Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις παρατυπίες του ΕΦΚΑ

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Στα παλαιότερα των υποδημάτων της γράφει η διοίκηση του ΕΦΚΑ εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και αρνείται να τους γνωστοποιήσει το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεών τους.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση προκάλεσε την αντίδραση του Συνήγορος του Πολίτη ο οποίος ζητά από τον ΕΦΚΑ να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους εγγράφως. Είχαν προηγηθεί αναφορές προς τον Συνήγορο του Πολίτη από διαμαρτυρόμενους συνταξιούχους. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από τις αρχές του χρόνου ο ΕΦΚΑ δεν χορηγεί ενημερωτικά σημειώματα με αποφάσεις επανυπολογισμού των συντάξεων που διενεργήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου του 2016. Με την μέθοδο αυτή οι συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν το ποσό της βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς και της προσωπικής διαφοράς, όπου υπάρχει. Στην παρέμβαση του ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά από τον ΕΦΚΑ την άμεση έγγραφη γνωστοποίηση, των ατομικών διοικητικών πράξεων στους συνταξιούχους, που θα περιλαμβάνουν τον αναλυτικό τρόπο και το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού της σύνταξης.
«Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο λόγω της πληθώρας των στοιχείων που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και της πολυπλοκότητας των υπολογισμών που απαιτούνται, καθώς και για να διευκολυνθεί ο πολίτης στην περαιτέρω πρόοδο της διοικητικής διαδικασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται «μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχουν διασφαλιστεί αποτελεσματικά τόσο η ορθή τήρηση των βασικών αρχών που πρέπει να διέπουν τη δράση της δημόσιας διοίκησης, όσο και τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε πολίτης».
Τέλος να υπενθυμίσουμε πως η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει αποστείλει έγγραφο προς όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες στο οποίο σημειώνεται πως εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια να εκδώσουν όχι διοικητική πράξη για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα