google Αργεντινής

Αμέσως, ο 30χρονος Αργεντίνος πληκτρολόγησε τη διεύθυνση www.google.com.ar και παρατήρησε εμβρόντητος πως στη σελίδα εμφανίζονταν τα προσωπικά του στοιχεία. «Πάγωσα παρακολουθώντας την οθόνη. Δεν μπορούσα να πιστέψω τι είχε συμβεί» είπε. Στις 21.52, τοπική ώρα της περασμένης Τετάρτης, ο Νίκολας είχε αγοράσει την διεύθυνση της Google Αργεντινής και όλοι οι χρήστες που προσπαθούσαν να κάνουν αναζητήσεις στη χώρα, έμπαιναν στη δική του σελίδα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είχα ποτέ κακές προθέσεις, απλά επιχείρησα να το αγοράσω και η υπηρεσία μου το επέτρεψε» είπε. «Όταν ολοκληρώθηκε η αγορά και τα στοιχεία μου εμφανίστηκαν, ήξερα πως κάτι θα συμβεί… ήμουν πολύ αγχωμένος», πρόσθεσε.

Η Google πήρε πίσω την διεύθυνση

Επικοινωνώντας με την Google, το BBC διαπίστωσε πως από τον τεχνολογικό κολοσσό δήλωναν βέβαιοι πως τα δικαιώματα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης είχαν ισχύ ως τον Ιούλιο του 2021 και δεν θα έπρεπε αυτή να είναι διαθέσιμη προς αγορά.

Η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας ερευνά τι ακριβώς συνέβη, αλλά σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον για μερικά λεπτά, είναι βέβαιο πως η Google έχασε τον έλεγχο της διεύθυνσης της μηχανής αναζήτησης στην Αργεντινή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα