26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Όλη η διαδικασία για την κατάθεση πινακίδων

από fimotro

Ποιοι πρέπει να κλείσουν ραντεβού στην εφορία

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε εδώ και δύο περίπου εβδομάδες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η ηλεκτρονική εφαρμογή myCAR, μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά οι διαδικασίες της θέσεως σε ακινησία επιβατικών Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καθώς και της άρσεως της ακινησίας των συγκεκριμένων οχημάτων. Η ηλεκτρονική εφαρμογή λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ – gov-gr) στην ηλεκτρονική διεύθυνση mycar.aade.gov.gr.

Με τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία θέσεως οχημάτων σε ακινησία καταργείται η υποχρέωση των ιδιοκτητών των οχημάτων να προσέρχονται στις αρμόδιες ΔΟΥ για να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Η ΑΑΔΕ ανήρτησε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της απαντήσεις στις συνηθέστερες ερωτήσεις των πολιτών για τη λειτουργία της νέας αυτής υπηρεσίας. Οι βασικότερες ερωτήσεις και οι αντίστοιχες απαντήσεις έχουν ως εξής:

  1. Θέλω να θέσω το όχημά μου σε ψηφιακή ακινησία. Τι πρέπει να κάνω; Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς TAXISnet. Επιλέγετε ή καταχωρίζετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρίζετε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
  2. Εχω καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός μου στην αρμόδια ΔΟΥ. Μπορώ να κάνω ψηφιακή άρση της ακινησίας;

Οχι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στη ΔΟΥ σας προκειμένου να υποβάλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματός σας. Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

  1. Ο χώρος στάθμευσης του οχήματος που έχω δηλώσει κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι πλέον διαφορετικός. Τι κάνω σε αυτήν τη περίπτωση;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας ΔΟΥ και να ζητήσετε να προμηθευτείτε πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), προκειμένου να γίνει η μεταφορά του οχήματος στον νέο χώρο.

  1. Εχω επαγγελματικό όχημα. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία;

Οχι, η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ.

  1. Είμαι συνιδιοκτήτης οχήματος. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία ή να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες;

Οχι. Θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες είτε πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία είτε πρόκειται να γίνει άρση αυτής. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail, εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

  1. Εάν θέλω να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας τι κάνω;

Με τους κωδικούς TAXISnet, μπαίνετε στην πλατφόρμα, επιλέγετε το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία, πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος.

  1. Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, τι επιπτώσεις έχω;

Στην περίπτωση αυτή αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000€. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000€ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

  1. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να πάω στη ΔΟΥ να δηλώσω την ακινησία του οχήματός μου;

Στις παρακάτω περιπτώσεις η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ:

* Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος

* Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό

* Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί

* Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού

* Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή

* Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση

* Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας

* Πλειστηριασμού του οχήματος

* Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το δήμο ως εγκαταλελειμμένου

* Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα