Παύλος Μαρινάκης: Μια επιβεβλημένη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα

από Lefteris

Τη μεταρρύθμιση που δρομολογείται στο χώρο της Παιδείας με την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων αναγνωρισμένων ΑΕΙ από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ορισμένοι θα την χαρακτήριζαν γενναία. Εγώ πιστεύω πως είναι αναγκαία.
Γράφει ο Παύλος Μαρινάκης *

Και όχι απλώς αναγκαία, αλλά επιβεβλημένη. Ίσως και κάπως καθυστερημένη εξ’ αιτίας χρόνιων αγκυλώσεων γύρω από την εκπαίδευση που οφείλεται σε απόψεις συγκεκριμένων πολιτικών χώρων που παγίως δαιμονοποιούσαν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η μεταρρύθμιση αυτή δίνει τέλος στις αγκυλώσεις στην Παιδεία. Όχι απλώς γιατί επιβάλλει αυστηρότατες δικλείδες για την ίδρυση των μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων του εξωτερικού στην Ελλάδα, όπως το minimum τμημάτων, οι κτιριακές προδιαγραφές, ο έλεγχος βιωσιμότητάς τους, το minimum διδασκόντων που απαιτείται να είναι κάτοχοι διδακτορικού, οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από τα κράτη προέλευσης τους, ο έλεγχος της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης κλπ.

Αλλά κυρίως γιατί, σε πείσμα όσων διαμηνύουν το αντίθετο, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, εξασφαλίζει πρωτίστως την ανταγωνιστικότητα, την βιωσιμότητα και την εξέλιξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Συνολικά η Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ενισχυθεί με 1 δις ευρώ με κονδύλια από τον Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, θα οχυρωθεί ακόμα περισσότερο το αυτοδιοίκητο στα Πανεπιστήμια, μειώνεται η γραφειοκρατία, απλοποιούνται οι διαδικασίες για τα κονδύλια έρευνας και καινοτομίας και τα δημόσια πανεπιστήμια θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν νεοφυείς επιχειρήσεις φοιτητών και ερευνητών.

Η συνύπαρξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου και των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών τμημάτων από το εξωτερικό θα δημιουργήσει τεράστια οφέλη στην οικονομία της χώρας. Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 Έλληνες φοιτητές αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό. Όλα αυτά τα χρήματα που δαπανώνται θα μπορούσαν να μένουν στη χώρα και να συμβάλλουν στην εγχώρια αγορά. Θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, αλλά και πολλών ακόμη συναφών επαγγελμάτων επιστημονικού-ερευνητικού χαρακτήρα. Θα αναπτυχθεί η αγορά ακινήτων και ο κατασκευαστικός κλάδος, θα μειωθεί ακόμα περισσότερο το brain drain, θα επαναπατριστούν Έλληνες επιστήμονες που θα μπορούν να διδάξουν στη χώρα τους, ενώ θα αυξηθούν οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και την έρευνα.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επανεξελέγησαν με μια ισχυρή εντολή. Να προχωρήσουν με ταχύτητα και θάρρος μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών. Η Παιδεία δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να απουσιάζει από αυτή τη σημαντική προσπάθεια.

Έχει φτάσει η στιγμή να δώσουμε τέλος στις αγκυλώσεις που κρατούσαν δέσμια την Παιδεία, σε λογικές που ανήκουν σε περασμένες εποχές και έκαναν τη χώρα μας την εξαίρεση στον κανόνα. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στις αυστηρές προϋποθέσεις που θα θέσουμε. Αλλά σίγουρα, δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις ούτε στην βελτίωση της Παιδείας, ούτε και στο μέλλον των παιδιών μας.
* Ο κ. Παύλος Μαρινάκης είναι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
thepresident.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα