26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Οι ειδικοί εξηγούν τι είναι η Κεταμίνη

από fimotro

Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή, ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς, ή να ληφθεί από το στόμα και τη μύτη.

To 2010-13 έγιναν κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης, ενώ έπειτα από επιστημονική έρευνα του Αμερικανού ψυχιάτρου ελληνικής καταγωγής Δημήτρη Πάπολος, υπήρξαν θετικά αποτελέσματα συνταγογραφημένης δόσης κεταμίνης που χορηγήθηκε από τον ίδιο σε εξήντα άτομα τα οποία υπέφεραν από διπολική διαταραχή και από αυτούς μόνον οι δύο δεν είχαν βελτίωση από τη θεραπεία.

Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήγαγαν την πρώτη δοκιμή της κεταμίνης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, δήλωσαν ότι δίνει άμεσα και «θεαματικά» αποτελέσματα και κρίνεται ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα στο Ίδρυμα για την Υγεία στην Οξφόρδη το οποίο υπάγεται στο βρετανικό ΕΣΥ (NHS), χορήγησε σε ασθενείς δόσεις κεταμίνης πάνω από 40 λεπτά μέχρι και έξι φορές. Οι οκτώ έδειξαν βελτίωση στα δηλωθέντα επίπεδα κατάθλιψης, ενώ οι τέσσερις από αυτούς έδειξαν τόσο σημαντική βελτίωση ώστε δεν χαρακτηρίζονταν πλέον ως καταθλιπτικοί.

Ενώ η έρευνα για τη χρήση κεταμίνης προς θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι σε πρώιμο στάδιο, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι οι μελέτες τους δείχνουν ότι η ουσία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στους ασθενής με σοβαρή κατάθλιψη, τους οποίους τίποτα πριν δεν βοηθούσε.

Ο ψυχίατρος Ρούπερ ΜακΣέιν επικεφαλής του προγράμματος χρήσης κεταμίνης της Οξφόρδης, δήλωσε στον Independent ότι «είναι καλό να δούμε, σε αντίθεση με κάποιες αναφορές, ότι οι πιο μεγάλης ηλικίας άνθρωποι μπορούν να ανταποκριθούν στην κεταμίνη. Αυτή η μελέτη επισημαίνει ότι η κεταμίνη μπορεί να χορηγηθεί με διάφορους τρόπους (όχι μόνο ενδοφλέβια), ότι είναι μία καλή ιδέα να προσαρμοστεί η δόση και ότι όσο πιο “ανθεκτική” κατάθλιψη έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη δόση μπορεί να χρειάζεται».

Η καθηγήτρια Coleen Loo του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, ηγήθηκε της πρώτης παγκόσμιας ελεγχόμενης δοκιμής στην επίδραση του φαρμάκου σε ανθρώπους άνω των 60 ετών με κατάθλιψη και χορήγησε κεταμίνη σε ασθενείς με μία μικρή ένεση, παρόμοια με της ινσουλίνης. Οι ασθενείς λάμβαναν αυξανόμενες δόσεις κεταμίνης για χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων.

Παρόλα αυτά προειδοποίησε ότι «ενώ η έρευνα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει ένα μοντέλο για το πώς οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν την κεταμίνη ως θεραπεία για την κατάθλιψη στο μέλλον, είναι ακόμη πρόωρο να μεταπηδήσουμε στην κλινική πρακτική».

Στην Κλίμακα και στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, γνωρίζουμε ότι στην Αμερική η κεταμίνη χρησιμοποιείται ενδορινικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του αυτοκτονικού ιδεασμού από διάφορα κέντρα. Δεδομένου ότι η μακροπρόθεσμη δράση της κεταμίνης αντιστοιχεί σε δύο έως οχτώ μέρες, παρέχοντας στον οργανισμό τα αντικαταθλιπτικά της αποτελέσματα με το δικό της τρόπο, θα θέλαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο χρήσης και της κεταμίνης στο πλαίσιο αντιμετώπισης της αυτοκτονικής κρίσης, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα