1 Μαΐου 2024
1 Μαΐου 2024

Oλοκληρώνεται η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου

Οι επόμενες κινήσεις για τη μείωση των 32,3 δισ. που πήρε η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης.

από Lefteris

Θέμα ημερών είναι η ολοκληρωση της πρόωρης αποπληρωμή των 5,3 δισ. ευρώ από τα διμερή δάνεια ύψους 32,3 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα το 2010 από τις χώρες της Ευρωζώνης,γεγονός που θα σηματοδοτήσει και με τη … σφραγίδα την πλήρη αλλαγή πορείας της οικονομίας .

Το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ ,δεν θα μείνουν, όμως,μόνο εδώ καθώς σχεδιάζουν η πρόωρη αποπληρωμή δόσεων από το διμερές δάνειο με τα κράτη της Ευρωζώνης, να ανεβάσει ταχύτητα από το 2025 και μετά. Η προσπάθεια αυτή, θα συνδυαστεί και με τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων για τα επόμενα χρόνια καθώς θα πραγματοποιηθεί από το λεγόμενο «μαξιλάρι». Για να προχωρήσουν αυτές οι κινήσεις θα ανάψει το πράσινο φως από τον ESM, κάτι που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι κινήσεις αυτές τώρα που θα υπάρχει η ασφάλεια της επενδυτικής βαθμίδας, μόνο τυχαία δεν είναι. Η περίοδος χάριτος για τα δάνεια του Μνημονίου, ύψους 100 δισ. Ευρώ, λήγει το 2032,αφού μετά αρχίζουν οι αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων. Η χώρα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την περίοδο, κατά την οποία θα επωφελείται από πολύ χαμηλό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους (κάτω από 10% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση), τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Νεα μείωση του δημοσίου χρέους

Μετά την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία πέρυσι, το «μαξιλάρι» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους. Για λόγους ασφαλείας και αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας όσο δεν υπήρχε επενδυτική βαθμίδα δεν χρειαζόταν να γίνει καμία κίνηση.Τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει δραστικά, αφού η ελληνική οικονομία επέστρεψε στον ενάρετο κύκλο και σχεδιάζει εκ νέου την πορεία της.

Ο δείκτης χρέους θα πρέπει να παραμείνουν σε πτωτική τροχιά, φθάνοντας στο 148% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2025. Με αυτά τα δεδομένα, το πλάνο που μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή στοχεύει να μειωθεί το χρέος όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 100% του ΑΕΠ έως το τέλος του 20232, όχι μόνο σχετικά με τον λόγο του χρέους ως προς το ΑΕΠ, αλλά και το ίδιο το χρέος ως απόλυτο ποσό. Κάτι που έχει επισημάνει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα, θα πρέπει να μειωθεί το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, δηλαδή το μέσο επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται οι Προϋπολογισμοί σε ετήσια βάση. Το μέσο επιτόκιο εξυπηρέτησης του συνόλου του χρέους είχε μειωθεί το 2022 στο 1,53% και φέτος αναμένεται να αυξηθεί σε επίπεδο έτους στο 1,63% λόγω των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 450 μονάδες βάσης.

Και μείωση εντόκων

Ταυτόχρονα ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μεσω των έντοκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Το απόθεμα των εντόκων γραμματίων ανέρχεται σήμερα σε περίπου 11,5 δισ. ευρώ και θα μειωθεί κατά 2 δισ. ευρώ το 2024. Παράλληλα εξετάζεται στο μέτωπο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού η εκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 11,8 δισ. ευρώ το 2024, να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά έως προς τη συμμετοχή των φυσικών προσώπων ώστε μεγαλύτερος όγκος πολιτών να τοποθετήσει μέρος των χρημάτων του σε κρατικά χρεόγραφα, τα οποία προσφέρουν υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα επιτόκια καταθέσεων.
REAL

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα