Σαφείς αποστάσεις και αμηχανία χαρακτηρίζει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της ορατής και χειροπιαστής προόδου μεγάλων έργων, όπως ο Σταθμός Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ο Πλωτός Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Τσίπρας, από το Συνέδριο ως και τη 15η Μαΐου, είναι αφοσιωμένος στην προσπάθειά του να κινήσει το -χαμηλό ως τώρα, επιμένουν οι πληροφορίες- ενδιαφέρον των οπαδών του για την επανεκλογή του, γι’ αυτό κι επιχειρεί να μετατρέψει την εσωκομματική διαδικασία σε αντικυβερνητικό συλλαλητήριο. Στο μυαλό της Κουμουνδούρου, αλλά και του ιδίου του κ. Τσίπρα, οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάνε να επανεκλέξουν τον αρχηγό και να αποδοκιμάσουν τον πρωθυπουργό, αν ο ΣΥΡΙΖΑ -όπως έκανε χθες το ΚΙΝ.ΑΛ.- χαιρετίσει την εξέλιξη μεγάλων έργων, σημαντικών για τη χώρα.

Πολιτική μικρότητα

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή που εγκαινίαζε τους μουσαμάδες στο μετρό της Θεσσαλονίκης προεκλογικά, κατηγορεί την κυβέρνηση της Ν.Δ. για «επικοινωνιακές κινήσεις» και γύρισε την πλάτη στα εγκαίνια του Σταθμού Επεξεργασίας Απορριμμάτων και του Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Ισως γιατί σε ό,τι αφορά το πρώτο, στην Αλεξανδρούπολη είχαν ακυρώσει το σχεδιασμό και τη δημοπράτησή του και είχαν φτιάξει μόνο έναν σε όλη τη χώρα, ενώ τώρα είναι σε λειτουργία έξι και φτιάχνονται άλλοι πέντε, ενώ σε ό,τι αφορά το δεύτερο, δεν είχαν κάνει τίποτε ουσιαστικό σε 4,5 χρόνια διακυβέρνησης.

Σε δύσκολη θέση

Εμειναν ο κ. Φάμελλος και η κ. Πέρκα να προσπαθούν -ανεπιτυχώς- να εξηγήσουν την απραξία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε αυτούς τους τομείς. Να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, να μιλήσουν για τροποποίηση περιβαλλοντικής αδείας, δήθεν προστασία του περιβάλλοντος και να υπαινιχθούν σκάνδαλα, όταν ποτέ δεν εξήγησαν -και υπέρ ποίων συμφερόντων- έφτασαν να ακυρώσουν τις αρχικές συμβάσεις.

Ιδια στάση τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ και για τα εγκαίνια του Πλωτού Τερματικού Σταθμού (ΥΦΑ) Αλεξανδρούπολης (FSRU). Ψέλλισαν κάτι για πολύμηνες διαπραγματεύσεις επί των ημερών τους, για συναντήσεις με τους Βούλγαρους που έκαναν το έργο να «ωριμάσει», για δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα από το 2016 ότι το έργο, η «πύλη του φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή» θα προχωρήσει, αλλά δεν κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί δεν προχώρησε τελικά.

Η μπάλα στην εξέδρα

Αντ’ αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει γενικώς από χειραγώγηση του Τύπου μέχρι και «χρυσά» bonus σε golden boys της Ν.Δ., και κατηγορεί τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για «επικοινωνιακές κινήσεις». Οπως δηλαδή έκαναν εκείνοι στο μετρό της Θεσσαλονίκης αλλά και στην εθνική οδό Πάτρας ο Πύργου που επιτέλους ξεκίνησε. Ολοι θυμούνται ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ακυρώσει την αρχική δημοπράτηση, είχε κόψει σε κομμάτια την εθνική οδό Πάτρας – Πύργου για να μπορέσει να την πάρει η εταιρία Καλογρίτσα, αλλά τελικά η εταιρία Καλογρίτσα δεν τα κατάφερε, εγκατέλειψε το έργο και μαζί με τον κ. Καλογρίτσα το εγκατέλειψε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να το συνεχίσουν και να το τελειώσουν οι επόμενοι.

Εκτός λογικής
«Ο Πλωτός Τερματικός Σταθμός (ΥΦΑ) Αλεξανδρούπολης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023 και άρα δεν αποτελεί λύση για την υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά στην ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας», βρήκαν να πουν Φάμελλος και Πέρκα στην ανακοίνωσή τους, όταν επί 4,5 χρόνια δεν έκαναν τίποτε για το έργο που διαφήμιζαν στα λόγια ως κομβικό για την ανάπτυξη αλλά και τη γεωπολιτική θέση της χώρας.

Διαφοροποίηση ΚΙΝ.ΑΛ.
Σε άλλη γραμμή από την Κουμουνδούρου κινήθηκε η Χαριλάου Τρικούπη.
Το ΚΙΝ.ΑΛ. χαιρέτισε την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, προσπαθώντας να πάρει κάτι από αυτή τη σημαντική στιγμή. Γι’ αυτό και τόνισε ότι «επισφραγίζει τον διορατικό και πατριωτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την πατρίδα μας, καθώς εννιά χρόνια πριν ο Γιάννης Μανιάτης από τη θέση του υπουργού Ενέργειας έθεσε τις βάσεις και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του εν λόγω έργου».

Τακτική ίσων αποστάσεων

Βεβαίως, όπως όλες οι δημόσιες τοποθετήσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. το τελευταίο διάστημα προκειμένου ο κ. Ανδρουλάκης να μη συναντήσει αντιδράσεις από τους οπαδούς της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και η χθεσινή ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκει όμως και ευθύνες στην κυβέρνηση της Ν.Δ., υποστηρίζοντας: «Μολονότι η πρόβλεψη λειτουργίας του αρχικά προσδιοριζόταν για το 2016, η έλλειψη στρατηγικού οράματος για τη χώρα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε την υλοποίηση του έργου, υπογραμμίζοντας πόσες ουσιαστικές ευκαιρίες χάθηκαν εκθέτοντας τη χώρα στην ενεργειακή κρίση». Σε αυτήν την ίδια τακτική, των ίσων αποστάσεων από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσεται και η τελευταία έμπνευση του αρχηγού του ΚΙΝ.ΑΛ. να ζητήσει εκλογές. Οχι αμέσως, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για να κοπάσουν οι γκρίνιες της «Ομπρέλας» που ρωτούσε «γιατί δεν ζητάμε εκλογές», αλλά εμμέσως, λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές, επειδή η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν κυβερνάει.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα