2 Μαΐου 2024
2 Μαΐου 2024

Ο κύβος ερρίφθη: Ο Αλέξης Τσίπρας θα δημιουργήσει νέο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταποντιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες, ώστε να επικρατήσει εσωκομματικό χάος

από fimotro

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είναι οριστική. Ο πρώην πρωθυπουργός που αποφάσισε να «σβήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ από τον πολιτικό χάρτη πριν το πράξει ολοκληρωτικά η κοινή γνώμη, διότι τον θεωρεί εμπόδιο στα πολιτικά του σχέδια έχει αποφασίσει να δημιουργήσει νέο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να καταποντιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες, ώστε να επικρατήσει εσωκομματικό χάος στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη και να αξιοποιήσει την ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η απόφαση του Τσίπρα να παραδεχθεί δημοσίως ότι ήταν λάθος η διαχείριση της υπόθεσης Novartis και του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, ακυρώνει συνειδητά την κυβερνητική πενταετία ΣΥΡΙΖΑ και ναρκοθετεί το μέλλον του κόμματος.

Γι’ αυτό και το mea culpa του πρώην πρωθυπουργού για δύο υποθέσεις εμβληματικές για τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες ο ίδιος κουνούσε την μπακέτα επί πέντε χρόνια με σκοπό να πλήξει πολιτικά και ηθικά τους αντιπάλους του, έχει προκαλέσει σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ο κ. Τσίπρας «τελείωσε» πολιτικά με μία φράση του τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά και όσοι απέμειναν στο κόμμα, πλην Νίκου Κοτζιά, καθώς υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αντιλαμβάνονται λοιπόν όλοι ότι μετά την παρέμβαση Τσίπρα στο Συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, δεν έχουν ούτε παρελθόν να υπερασπιστούν ούτε μέλλον να σχεδιάσουν. Εχουν μόνο παρόν και αυτό υπό προθεσμία…

Παράλληλα, στράφηκε και κατά του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας ότι «η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και η αδυναμία αντιπολίτευσης να παίξει το ρόλο της μέσα στη Βουλή» θα φουντώσει ένα «κύμα αντιπολιτικής» αλλά και «δεν θα καταφέρουν οι προοδευτικές δυνάμεις να γίνουν από μέρος του προβλήματος μέρος της λύσης». «Η Αριστερά έχει τις δικές της ευθύνες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρή την Ευρώπη», υποστήριξε, για να συμπληρώσει πως «η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί, γιατί οι αξίες που υπερασπίζεται είναι κατά την άποψή μου διαχρονικές».

Ο κ. Κασσελάκης ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί ούτε δημοσίως, ούτε παρασκηνιακώς. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν πέρασε ούτε μία στιγμή από το μυαλό του η έξοδος από το ευρώ, αλλά παραδέχθηκε έτσι το φλερτ με την ιδέα…

Προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στον Γιάνη Βαρουφάκη για το καταστροφικό α’ εξάμηνο του 2015 χωρίς να τον κατονομάσει, αλλά υπερασπίστηκε τη συμφωνία που έκανε με τους δανειστές το 2018, δηλαδή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ήταν επικριτικός με Κωνσταντίνο Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, ουδέτερος ως αδιάφορος με τον Κώστα Σημίτη και σχεδόν στηρικτικός με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ήταν ανάμεσα στο ακροατήριο.

Από τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στο συνέδριο για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης, ιστορικά, έχει ενδιαφέρον και η παραδοχή του φλερτ με την έξοδο από το ευρώ, ο τρόπος με τον οποίο επιβεβαίωσε ότι το 2015 επέλεξε την συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και όχι τον Σταύρο Θεοδωράκη, λέγοντας ότι ζήτησε τη συνεργασία του Ποταμιού του 2018, δηλαδή μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνήθηκε να μπει στην κυβέρνηση.

Με όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να οριοθετήσει το ακροατήριο που θα στοχεύσει στην πρωτοβουλία για νέο πολιτικό φορέα που θα αναλάβει μετά τις ευρωεκλογές.

Προσπαθεί να υπερασπιστεί την όποια επιρροή θεωρεί πως έχει ακόμα στον κόσμο της Αριστεράς, βάζοντας πολιτική «ταφόπλακα» στο κόμμα που ίδρυσε. Και παράλληλα να παίξει τα ρέστα του, προσπαθώντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι μεταμέλησε ειλικρινά και δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το κόμμα που ίδρυσε. Το αν θα πείσει κάποιους και ποιους αμφισβητείται έντονα και μένει να αποδειχθεί.

Οπως και το πώς θα αντιδράσει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ στη… νάρκη που έβαλε ο πρώην πρόεδρός του θα παίξει ρόλο στις εξελίξεις. Προς το παρόν, στον ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζονται το σοκ που τους προκάλεσε…

Το χορό των αντιδράσεων άνοιξε ο Παύλος Πολάκης και ακολούθησε η Ελενα Ακρίτα, ενώ ο Νίκος Παππάς, προφανώς σοκαρισμένος από το άδειασμα του παλιού «κολλητού» του, άφηνε να διαρρεύσει ότι δεν έχει κάποιο σχόλιο να κάνει.

«Λάθος, σύντροφε Αλέξη Τσίπρα! Ατυχές ήταν πως δεν ήρθες στο Συνέδριο να τα πεις αυτά, αλλά πήγες στο Συνέδριο της “Καθημερινής”» έγραψε στα social media ο Παύλος Πολάκης. Ηταν τόσο μεγάλο το πλήγμα που δέχθηκε ο «αψύς Σφακιανός» από το «άδειασμα» του Αλέξη Τσίπρα, που έσπευσε να υπερασπιστεί, εκτός από τον εαυτό του που πρωταγωνίστησε στη σκανδαλολογία, και τον Νίκο Παππά:

«Ατυχής δεν ήταν ο διαγωνισμός για τα κανάλια του Νίκου Παππά και του Λευτέρη Κρέτσου, αλλά η πολιτική επιλογή μετά την απόφαση του ΣτΕ που έριξε το διαγωνισμό να μην ξανανομοθετήσουμε με αλλαγή Κανονισμού της Βουλης, αλλαγή σύνθεσης του σώματος των Προέδρων της Βουλής και επιλογή νέου ΕΣΡ που θα έκανε τον ίδιο διαγωνισμό!! Ετσι θα αποδεικνύαμε πως θα πηγαίναμε μέχρι τέλους, όπως κάναμε με τους εργολάβους στα νοσοκομεία που μας έριξε τον πρώτο νόμο το ΣτΕ, αλλά ξανανομοθετήσαμε και διώξαμε τους εργολάβους σε 77 νοσοκομεία, κερδίζοντας και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο!!!», έγραψε (εμφανώς ταραγμένος) ο κ. Πολάκης, προαναγγέλλοντας «βεντέτα» με τον πρώην αρχηγό του.

«“Ατυχής η διαχείρισή (μας) στις τηλεοπτικές άδειες και στην υπόθεση Novartis. Βάλαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που είχαν εμπλοκή με ανθρώπους που δεν είχαν καμία εμπλοκή”. Αλέξης Τσίπρας στη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη. Oταν το ωωωτιείπε παίρνει επικές διαστάσεις…», έγραψε η Έλενα Ακρίτα.

Επιθετικός κατά του Αλέξη Τσίπρα ήταν ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, γράφοντας στο Twitter: «Να δίνεις συνέντευξη σε δημοσιογράφο που έγραψε ότι ο διάδοχός σου έκανε μόντελινγκ στο Aουσβιτς. Να σου λέει “ήρθατε στο σωστό Συνέδριο” (δηλαδή του κόμματός σου ήταν λάθος) κι εσύ να γελάς. Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Πρώτη φορά νιώθω τόσο πολιτικά μόνος – αλλά και τόσο ελεύθερος».

Το ερώτημα με ποιους θα δημιουργήσει νέο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας μένει να απαντηθεί στην πορεία. Πάντως δεν πρόκειται να συνεργαστεί ούτε με στελέχη του ΣΥΡΔΙΖΑ, ούτε της Νέας Αριστεράς, ούτε με άλλα κόμμα του κεντροαριοστερού φάσματος. Το νέο κόμμα Τσίπρα θα είναι [προσωποπαγές και με εντελώς νέα πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα