Η πώληση των ΕΛ.ΠΕ δεν θεωρείται διαρθρωτικό μέτρο, αλλά περισσότερο εισπρακτικό

Σε αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, προχωρά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα στο Euro2day.gr, οι αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής πετρελαϊκής εταιρείας, στην οποία το δημόσιο ελέγχει, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το 35,5% μετατίθενται για τους επόμενους μήνες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας λαμβάνει θετικά μηνύματα ως προς το σύνολο των πρωτοβουλιών της στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και μιας και η πώληση των ΕΛ.ΠΕ δεν θεωρείται διαρθρωτικό μέτρο, αλλά περισσότερο εισπρακτικό, απέσπασε και τη συναίνεση των θεσμών για τη μη λήψη άμεσων αποφάσεων. Επιπλέον, σταθμίστηκε η κατάσταση στις διεθνείς αγορές και κρίθηκε πως οι συνθήκες, στην παρούσα φάση, δεν είναι και οι ιδανικότερες.

Έτσι το δημόσιο διατηρεί το ποσοστό του και παραμένει εταίρος του ομίλου Λάτση (45,5%) στον πετρελαϊκό όμιλο, όπου ο ιδιώτης επενδυτής, ούτως ή άλλως, διατηρεί και τις καίριες θέσεις στην εταιρική διακυβέρνηση της εισηγμένης, μετά τις αλλαγές που έγιναν με την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ, αν και χαμηλώνει ταχύτητες, εξακολουθεί να επεξεργάζεται τα σενάρια ιδιωτικοποίησης κρατώντας τα αποτελέσματά τους διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Δηλαδή όταν η κυβέρνηση λάβει, αργότερα, αποφάσεις για την πώληση μέρους των μετοχών του.

Πηγές επίσης αναφέρουν, ότι το επικρατέστερο σενάριο που ήταν η πώληση πακέτων μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για να υλοποιηθεί απαιτούσε και τη θέσπιση αναγκαίου πλαισίου. Για να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ μετοχές μέσω της κεφαλαιαγοράς, θα έπρεπε πρώτα να υπάρχει και σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Κάτι τέτοιο σήμερα δεν υφίσταται.

Πάντως, και σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση του ομολόγου πριν την ιδιωτικοποίηση αποτέλεσε και ένα άτυπο market test αναφορικά με το ενδιαφέρον επενδυτών. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι μετά τον όμιλο Λάτση, ούτε το ελληνικό δημόσιο πουλάει σε αυτή τη φάση. Και οι όποιες αποφάσεις, τουλάχιστον για τον μέτοχο του 35,5%, πάνε για το 2020, όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr.

Οι κινήσεις των Ελληνικών Πετρελαίων, επικεντρώνονται στο χώρο του φυσικού αερίου, όπου η διοίκηση της εισηγμένης, φέρεται αποφασισμένη, να διεκδικήσει ενισχυμένο ρόλο. Και για το λόγο αυτό αναμένεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σημειώνεται ότι τα ΕΛ.ΠΕ έχουν το 35% της ΔΕΠΑ. Αντίθετα, η πετρελαϊκή θα πουλήσει, κατά τις πληροφορίες, το μερίδιο της στη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ αναμένεται να εκκινήσει μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για τον εταιρικό της μετασχηματισμό. Πάντως, δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποιον τρόπο τα Ελληνικά ΠετρέλαιαΕΛΠΕ +4,10% θα διεκδικήσουν το 65% του δημοσίου στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς όπως προαναφέρθηκε κατέχουν ήδη το 35%.

Με πιο απλά λόγια δεν έχει ξεκαθαριστεί το αν η πετρελαϊκή ως μέτοχος θα μπορεί ή με ποιους όρους και προϋποθέσεις να καταθέσει προσφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα