Περίπου 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα έσοδα

από fimotro

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του Θ. Σκυλακάκη

Στα έσοδα που σημείωσαν αύξηση το εννεάμηνο του έτους, τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση αλλά και τους φορολογικούς συντελεστές μίλησε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Κατά 943 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα έσοδα από φόρους το 9μηνο του έτους, «δείχνοντας έναν γρήγορο ρυθμό επανόδου, ο οποίος συνδέεται με τον τουρισμό και με την επενδυτική διάθεση των επιχειρήσεων, που φαίνεται σαφής, γιατί σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019, παρότι είχαμε την πανδημία αρκετά έντονη στο α’ εξάμηνο του 2021, είχαμε μια άνοδο των επενδύσεων κατά 11%» υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Πού οφείλεται η αύξηση

Ένα μέρος της αύξησης, εξήγησε πως οφείλεται σε αναβαλλόμενη κατανάλωση και ένα ακόμη μέρος στο ότι ο τουρίστας κατά κεφαλήν το 2021 ξόδεψε περισσότερο από το 2019. Έτσι με λιγότερους τουρίστες είχαμε πολύ μεγαλύτερα έσοδα, όπως υπάρχει και η επάνοδος των επενδύσεων, που φαίνεται να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Αυτό φαίνεται στις κατασκευές, στις μεγάλες επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα, όπως επίσης οι εξαγωγές έχουν πάει πολύ καλά, κάτι που φαίνεται πως επίσης έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

«Οι επιχειρήσεις κέρδισαν κάποιες αγορές κατά την διάρκεια της πανδημίας και επωφελήθηκαν του γεγονότος ότι κάποιες ανταγωνιστικές χώρες σταμάτησαν να παραδίδουν. Το ερώτημα είναι αν η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα είναι μόνιμη, αν ήρθαν δηλαδή με αποταμιεύσεις. Θα έλεγα ότι μεγάλο κομμάτι της αύξησης είναι μόνιμο, αλλά πόσο είναι αυτό που έχει την δημοσιονομική ουσία θα φανεί στην πορεία», τόνισε ο κ.Σκυλακάκης.

«’Οταν έχουμε έλλειμμα, δανειζόμαστε από τον εαυτό μας στο μέλλον»

Ερωτηθείς ο κ. Σκυλακάκης εάν μπορούν να διοχετευτούν αυτά τα έσοδα σε επιπλέον στήριξη των πολιτών, απάντησε πως αυτή την στιγμή έχουμε ένα πολύ σοβαρό έλλειμμα. «Επομένως και τα χρήματα από αυτή την αύξηση είναι δανεικά, δεν είμαστε σε φάση πλεονάσματος, οπότε αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη για να δούμε τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση. Παρενέβημεν σε ό,τι είχε να κάνει με την ενεργειακή κρίση και με την πανδημία. Μέχρι το τέλος του έτους θεωρούμε ότι η πολιτική έχει καλυφθεί, άλλωστε και ο κ. Σκρέκας εχθές είπε ότι θα έχουμε και 40 εκατ. επιπλέον που θα πηγαίνουν σε νοικοκυριά με πολύ σοβαρό κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας. Η παρέμβαση είναι σημαντική, αν θα πάμε σε κάτι περισσότερο, δεν το γνωρίζω. Η γνώμη μου είναι ότι όταν έχουμε έλλειμμα, δανειζόμαστε από τον εαυτό μας στο μέλλον. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε πώς θα διαμορφωθεί το επίδομα θέρμανσης από πλευράς χρόνου προκαταβολών ή αρχικών καταβολών. Στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος. Ο δικός μου ο ρόλος εξ αρμοδιότητος είναι αυτός της εγκράτειας».

Για τους φορολογικούς συντελεστές

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους συντελεστές, ο κ. Σκυλακάκης, σημείωσε πως καθώς έχει δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος, αυτός θα δοθεί πίσω με την μορφή μείωσης των συντελεστών και ένταξης του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο. Ενδεχομένως μάλιστα, είπε, να υπάρξει κάποιος μικρός επιπλέον χώρος.

«Θα το δούμε όμως όταν ανακοινώσουμε το σχετικό πόρισμα και τον νέο ΕΝΦΙΑ τον Νοέμβριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα