Πιάνουν δουλειά το φθινόπωρο οι “νταντάδες της γειτονιάς”

από fimotro

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα

Δύο νέα προγράμματα για εργαζόμενους γονείς -και κυρίως μητέρες- τα οποία αφορούν στη φύλαξη παιδιών ως 2,5 ετών από «νταντάδες της γειτονιάς» και παιδικούς σταθμούς που θα λειτουργούν μέσα στο χώρο εργασίας, έρχονται από το φθινόπωρο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 30 εκατ., και 80 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα δύο προγράμματα θα υλοποιηθούν από το υπουργείο Εργασίας, όπως έγινε γνωστό από την αρμόδια υφυπουργό Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα.

Στο πρόγραμμα για τις «νταντάδες» οι εργαζόμενοι γονείς θα μπορούν να επιλέγουν από ειδική πλατφόρμα γυναίκα babysitter, για να φροντίσει το παιδί τους σε καθορισμένες ώρες με επιδότηση γύρω στα 250 ή και 300 ευρώ το μήνα. Θα ξεκινήσει πιλοτικά το φθινόπωρο για ένα 4μηνο σε δήμους της χώρας όπου δεν καλύπτονται οι ανάγκες φύλαξης από παιδικούς σταθμούς, και από το 2022 θα έχει καθολική εφαρμογή. Το ρόλο της «νταντάς θα μπορούν να έχουν και οι γυναίκες που βγήκαν στη σύνταξη.

Οι νταντάδες θα περνούν από σεμινάρια και θα παίρνουν πιστοποίηση με έμφαση σε ψυχοκοινωνικά κριτήρια πριν αναλάβουν… δράση. Η επιδότηση για τους γονείς θα δίδεται με βάση μόνον το εισόδημα της μητέρας από εργασία και όχι μαζί με του άντρα της.

Με το δεύτερο πρόγραμμα θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 100 ατόμων για να φτιάξουν ειδικούς χώρους φύλαξης παιδιών εντός των χώρων εργασίας για τους εργαζόμενους γονείς.

Η επιδότηση θα καλύπτει τα έξοδα κατασκευής και λειτουργίας των χώρων φύλαξης στο 100% για μια τριετία, με την προϋπόθεση ότι θα αναλάβουν τα έξοδα οι επιχειρήσεις στη συνέχεια.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα