Ουκρανία: Ο πόλεμος των σιτηρών και το σχέδιο Ρωσίας – Τουρκίας

από Philippos

Ο πόλεμος στη Ουκρανία που μετρά πλέον 104 ημέρες έχει εγκλωβίσει τεράστιες ποσότητες σιτηρών (υπολογίζονται στα 20 εκατ. τόνους) στη χώρα, αφού η Ρωσία μπλοκάρει τα λιμάνια και αποτρέπει τις εξαγωγές. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ μεταβαίνει αύριο στην Άγκυρα με βασικό θέμα την υλοποίηση μιας κατ′ αρχήν συμφωνίας των δύο χωρών, όπως αναφέρει το Bloomberg, για την επανέναρξη των μεταφορών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας.

Τεταμένο ήταν το κλίμα κατά τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ να κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί τα σιτηρά της Ουκρανίας ως «όπλο» στον πόλεμο που διεξάγει και ως μέσο πίεσης προς τον υπόλοιπο κόσμο, απειλώντας με επισιτιστική κρίση. Οι κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του ρώσου πρέσβη στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια που τελικά αποχώρησε κάνοντας λόγο για ανυπόστατα ψεύδη.

Την ίδια ώρα, οι μάχες δεν σταματούν με το Σιεβιεροντόνετσκ να έχει γίνει ο κύριος στόχος της ρωσικής επίθεσης στο Ντονμπάς, που περιλαμβάνει τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ.

Σχέδιο Ρωσίας-Τουρκίας για εξαγωγή των ουκρανικών προϊόντων
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκεί Λαβρόφ μεταβαίνει αύριο στην Άγκυρα με βασικό θέμα την υλοποίηση μιας κατ′ αρχήν συμφωνίας των δυο χωρών, όπως αναφέρει το Bloomberg, για την επανέναρξη των μεταφορών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας.

Αυτή προβλέπει την αποναρκοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής της Οδησσού και επιτρέπει την ασφαλή διέλευση των πλοίων μέσω της Μαύρης Θάλασσας πάντα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν το Κίεβο θα στείλει τελικά απεσταλμένο για γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις αν και έχει κληθεί να μετάσχει στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Τουρκία. H Ουκρανία φαίνεται να αντιδρά στο αίτημα της Ρωσίας να της δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιεί έλεγχους στα εμπορικά πλοία για να διαπιστώνει αν μεταφέρονται όπλα και είναι εμφανώς απρόθυμη στην προοπτική αφαίρεσης των ναρκών, τις οποίες θεωρεί τμήμα της αμυντικής της γραμμής για την προστασία του λιμανιού.

Στο μεταξύ χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ενδέχεται έως και 75 εκατ. τόνοι σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θέλει αντιπλοϊκά όπλα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών του.

Σημειώνεται πως η Ουκρανία έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα του Πολεμικού Ναυτικού μιας τρίτης χώρας που θα εγγυάται τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Επίσης το Κίεβο, είναι αρνητικό σε ένα άλλο σχέδιο που έχει προταθεί για την εξαγωγή των σιτηρών της σιδηροδρομικώς μέσω της Λευκορωσίας με αποστολή μέσω της Βαλτικής Θάλασσας για να παρακάμψει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Ρωσία στα ουκρανικά λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Η Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας δηλώνει συμφωνεί αν επιτραπεί στο Μινσκ να μεταφέρει λευκορωσικά αγαθά από τα ίδια λιμάνια.

Μπορέλ: Οι Ρώσοι κατέστρεψαν τη δεύτερη μεγαλύτερη σιταποθήκη της Ουκρανίας
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Γιόζεπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν τον δεύτερο μεγαλύτερο κόμβο διακίνησης σιτηρών της Ουκρανίας στο Μικολάιβ.

«Ένα άλλο χτύπημα πυραύλων από τη Ρωσία θα συμβάλει στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τον δεύτερο μεγαλύτερο τερματικό σταθμό σιτηρών της Ουκρανίας στο Μικολάιβ», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μπορέλ.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο τέτοιων δημοσιεύσεων, η παραπληροφόρηση που διαδίδει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσπαθώντας να κρύψει την ενοχή του, γίνεται ολοένα και πιο κυνική.

Το «δριμύ» κατηγορώ του Σαρλ Μισέλ
«Κύριε Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ας είμαστε ειλικρινείς, το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τις προμήθειες τροφίμων ως πύραυλο stealth εναντίον των αναπτυσσόμενων χωρών», είπε ο Μισέλ κατά τη συνεδρίαση του ΣΑ. «Οι δραματικές συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο και αυτό οδηγεί σε άνοδο των τιμών των τροφίμων, ωθεί τους ανθρώπους στη φτώχεια και αποσταθεροποιεί ολόκληρες περιοχές. Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για αυτήν την επισιτιστική κρίση».

Πρόσθεσε δε ότι είχε δει με τα μάτια του εκατομμύρια τόνων σιτηρών που είναι εγκλωβισμένα στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού εξαιτίας του ναυτικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε από τη Ρωσία.

Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά και εμποδίζει τη σπορά και τη συγκομιδή στην Ουκρανία λόγω των στρατιωτικών της δραστηριοτήτων, κάτι που υποστηρίζει η κυβέρνηση του Κιέβου και η Ουάσιγκτον.

Τα σχόλιά του οδήγησαν τον ρώσο πρέσβη σε ένα ξέσπασμα κατηγορώνας τον Μισέλ για προκλητικά ψεύδη ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως θα αποχωρήσει. Καθώς έφευγε, ο Μισέλ απευθύνθηκε ευθέως στον Νεμπένζια λέγοντςα: «Μπορείτε να φύγετε από την αίθουσα, ίσως είναι πιο εύκολο να μην ακούσετε την αλήθεια».

Ο Νεμπένζια είπε στο Reuters ότι δεν μπορούσε να μείνει στην αίθουσα κατηγορώντας τον Μισέλ πως έλεγε ψέματα και πως πήγε στη συνεδρίαση για να προκαλέσει διχασμό.

Σληρές μάχες στο Σιεβιεροντόνετσκ
Τα ουκρανικά στρατεύματα συμμετείχαν σε σφοδρές οδομαχίες με Ρώσους στρατιώτες στη βιομηχανική πόλη Σιεβιεροντόνετσκ, ενώ άλλες πόλεις βρίσκονταν υπό συνεχή βομβαρδισμό, καθώς το Κρεμλίνο πίεζε για τον έλεγχο της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς.

Το Σιεβιεροντόνετσκ έχει γίνει ο κύριος στόχος της ρωσικής επίθεσης στο Ντονμπάς, που περιλαμβάνει τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, καθώς η εισβολή συνεχίζεται σε έναν πόλεμο φθοράς που έχει δει πόλεις να ερημώνονται από φράγματα πυροβολικού.

Παράδοση στο Κίεβο σορών μαχητών του Αζοφστάλ
Παραδόθηκαν στο Κίεβο σοροί Ουκρανών μαχητών, που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Μαριούπολης, από τις ρωσικές δυνάμεις στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, ανακοίνωσαν οι οικογένειες του πολεμιστών της ουκρανικής εθνοφρουράς.

Οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονταν την Μαριούπολη είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία για εβδομάδες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καταλάβουν την πόλη.

Τελικά οι Ουκρανοί στρατιώτες, του συντάγματος Αζόφ και άλλοι, παραδόθηκαν τον περασμένο μήνα και είναι αιχμάλωτοι των ρωσικών δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα