Οδηγίες για έκπτωση 40% στα ενοίκια επιχειρήσεων

από fimotro

Τα έξι βήματα για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και εργαζόμενους

Εξι οδηγίες αναφορικά με την έκπτωση 40% στα ενοίκια επιχειρήσεων – συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων – και των εργαζομένων που… νοσούν από τον κορονοϊό και έχουν τεθεί υπό κρατική «ομπρέλα» εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

«Οι σημερινές πρωτόγνωρες περιστάσεις είναι δύσκολες για όλους, και για τους ιδιοκτήτες και για τους ενοικιαστές. Η πρώτη σύστασή μας προς όλους είναι η συνεννόηση μεταξύ τους και η διατήρηση της μισθωτικής τους σχέσης και μετά τη δύσκολη αυτή περίοδο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας -προς αποφυγήν αντεγκλήσεων και αμφισβητήσεων περί του δικαιώματος της μείωσης- τα εξής:

  1. Κάθε επαγγελματίας που ζητά μείωση κατά 40% σε επαγγελματικό του μίσθωμα οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Επιχειρήσεων – Εργοδοτών», που υπέβαλε στην «ΕΡΓΑΝΗ» βάσει της ΚΥΑ 13031/Δ1.4551, με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης του μισθωμένου επαγγελματικού ακινήτου.
  1. Κάθε εργαζόμενος που ζητά μείωση κατά 40% στο μίσθωμα της κύριας κατοικίας του οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Εργαζομένου» που υπέβαλε στην «ΕΡΓΑΝΗ», με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης της μισθωμένης κατοικίας του, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι αυτός είναι ο μισθωτής της κατοικίας. «Υποδείγματα των επίμαχων δηλώσεων είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ (www.pomida.gr), στο link http://pomida.gr/assets/File/376_YΠΕΥΘΥΝΕΣ%20ΔΗΛΩΣΕΙΣ%20ΜΕΙΩΣΗΣ%20ΕΝΟΙΚΙΩΝ.pdf», εξηγεί χαρακτηριστικά.
  1. Στην περίπτωση επιχειρήσεων που έκλεισαν από τον Μάρτιο με εντολή κρατικής αρχής και έχει ήδη καταβληθεί το μίσθωμα του Μαρτίου το υπερβάλλον συμψηφίζεται με το μίσθωμα του Απριλίου, οπότε ο εκμισθωτής θα λάβει μόνον το 20% του μισθώματος. Το αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση Απριλίου.
  1. Δικαιούχος μείωσης είναι ο εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή όταν είναι ο ίδιος δηλωμένος ως μισθωτής της κατοικίας στο μισθωτήριο και στην εφαρμογή Μισθώσεων του TAXISNET. Σε περίπτωση συμμισθωτών, που μόνον ο ένας εξ αυτών δικαιούται τη μείωση, αυτή υπολογίζεται στο δικό του μερίδιο του ενοικίου και όχι στο σύνολο. «Το ίδιο, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να ισχύσει και όταν ο τεθείς σε αναστολή εργασίας είναι ο/η σύνοικος σύζυγος του μισθωτή», προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ. Επί συμφωνημένης μεικτής χρήσης δε (κύριας κατοικίας με δικαίωμα και επαγγελματικής έδρας), η μείωση επιμερίζεται αναλογικά στο εμβαδόν που αντιστοιχεί στην επαγγελματική χρήση (συνήθως αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 25% του ενοικίου).
  1. Τα μισθώματα και ιδίως τα μειωμένα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται εμπρόθεσμα, όπως και τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας. «Εάν επικρατήσουν αντιλήψεις και πρακτικές τύπου “Δεν Πληρώνω” θα είναι η χαριστική βολή στην οικονομία, την κοινωνία και ιδιαίτερα στις διαχειρίσεις των πολυκατοικιών, που με τεράστιες δυσκολίες κρατούν τα κτίρια σε λειτουργία», προειδοποιεί.
  1. Τέλος, επειδή ήδη προβάλλονται διάφορα αιτήματα απαγόρευσης εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων για οφειλές της τρέχουσας περιόδου, επισημαίνουμε ότι ούτε οι ιδιοκτήτες είναι δικομανείς, που θα τρέξουν στα δικαστήρια μόλις ανοίξουν εναντίον των ενοικιαστών τους, ούτε επιτρέπεται να τεθεί θέμα μηδενισμού των μισθωμάτων ή απαγόρευσης δικαστικής διεκδίκησης οφειλών και, μάλιστα, προγενέστερων της 1.3.2020, από μισθώματα, κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφελείας. «Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα θα μεταβληθεί σε παράδεισο των “μπαταξήδων” και σε βαθειά αποδιοργάνωση, παρόμοια της περιόδου των μνημονίων, που όλοι εξορκίζουν», καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ), σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί ένα… κύμα εξώσεων για μη καταβολή μισθωμάτων, έχει προτείνει στην κυβέρνηση την αναστολή για δύο μήνες των επίμαχων υποχρεώσεων, υπενθυμίζοντας πως ήδη εκκρεμεί μεγάλος αριθμός εξωστικών αποφάσεων, που αφορούν σε αποβολή μισθωτών, τόσο της κατοικίας, όσο και της επαγγελματικής στέγης, λόγω λήξεως του συμβατικού χρόνου. «Είναι γεγονός ότι λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της γενικότερης αβέβαιης κατάστασης είναι αδύνατον σε οποιονδήποτε μισθωτή να αναζητήσει και να ανεύρει νέα επαγγελματική στέγη ή κατοικία, προκειμένου να μετακομίσει. Ετσι, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων να έχουμε μία έκρηξη εξώσεων από εκτελέσεις εξωστικών αποφάσεων, οι οποίες ήδη έχουν εκδοθεί και δεν έχουν εκτελεστεί ή θα εκδοθούν κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, δεδομένου ότι η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων δεν περιλαμβάνει και αναστολή εκδόσεως αποφάσεων. Η αναστολή των εξώσεων λόγω λήξεως της μίσθωσης για έξι μήνες είναι απαραίτητη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΕ, κ. Αγγελος Σκιαδάς.

ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Αναστολή υποχρεώσεων με… αστερίσκους

Διευκρινίσεις όσον αφορά στις εταιρίες που μισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία, παρείχε το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αυτές θα έχουν την ευχέρεια να αναστείλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, με το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, να ελέγχει τυχόν ενδοομιλικές συναλλαγές και συνεργασίες. «Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη δρομολογείται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στα σχέδια της κυβέρνησης, πάντως, είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών και εκμισθωτών ακινήτων, με μέτρα, που θα προσδιοριστούν και θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο, όπως η έκπτωση κατά 25% εφέτος του ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα