Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Reuters πως η Τεχεράνη έλαβε ένα μήνυμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Ομάν στη διάρκεια της νύχτας στο οποίο προειδοποιούσε ότι μια επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν ήταν επικείμενη.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο αφότου οι New York Times έγραψαν πως ο Τραμπ είχε εγκρίνει σήμερα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης (drone) των ΗΠΑ, αλλά τα ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

“Στο μήνυμά του, ο Τραμπ είπε πως είναι εναντίον κάθε λογής πολέμου με το Ιράν και πως ήθελε να μιλήσει στην Τεχεράνη για διάφορα θέματα… Έδωσε μια σύντομη χρονική προθεσμία για να του δώσουμε την απάντησή μας, αλλά η άμεση απάντηση του Ιράν ήταν πως εναπόκειται στον Ανώτατο Ηγέτη (Αγιατολάχ Αλί) Χαμενεΐ να αποφασίσει για το θέμα αυτό”, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters, ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ένας δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε: “Καταστήσαμε σαφές ότι ο ηγέτης είναι αντίθετος σε οποιεσδήποτε συνομιλίες, αλλά το μήνυμα θα διαβιβαστεί σε εκείνον για να πάρει μια απόφαση… Ωστόσο, είπαμε στον αξιωματούχο του Ομάν πως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ιράν θα έχει περιφερειακές και διεθνείς συνέπειες”.

Έπειτα από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης εν μέσω επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο, το Ιράν δήλωσε χθες ότι κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος επιτήρησης των ΗΠΑ, αυξάνοντας τους φόβους για μια ανοικτή στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αντιπάλων.

Επικαλούμενοι υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, οι New York Times ανέφεραν πως πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ ήταν έτοιμα να απογειωθούν και τα πλοία είχαν λάβει θέση για μια επίθεση αντιποίνων μέχρι που ήρθε διαταγή για λήξη ετοιμότητας χωρίς να εκτοξευθούν οποιαδήποτε πυρά.

Οι στόχοι περιλάμβαναν ιρανικά ραντάρ και συστοιχίες πυραύλων, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχαν κάποια εμπλοκή ή είχαν ενημερωθεί για τις συζητήσεις.

Τα πλήγματα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν νωρίς το πρωί προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τους Ιρανούς στρατιώτες ή τους αμάχους, ανέφεραν οι Times.

Δεν είναι σαφές αν οι επιθέσεις εναντίον του Ιράν μπορεί να πραγματοποιηθούν αργότερα, πρόσθεσαν, ούτε είναι γνωστό αν ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή αν η κυβέρνησή του είχε κάποιον προβληματισμό για την επιμελητεία ή τη στρατηγική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα