Πανελλήνιες 2021: Αυτή είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για 411 τμήματα

από fimotro

Ολοταχώς προς τις κρίσιμες ανακοινώσεις των Βάσεων 2021 κινείται η εκπαιδευτική κοινότητα, μετά την ολοκλήρωση των Πανελληνίων Εξετάσεων και την ανάρτηση των βαθμολογιών.

Χθες το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά από τις βαθμολογίες που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων, από τα οποία μπορούν να εξαχθούν τα πρώτα «στέρεα» συμπεράσματα για τη γενική επίδοση.

Οπως προέκυψε, στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις υπήρχαν μεγάλα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση, μια εικόνα παρόμοια με το 2020. Ο μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, παρουσίασε στο iefimerida.gr τους βαθμολογικούς «κόφτες», δηλαδή τις ελάχιστες βαθμολογίες που πρέπει να συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι για κάθε πεδίο, προκειμένου να «προκριθούν» και να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους.

Τα «αποκαλυπτήρια» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

«Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τους βαθμούς των υποψηφίων και τα στατιστικά των βαθμολογιών. Δεν ανακοίνωσε, μέχρι τώρα, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής των τμημάτων. Για να ανακοινωθούν οι ΕΒΕ όλων των τμημάτων χρειάζονται και οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων, που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη», εξηγεί στο iefimerida.gr ο κ. Στρατηγάκης.

Ο έμπειρος αναλυτής «χτένισε» τους μέσους όρους όλων των μαθημάτων κάθε πεδίου και υπολόγισε με αυτόν τον τρόπο τον μέσο όρο κάθε πεδίου. «Αυτός ο μέσος όρος πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή, που έχουν ορίσει τα τμήματα, που έχει εύρος από 0,8 έως 1,2, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Έτσι ο ελάχιστος μέσος όρος που πρέπει να έχει ο υποψήφιος στα 4 μαθήματα, χωρίς συντελεστές βαρύτητας, για να μπορεί να δηλώσει έστω και λίγες σχολές, είναι το 8,3», προσθέτει.

Τι σημαίνει αυτό; «Οσοι υποψήφιοι έχουν μέσο όρο μικρότερο του 8,3 δεν έχουν δικαίωμα να δηλώσουν καμία σχολή στο μηχανογραφικό τους. Όσοι είναι σ’ αυτό το όριο θα μπορούν να δηλώσουν μόνο τις σχολές που είναι κοινές με το 4ο Πεδίο, που έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο και, συνεπώς, τη χαμηλότερη ΕΒΕ. Όσοι υποψήφιοι έχουν μέσο όρο πάνω από 14,54 δεν επηρεάζονται καθόλου από την ΕΒΕ και δεν χρειάζεται να συνεχίσουν να διαβάζουν παρακάτω. Όσοι υποψήφιοι βρίσκονται μεταξύ του 8,3 και του 14,54 θα μπορούν να δηλώσουν κάποιες σχολές, αλλά όχι όλες. Βέβαια, σχολές όπως οι ιατρικές που απαιτούν ΕΒΕ 14,54 για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, σ’ αυτές πρέπει να έχει πολύ περισσότερα μόρια», επισημαίνει ο Στράτος Στρατηγάκης.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για 411 τμήματα

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, «η ΕΒΕ απλά μας δίνει το δικαίωμα να δηλώσουμε ένα τμήμα ή όχι. Δεν εξασφαλίζει την εισαγωγή μας σε αυτό. Την εισαγωγή μάς την εξασφαλίζουν τα μόρια που συγκεντρώνουμε, στα οποία έχουμε και τους συντελεστές βαρύτητας».

Δηλαδή, προσθέτει καταλήγοντας, «μεταξύ όσων έχουν δηλώσει τη σχολή στο μηχανογραφικό τους δελτίο, άρα ξεπερνούν την ΕΒΕ, θα εισαχθούν αυτοί που έχουν τα περισσότερα μόρια, μέχρι να καλυφθούν όλες οι θέσεις της σχολής. Αν όσοι έχουν δηλώσει τη σχολή στο μηχανογραφικό τους είναι λιγότεροι από τις θέσεις, τότε θα εισαχθούν όλοι και θα μείνουν και κενές θέσεις. Αυτό αναμένουμε να συμβεί σε κάποιες σχολές της περιφέρειας».

Τμήμα του πίνακα με την Ελάχιστη Βάση για 411 τμήματα που επιμελήθηκε ο Στράτος Στρατηγάκης
Δείτε ολόκληρο τον πίνακα που ετοίμασε ο Στράτος Στρατηγάκης με τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για 411 σε αυτόν τον σύνδεσμο.

*Ο Στράτος Στρατηγάκης είναι μαθηματικός, ερευνητής και σύμβουλος σταδιοδρομίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα