Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από αύριο

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Αυτά θα ανακοινωθούν σήμερα από τον Χαρδαλιά

Στο αυτονόητο φαίνεται να οδηγείται η κυβέρνηση. Να ανοίξει δηλαδή αλλά με συγκεκριμένα μέτρα η αγορά. Υπό αυτή την έννοια, σε μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις συνέρχεται σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων καθώς σήμερα θα καταθέσει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, που θα αποφασίσει για το τελικό κράμα των παρεμβάσεων προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά η έξοδος από το lockdown.

Η κυβέρνηση καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις με φόντο την οικονομία και το σύστημα Υγείας που δοκιμάζεται, ωστόσο είναι αποφασισμένη με μικρά και αργά βήματα να επιτρέψει την χαλάρωση των μέτρων και την σταδιακή άρση του αυστηρού lockdown.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει τρεις φάσεις κατά τις οποίες η χώρα σταδιακά θα επανέλθει στην πολυπόθητη κανονικότητα. Δύο είναι ωστόσο οι απαραίτητες προϋποθέσεις, η αυστηρή τήρηση των μέτρων και η κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν στελέχη, αυτό που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη είναι η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία, με το μέγιστο ζητούμενο να είναι η εξεύρεση βαλβίδων αποσυμπίεσης, οι οποίες θα ενεργοποιούνται σημείο προς σημείο, πάντα με συγκεκριμένους κανόνες και αυξημένη προσοχή.

Το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση, αλλά και για την κοινωνία είναι το πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο και η εστίαση, που βρίσκεται σε δίνη ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα μέτρα που θα καταργηθούν είναι όσα δεν απέδωσαν

Στο θέμα της προσαρμογής των μέτρων που είτε δεν λειτούργησαν είτε έφεραν περισσότερα προβλήματα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οποία όπως είπε ένα τέτοιο μέτρο που δεν λειτούργησε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα, που τελικά έφερε περισσότερη κόπωση.

Ειδικότερα η κ. Πελώνη μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6  σημείωσε ότι η μέρα πλέον μεγαλώνει για τον λόγο αυτό θα γίνει  αναπροσαρμογή του ωραρίου απαγόρευσης το σαββατοκύριακό. Και επιπλέον, θα είναι καλύτερο οι πολίτες να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους που βοηθάει στην εκτόνωση, παρά να συνευρίσκονται παράνομα σε σπίτια.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει για τη φημολογία ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων στην επιτροπή. Όπως είπε, η συζήτηση είναι εσωτερική, επιτρέπονται οι διαφορετικές επιστημονικές απόψεις όμως καταλήγουν σε κοινή απόφαση.

Όσον αφορά για την πορεία των εμβολίων, η κ. Πελώνη είπε ότι γίνεται προσπάθεια να χτιστεί τείχος προστασίας, εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι καλύτερη η ροή των εμβολίων και από περισσότερες εταιρείες. Ενώ, υπογράμμισε ότι σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί πολιτών.

Σε τρεις διαδοχικά διαστήματα το άνοιγμα της αγοράς

Οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, είναι τρεις.

Στις 22 Μαρτίου να λειτουργήσουν κομμωτήρια και υπηρεσίες αισθητικής, στις 29 Μαρτίου να ακολουθήσει το λιανικό εμπόριο και μετά τις 19 Απριλίου ο κλάδος της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Στα κυβερνητικά πλάνα έχει καταρτιστεί ήδη και το σχέδιο για το άνοιγμα του Τουρισμού ο οποίος αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία της χώρας. Όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στις προθέσεις είναι, αν φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, να αρχίσουν οι πρώτες αφίξεις τουριστών στη χώρα μας από τις 15 Μαΐου και έπειτα.

Αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει εξελιχθεί ο εμβολιασμός των πολιτών με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό ο οποίος προβλέπει ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουν γίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα έχουν καλυφθεί, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο τέλος της ημέρας αυτό που θα αποφασιστεί θα αφορά:

-Στη χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατοπιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις επτά στις εννέα το βράδυ, χωρίς να αποκλείεται η συζήτηση να επεκταθεί και στο ωράριο για τις καθημερινές.

-Στη χαλάρωση της χρήσης του κωδικού “6”. Σε αυτό το πεδίο αναμένεται να επιτραπεί, εκ νέου, η μετακίνηση με το αυτοκίνητο.

-Στο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.

Από εκεί και πέρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, το οποίο, εφόσον αποφασιστεί, θα έχει ως απαρχή την 22α Μαρτίου. Η συζήτηση για αυτό το πεδίο θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη, καθώς υπάρχουν λοιμωξιολόγοι που εκφράζουν ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει, στη δεδομένη χρονική συγκυρία, μία τέτοια κίνηση, ενώ έτεροι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο ουδέτερο, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Όσον αφορά στο μείζον ερώτημα που σχετίζεται με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, οι όποιες αποφάσεις φαίνεται να μετατίθενται για την επόμενη Παρασκευή και με το βλέμμα στο αποτύπωμα των κρουσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα