26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Οργή αντιπολίτευσης πριν από την ψήφιση της Συμφωνίας

από fimotro

Οι κυβερντικές μεθοδεύσεις στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Αγριεύουν τα πράγματα λίγο πριν έρθει στην ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών. Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας έντασης δικαίωσε σε κάθε της έκφανση από τα πρώτα λεπτά της εξέλιξής της η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι ενστάσεις επί της διαδικασίας με πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση, η εκτός ορίων ένταση και η ολιγόλεπτη διακοπή οδήγησαν σε παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις επί ζητημάτων που είχαν τεθεί ενώ έπεφταν «βροχή» οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου για τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου. Προειδοποίησε, όμως, ότι ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», ανέφερε ο κ. Δουζίνας.

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει.

Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή».

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

Το προεδρείο της Βουλής θα τα μεταφέρει αρμοδίως, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας. «Παράνομη» χαρακτήρισε την επιτροπή ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι η διαδικασία καθορισμού των ανεξαρτήτων βουλευτών είναι παράνομη και υποκρύπτει μεθόδευση. «Δεν επιτρέπεται στην επιτροπή να ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση με υπόνοια μεθόδευσης. Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας. Το κείμενο, το οποίο καλούμαστε να συζητήσουμε δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως όπως έχει την υποχρέωση να έχει καταθέσει στο προεδρείο της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός», τόνισε ο κ. Καμμένος επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στο κείμενο στις δύο γλώσσες.

Το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γειτονικής χώρας αλλά και των εφαρμοστικών νόμων ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Πανδαιμόνιο προκλήθηκε με την παρέμβαση του Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής που εκφράστηκε σε πολύ υψηλούς τόνους και η διαδικασία οδηγήθηκε σε ολιγόλεπτη διακοπή. Όταν ξεκίνησε και πάλι η συνεδρίαση, το λόγο πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ζητώντας η συζήτηση να γίνει επί της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας, καταθέτοντας τη ρηματική διακοίνωση και στις δύο γλώσσες.

Έπειτα και από νέα παρέμβαση του Πάνου Καμμένου που έθεσε το θέμα της επιλογής των ανεξάρτητων καθώς και ένσταση αντισυνταγματικότητας επικαλούμενος τοποθέτηση του συνταγματολόγου Γιώργου Κασιμάτη, στην επεισοδιακή συνεδρίαση παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απαντώντας ευθέως στα περί «κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων». Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η διαδικασία ακολούθησε την πλειοψηφική απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων και μίλησε αναλυτικά για τα βήματα που οδήγησαν στην κλήρωση και την επιλογή των δύο ανεξαρτήτων βουλευτών προς πλήρωση των θέσεων στην Επιτροπή. «Ήρθα για να δει ο λαός ποιος τηρεί το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά το «τσουνάμι» που σηκώθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η διαδικασία παλεύει να κινηθεί σε κανονικά επίπεδα αν και ελλοχεύει σταθερά ο κίνδυνος για νέα ξεσπάσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα