Πολυτεχνείο: Πού βρίσκεται το άρμα που γκρέμισε την πύλη του

από fimotro

Έγινε το απόλυτο σύμβολο της Χούντας των Συνταγματαρχών, καθώς έδειξε ξεκάθαρα τη βιαιότητα με την οποία η δικτατορία του Γ. Παπαδόπουλου ήθελε να καταστείλει την εξέγερση των φοιτητών με… όποιο κόστος.

Ο λόγος για το τανκ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου. Το τεθωρακισμένο όχημα ΑΜΧ – 30, γαλλικής κατασκευής, μετά την εισβολή του συνέχισε να «υπηρετεί» στον ελληνικό στρατό. Μάλιστα, μεταφέρθηκε σε μονάδες του Έβρου μέχρι και την απόσυρσή του κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Το τραγικό της υπόθεσης, που αποτελεί και πρόκληση προς τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και όλους τους τραυματίες και βασανισμένους της χούντας ήταν το παρατσούκλι του, που είχαν βγάλει αξιωματικοί του Στρατού.

Το αποκαλούσαν «μορφωμένος» εξαιτίας του αιματηρού ρόλου που έπαιξε στην εισβολή στο Πολυτεχνείο το 1973.

Πλέον εκτίθεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων, ενώ μια από τις φωτογραφίες, εκτός των γεγονότων του Πολυτεχνείου, την έχει τραβήξει ένας φαντάρους που υπηρετούσε στο άρμα το 1985.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στον χώρο που βρίσκεται το άρμα υπάρχουν και άλλα παροπλισμένα και παλιά άρματα μάχης τα οποία μάλιστα είναι σε τέτοια διάταξη που όλες οι κάννες τους σημαδεύουν το άρμα που έριξε την πύλη Πολυτεχνείο. 

Η «ταυτότητα» του άρματος:

ΑΜΧ-30 Γαλλικής κατασκευής

Κινητήρας 680 hp Diesel

Ταχύτητα 65 Κm

Βάρος 36 τόνοι

Πλήρωμα 4,κυβερνήτης,πυροβολητής,γεμιστής,οδηγός.

Δύναμη πυροβόλο 105 χιλιοστά,πυροβόλα 20 χιλιοστών, 7,62 πολυβόλο,πολλές χιλιάδες σφαίρες 8 καπνογόνα, και 55 βλήματα πυροβόλου 105 χιλιοστών.

Διέθετε σύγχρονα ηλεκτρονικά όργανα για ημερήσιες και νυχτερινές αποστολές. Η Ελλάδα είχε 140 Γαλλικά άρματα ΑΜΧ-30.

tank_polytexneio

Ο στρατιώτης που έβγαλε μια αναμνηστική φωτογραφία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ΑΜΧ-30 με αριθμό Νο-84337 ήταν διοικητικό, με τις περισσότερες ώρες ασκήσεων. Στο ημερολόγιο του άρματος δεν έγραφε τίποτα για το βράδυ της 17 Νοεμβρίου 1973».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα