Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει ριζική ανασυγκρότηση του ρωσικού στρατού – Τα μέλη του θα φτάσουν το 1,5 εκατομμύριο

από Philippos

Σοβαρές ανακατατάξεις στον ρωσικό στρατό φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς φανέρωσε τις αδυναμίες που υπήρχαν, ενώ δημιούργησε και «νέες πραγματικότητες», όπως η προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών στην Ρωσία.

Κομβικό σημείο των αλλαγών στον ρωσικό στρατό θα παίξει η αύξηση του αριθμού του, που – όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS – θα φτάσει το 1,5 εκατομμύριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σε σύσκεψη με ανώτερους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων.

«Μόνο ενισχύοντας τα βασικά δομικά στοιχεία του ρωσικού στρατού είναι δυνατόν να εγγυηθούμε την στρατιωτική ασφάλεια του κράτους και να προστατεύσουμε τις νέες οντότητες και κρίσιμες εγκαταστάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί σε «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» στις ένοπλες δυνάμεις της από το 2023 έως το 2026, υποσχόμενη να αναδιαρθρώσει την στρατιωτική της δομή έπειτα από μήνες εμποδίων στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία.

Εκτός από τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τις μάχιμες δυνατότητες των ναυτικών, αεροδιαστημικών και στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις έγιναν αναγκαίες λόγω του «πολέμου δι’ αντιπροσώπων» που διεξάγεται στην Ουκρανία από τη Δύση, η οποία στέλνει όλο και περισσότερο βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντισταθεί στις ρωσικές δυνάμεις.

Το υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό για την αναποτελεσματικότητα της προσπάθειάς του να θέσει υπό τον έλεγχό του ευρείες περιοχές στην Ουκρανία, είχε ταχθεί ήδη από τον Δεκέμβριο υπέρ της αύξησης του στρατιωτικού προσωπικού στο 1,5 εκατομμύριο.

Επίσης έχει κάνει πολλές αλλαγές στην στρατιωτική του ηγεσία στους 11 μήνες της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», κατά την έναρξη της οποίας οι δυνάμεις του είχαν καταλάβει μεγάλες περιοχές στην νότια και ανατολική Ουκρανία, αλλά έκτοτε έχουν υποστεί – όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters – σειρά από οδυνηρές ήττες και οπισθοχωρήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα ο Σοϊγκού τοποθέτησε τον στρατηγό Βαλέρι Γκεράσιμοφ, αρχηγό του γενικού επιτελείου, διοικητή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχο του την πόλη Σολεντάρ – μια μικρή πόλη με αλατωρυχεία στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, η οποία επί εβδομάδες έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα