26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Πανελλαδικές: Με 100 νέα τμήματα το φετινό μηχανογραφικό

από fimotro

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών αποτελεί ακόμα μία στάση στην πορεία μέχρι την ανακοίνωση των βάσεων τον Αύγουστο του 2019 και την οριστική λήξη της αγωνίας για 100.000 υποψηφίους.

Η κούρσα των πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζεται μέχρι και τις 2 Ιουλίου για τους υποψηφίους που εξετάζονται στα ειδικά μαθήματα. Από την Πέμπτη 4 Ιουλίου, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους στην ιστοσελίδα http://exams.it.minedu.gov.gr και να πάρουν τις τελικές αποφάσεις για την πορεία των σπουδών τους.

Η φετινή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, καθώς φέτος πάνω από 100 νέα πανεπιστημιακά τμήματα εγκαινιάζονται και οι υποψήφιοι θα πρέπει με αρκετή προσοχή να ελέγξουν τις επιλογές τους αλλά και τις επαγγελματικές δυνατότητες που τους προσφέρουν.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους.

1. Η προθεσμία (15 Ιουλίου) είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

2. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους.

3. Οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή μέχρι 15 Ιουλίου 2019.

4. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

5. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Αριστούχοι: Τα εμπόδια πίσω, το μέλλον μπροστά

Μία έντονη χρονιά όσον αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις ήταν η φετινή, με τους υποψηφίους να δυσκολεύονται αρκετά στα εξεταζόμενα μαθήματα και τους εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για αυξημένης δυσκολίας θέματα. Και φέτος, όμως, υπήρξαν κάποιοι μαθητές οι οποίοι κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να σημειώνουν εντυπωσιακές επιδόσεις στα μαθήματα, παρά τα «εμπόδια» που βρέθηκαν στο δρόμο τους. Ο «Ε.Τ.» μιλάει με δύο αριστούχους για την εμπειρία των πανελλαδικών, τα όνειρά τους για το Πανεπιστήμιο αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΙΚΑΣ (19.096 μόρια – θετική κατεύθυνση): «Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τον κόπο μου»

«Θέλω να μπω στην Ιατρική Σχολή στη Θεσσαλονίκη και νομίζω τα καταφέρνω. Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου θέλω να γίνω γιατρός. Χαίρομαι με τη βαθμολογία μου γιατί πλησιάζω στο να το κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Εδώ και πολλά χρόνια σκέφτομαι τι γιατρός θα ήθελα να είμαι, αλλά έχω αλλάξει πολλές φορές άποψη. Νομίζω πως θα σπουδάσω πρώτα τα έξι χρόνια και θα το αποφασίσω στην πορεία. Θα μου άρεσε να είμαι χειρουργός, αλλά δεν ξέρω τι χειρουργός. Πάντως θέλω λίγη δράση, μην είμαι σε ένα γραφείο και ιατρείο. Δυσκολεύτηκα αρκετά για τους βαθμούς αυτούς. Πιστεύω, είναι λογικό να δυσκολεύεται κάποιος στην Τρίτη Λυκείου προκειμένου να πετύχει υψηλή βαθμολογία. Διάβαζα πολύ, κόπιασα αρκετά, αλλά ο κόπος μου είναι ισάξιος των αποτελεσμάτων. Ωστόσο δεν στερήθηκα κάτι».

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΑΝΑΛΗ (18.686 – θεωρητική κατεύθυνση): «Δεν περίμενα τόσο υψηλούς βαθμούς»

«Δεν περίμενα καθόλου να πάω τόσο καλά. Πίστευα ότι θα πιάσω τη σχολή που επιθυμώ, την Ψυχολογία, σε κάποια πόλη αλλά δεν περίμενα τόσο υψηλούς βαθμούς. Ηταν μεγάλη έκπληξη για εμένα, παρόλο που οι καθηγητές μου και η οικογένειά μου το περίμεναν. Εγώ μόνο δεν το πίστευα. Από την Πρώτη Λυκείου έχω αποφασίσει ότι θέλω να περάσω στην Ψυχολογία και τώρα πετυχαίνω καλώς εχόντων των πραγμάτων το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα είναι και η πρώτη μου επιλογή. Εχω διαβάσει ορισμένα βιβλία και το αντικείμενο της Ψυχολογίας μού αρέσει πολύ. Ειδικά η συμπεριφορά του ανθρώπου. Στόχος μου είναι να ασχοληθώ με την κλινική ψυχολογία. Ηταν ιδιαίτερα αγχωτική χρονιά, ειδικά οι τελευταίοι μήνες. Θυσίασα κάποιους τομείς της ζωής μου, ωστόσο είχα πάρει απόφαση να κάνω ό,τι μπορώ τώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα