Προσπάθεια να στηριχθούν οι τράπεζες

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


“Δεν καταρρέουν – Διαχειρίσιμα τα κόκκινα δάνεια” διαβεβαιώνει ο Τσακαλώτος

«Σε πολύ καλή θέση είναι οι τράπεζες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας στην Βουλή στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την κατάσταση με τις τράπεζες. «Η άποψή μου είναι σαφής. Εχουμε τέσσερα θετικά πράγματα που έγιναν το τελευταίο διάστημα. Οι δύο από τις τέσσερις τράπεζες δεν έχουν ανάγκη επείγουσας παροχή ρευστότητας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. 

«Να μην λέτε ότι καταρρέουν οι τράπεζες. Δεν είναι σωστό αλλά δεν είναι και αλήθεια», ήταν το μήνυμα που επιχείρησε να στείλει ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Η δική μου άποψη για τις τράπεζες είναι σαφής: Έχουμε τέσσερα θετικά πράγματα τον τελευταίο καιρό για τις τράπεζες. Δεν έχουν πια ELA, δηλαδή δεν έχουν ανάγκη ρευστότητας, όλες οι τράπεζες έπιασαν τους στόχους για τα κόκκινα δάνεια, όλες πέρασαν τα stress tests, όλες έχουν επιστροφή καταθέσεων. Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα».

«Αυτά πρέπει να κοιτάνε, όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα, αλλά οι επενδυτές που θέλουν να βγάλουν λεφτά», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Ολες έφταναν και ξεπέρασαν τα στρες τέστς και είναι με επάρκεια ανακεφαλαιοποιημένες και έχουν επιστροφή καταθέσεων. Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα και αυτά είναι που κοιτάνε οι επενδυτές και όχι όσοι θέλουν να σορτάρουν. Οι τράπεζες έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους. Πρέπει να συνεχίσουν αγώνα μείωσης των κόκκινων δανείων. Εμείς έχουμε δημιουργήσει ένα «thinking capacity» για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, είναι μέσα η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο και αντιμετωπίζουμε πώς μπορεί να δουλεψει καλύτερα ο εξωδικαστικός και άλλα. Συζητάμε με όλους και συναινετικά θεωρούμε ότι η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι αντιμετωπίσιμη. Μην μιλάτε για τράπεζες που καταρρέουν. Δεν είναι σωστό. Δεν είναι και αλήθεια» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

«Η πρόβλεψή μου» συνέχισε ο υπουργός των Οικονομικών «είναι ότι το 2019 θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2018, περισσότερους εργαζόμενους, περισσότερες επενδύσεις και αν πίστευα το αντίθετο δεν θα συζήταγα για εκλογές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα