26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Ο SSM στηρίζει την Ελλάδα για τα κόκκινα δάνεια

από fimotro

Στο πλευρό της κυβέρνησης ο SSM για το APS και την πολιτική για τις τράπεζες

Πλήρη στήριξη στους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του SSM Andrea Enria στον υφυπουργό Οικονομικών , αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργο Ζαββό.

Το ζήτημα της λύσης που προτείνει το ΤΧΣ για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Τρίτη στη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ενρία με τον Έλληνα υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γεώργιο Ζαββό.

Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έγινε ανταλλαγή απόψεων επί του προτεινόμενου από την ελληνική Κυβέρνηση Σχήματος Εγγύησης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Protection Scheme) και της πορείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή.

Σύμφωνα με  πληροφορίες, το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό, με τον κ. Ένρια να εκφράζει την εμπιστοσύνη και την ικανοποίησή του στη στρατηγική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την πλήρη επάνοδο των τραπεζών στην κανονικότητα. Μάλιστα, ο κ. Ένρια δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του στη λειτουργία του APS, με τον SSM να στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης για την όσο πιο άμεση ενεργοποίηση της προτεινόμενης λύσης.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΤΧΣ, η οποία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, στο APS οι τράπεζες θα μεταβιβάσουν «κόκκινα δάνεια», κοντά στα 16 δισ. ευρώ, τα οποία θα συνοδευτούν από εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Η πρόταση θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Αρχής Ανταγωνισμούς της Κομισιόν  εντός τους Σεπτεμβρίου, κάτι που θεωρείται εφικτός στόχος. Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει άμεσα τον νόμο για την υιοθέτηση του APS. Η λειτουργία του APS αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, μέσω των οποίων οι τράπεζες στοχεύουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021. Υπενθυμίζεται πως  στόχος του SSM για τις ελληνικές τράπεζες έως το 2021 είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους στα 54 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα