26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Οριστικό: Μετά την άνοιξη του 2022 οι εκλογές

από fimotro

Ο Μητσοτάκης θα πάει σε κάλπες αφού έρθουν τα δισ. του Ταμείου Ανάπτυξης

Η πραγματική διαφορά της ΝΔ σε συνθήκες εκλογών είναι περίπου στο 12%

Ακόμα περισσότερο απομακρύνεται το σενάριο περί πρόωρων εκλογών και αυτό επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές καθώς η διαφορά στις δημοσκοπήσεις υπέρ της ΝΔ είτε παραμένει σταθερή είτε αυξάνει λίγο με φυσικό αποτέλεσμα ο Κ. Μητσοτάκης να μην έχει σχεδόν καμία σοβαρή πολιτική φθορά δυο χρόνια μετά τις εκλογές. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν εισπράττει τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας προσωπικά, αντιθέτως χάνει προς τα αριστερά, καθώς το ΚΚΕ και το Μέρα 25 στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ανεβάζουν τα ποσοστά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι σοβαροί δημοσκόποι και αναλυτές εκτιμούν ότι η πραγματική διαφορά τώρα υπέρ της ΝΔ σε συνθήκες εκλογών είναι περίπου στο 12%.

Και όλα αυτά χωρίς να έχουν γίνει οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, εκλογές που εάν φέρουν αλλαγή ηγεσίας ειδικά με τον Α. Λοβέρδο που έχει ισχυρή διείσδυση στον χώρο του κέντρου, θα αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα στον χώρο της κεντροαριστεράς σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και του Α. Τσίπρα προσωπικά.

Στο πλαίσιο αυτό, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει λανθασμένα τα 150 ευρώ στους νέους, ως ένα γεγονός που φέρνει πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές (προφανώς το κάνει για να συσπειρώσει την κομματική του βάση) , στην κυβέρνηση δεν έχουν κανένα λόγο να προετοιμάζονται για εκλογές σε μια περίοδο που περιμένουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αφού πέσουν χρήματα από την Ε.Ε. στην αγορά και αφού προχωρήσουν τα πλάνα για επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

“Όσο υπάρχει η εκκρεμότητα με τα δισεκατομμύρια από την Ε.Ε. ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κάνει εκλογές”, έλεγε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εξηγώντας πως έχει σήμερα η πολιτική κατάσταση στη χώρα και τις συμβαίνει με τις σκέψεις του πρωθυπουργού. Παρόμοια τύχη φαίνεται να έχει και ο ανασχηματισμός ο οποίος εάν γίνει θα γίνει κοντά στη ΔΕΘ την οποία θα επισκεφθεί τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός. Και αυτό το σενάριο όμως είναι ανοιχτό. Ο ανασχηματισμός θα γίνει μόνο εφόσον πλησιάζουν οι πρόωρες εκλογές. Εάν οι κάλπες στηθούν την άνοιξη του 2022, όπως είναι το πιο φυσικό οι κυβερνητικές αλλαγές θα μετατεθούν για τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Δεν έχουν σοβαρό αντίπαλο η ΝΔ και προσωπικά ο Μητσοτάκης

Την ίδια στιγμή στην αφετηρία του δεύτερου μισού της συνταγματικής θητείας της, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κινείται μόνον με όρους πολιτικής κυριαρχίας, διατηρώντας σταθερά ένα διψήφιο προβάδισμα (της τάξεως του 12,4%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το συγκριτικό τεστ με την εικόνα που είχε δημιουργηθεί στα μισά της διαδρομής για όλες τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία, φαίνεται ότι μπαίνει τέλος και στην επαναλαμβανόμενη εικόνα που είχε διαμορφώσει ο μνημονιακός κύκλος, συμπιέζοντας πολιτικά και εκλογικά όσες κυβερνήσεις τον διαχειρίσθηκαν.

Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανοίγει έναν νέο κύκλο με τους δικούς της όρους, χωρίς την πίεση που δέχονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες με τη συμπλήρωση της δικής τους διετίας βρίσκονταν στην πραγματικότητα αντιμέτωπες με μια αλλαγή πολιτικού σκηνικού. Είναι προφανές ότι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, η πανδημία δεν καταγράφεται από το κοινωνικό σύνολο ως μια στενωπός, αντίστοιχη με τον δεκαετή μνημονιακό εγκλωβισμό, αλλά ως μια επιτυχημένη άσκηση κυβερνητικής διαχείρισης, η οποία πιστώνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο κομματικά όσο και προσωπικά (μέσα από τα υψηλά ποσοστά θετικής αποδοχής και την υπέρ του μεγάλη «ψαλίδα» στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία).

Η υπεροχή του Μητσοτάκη στο Κέντρο τον καθιστά κυρίαρχο πολιτικά

Το ανοικτό πεδίο μέσα στο οποίο κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την αξιολόγηση της δικής του κυβερνητικής διετίας από την κοινή γνώμη, είναι ορατό και σε μια σειρά άλλων δημοσκοπικών ευρημάτων που επιβεβαιώνουν και τη διείσδυσή του στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Η έρευνα της GPO καταγράφει μια θετική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου που δεν έχει προηγούμενο από τη δεκαετία του ’90 και την πρώτη φάση της κυβέρνησης Σημίτη (σχεδόν το 54% κρίνει θετικά την πορεία της παρούσας κυβέρνησης), ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο (φθάνει στο 77%!) στους ψηφοφόρους που στις κάλπες του 2019 είχαν επιλέξει το Κίνημα Αλλαγής.

Οι δύο μεγάλες κρίσεις (πανδημία, ένταση με Τουρκία) που διαχειρίστηκε μέσα σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επίσης ξεκάθαρο ότι αποτελούν και τα μεγαλύτερα όπλα της, επισφραγίζοντας τα μεγάλα ποσοστά αποδοχής. Το 67,8% υπερψηφίζει τις κυβερνητικές επιλογές στα εθνικά, όπως και το 54,8% στον τομέα της Υγείας, αλλά το μεγαλύτερο όπλο στα χέρια της κυβέρνησης αποδεικνύεται το σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας (με ποσοστό έγκρισης 73,5%).

Το σημαντικότερο όμως για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά είναι ότι ακόμα και στα ζητήματα που δεν έχουν την πλήρη αποδοχή ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούν σοβαρή εναλλακτική λύση εξουσίας.  Και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ΝΔ και του πρωθυπουργού. Με την Οικονομία να αποτελεί κεντρικό ζήτημα στον νέο κύκλο που ξεκινά, στην ίδια δημοσκόπηση αναδεικνύονται και οι «γκρίζες ζώνες» της διετίας που ίσως καθορίζουν το νέο ισοζύγιο. Με το Εργασιακό στην κορυφή της σχετικής λίστας (59,4% αρνητική εικόνα έναντι 34,1% θετικής), την ασφάλεια και την εγκληματικότητα, την Παιδεία και την οικονομική κατάσταση να αποτελούν προβληματικά πεδία, η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη ποιοι τομείς αποτελούν τα νέα στοιχήματα.

Οι πρόωρες εκλογές μέσα στο 2021 έχουν απομακρυνθεί οριστικά. Κρατήστε την πληροφορία μας και θα μας θυμηθείτε. Κάλπες θα στηθούν από την Άνοιξη του 2022 και μετά…

Fimotro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα