Πιτσιλής: Εντός του 2022 οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

από fimotro

Το φθινόπωρο του 2022 ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν τις πρώτες προσυμπληρωμένες δηλώσεις τον Νοέμβριο οι οποίες θα προκύψουν από τα στοιχεία που βρίσκονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA. Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής μιλώντας στον διαδικτυακό κόμβο Taxheaven, ανέφερε ότι «Εμείς θα θέλαμε μέσα στο 2022 να ξεκινήσει πιλοτικά η προ-συμπλήρωση δεδομένων για τις δηλώσεις ΦΠΑ. Είναι ένα σύνθετο έργο, επιδιώκουμε πιλοτικά φέτος να δούμε πως μπορεί λειτουργήσει το myDATA με τις δηλώσεις του ΦΠΑ χωρίς βέβαια οι εγγραφές αυτές να είναι δεσμευτικές σε πρώτη φάση».

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τροποποιούν την προσυμπληρωμένη δήλωση εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία. Η δήλωση ΦΠΑ δεν θα είναι κλειδωμένη αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να τη διαχειριστούν τα λογιστήρια και να προσθέσουν περιπτώσεις εξόδων που δεν έχουν περάσει από τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η εφορία θα γνωρίζει επ’ ακριβώς τι πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα, ενώ θα περιορισθεί σημαντικά η φοροδιαφυγή και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία περισσότερες από 900.000 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία ενώ ο τζίρος από την αρχή της χρήσης των MyData ξεπερνά τα 450 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εκδοθεί 720 εκατομμύρια παραστατικά.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για τη δωρεάν εφαρμογή timologio. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 175.000 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίας εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα MyData.

Η εφαρμογή απευθύνεται σε όσους εξέδωσαν πέρυσι και πρόπερσι μέχρι 50 τιμολόγια παροχής ή πώλησης ετησίως, ή είχαν τζίρο έως 50.000 ευρώ, και τηρούν απλογραφικά βιβλία. Αυτό που πρέπει να κάνουν όσοι ανήκουν στην κατηγορία είναι μέσω της εφαρμογής να συμπληρώνουν τα στοιχεία κάθε τιμολογίου που εκδίδουν. Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το «timologio», η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο myDATA (έσοδα) του επαγγελματία και στο myDATA της επιχείρησης – πελάτη (έξοδα). Αποκλειστικά υπεύθυνος για την αλήθεια και την ακρίβεια των εκδιδόμενων παραστατικών παραμένει ο χρήστης της εφαρμογής. Η εφαρμογή timologio δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη τους. Η αποστολή τους παραμένει ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα