26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Ο ιστορικότερος χιονιάς των τελευταίων 15 ετών

από fimotro

Μια σύντομη αναδρομή επιβεβαιώνει ότι η “Μήδεια” ήταν από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών στην Αττική

Αποχωρεί σιγά-σιγά η κακοκαιρία «Μήδεια» που έπληξε την Ελλάδα με ισχυρές χιονοπτώσεις, δριμύ ψύχος και θυελλώδεις ανέμους, με αποτέλεσμα ο καιρός να έχει μπει πια σε τροχιά βελτίωσης.

O Γιάννης Καλλιάνος έκανε έναν απολογισμό του τελευταίου 48ωρου τονίζοντας ότι ήταν ο ιστορικότερος χιονιάς των τελευταίων 15 ετων.

Ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρει στην ανάρτηση του: «Μετά το πέρας αυτού του χιονιά, θα ήθελα να σημειώσω λίγα πράγματα: Πράγματι, το ψύχος που επισκέφτηκε την Ελλάδα ήταν “τέρας” όπως είχα πει μια εβδομάδα πριν, όχι μόνο γιατί χιόνισε σχεδόν σε όλη τη χώρα αλλά και γιατί οι ελάχιστες θερμοκρασίες όλες αυτές τις ημέρες ήταν ακραίες. Για παράδειγμα, 2 μέρες τώρα, γύρω από τη Φλώρινα, ο υδράργυρος κατρακύλησε στους -25°C! Πράγματι, ο χιονιάς αυτός μπαίνει πλέον στο πάνθεον των ιστορικότερων χιονιάδων για την Αττική (και όχι μόνο). Σίγουρα είναι ο ιστορικότερος των τελευταίων 15 ετών και ένας από τους ιστορικότερους των τελευταίων 35 ετών! Πράγματι, χιόνισε μέχρι και τα παραθαλάσσια της Αττικής, όπως σας είχα ενημερώσει εδώ και αρκετές μέρες και μάλιστα και με εντυπωσιακές χιονοστρώσεις δίπλα στις βάρκες…».

Ο χιονιάς με την ονομασία «Μήδεια» μας θύμισε όμως  ακόμα έναν μεγάλο χιονιά που είχε χτυπήσει την «Αττική»  και σχεδόν την ίδια ημερομηνία.

Ήταν στο «μακρινό» 2004 και το ημερολόγιο έγραφε 12 Φεβρουαρίου. Τσικνοπέμπτη. Τότέ που δεν υπήρχε κορωνοιός και ο κόσμος ξεχυνόταν στις ταβέρνες για να τσικνίσει.

Τότε λοιπόν παρέλυσε η χώρα.  Η ψυχρή εισβολή αυτή τη φορά έπληξε περισσότερο τη ΒΔ, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Χιόνι έπεσε μέχρι και στη Γαύδο, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας. Τεράστια τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στις συγκοινωνίες, ενώ και πάλι είχαν κλείσει τα σχολεία.

Το αεροδρόμιο των Σπάτων παρέμεινε κλειστό για περισσότερο από 24 ώρες. Εκατοντάδες και τότε τα αποκλεισμένα χωριά, τα περισσότερα από αυτά στην Πελοπόννησο. Σημαντικές οι καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τον παγετό.

Στην Αττική, οι Αθηναίοι τιμούσαν τα παϊδάκια σε ταβέρνες ή σε σπίτια. Όσοι ήταν κοντά στα παράθυρα, γύρω στις 8 με 9 το βράδυ, είδαν τις πρώτες νιφάδες.

Οι 10 μεγαλύτερες χιονοπτώσεις στην Αθήνα

 Φεβρουαρίου 1911

Ο χιονιάς ξεκίνησε στις 8 του μήνα και συνεχίστηκε ασταμάτητα μέχρι λίγο μετά το μεσημέρι της 10ης Φεβρουαρίου. Η μέγιστη θερμοκρασία στο Θησείο στις 10/2 ήταν -0,3 βαθμοί Κελσίου και το χιόνι έμεινε στην Αθήνα για 4 ολόκληρες μέρες  τέσσερις ημέρες.

Ιανουαρίου 1929

Η βαρυχειμωνιά είχε πέσει στις 7 του μήνα και συνεχίστηκε στην Αθήνα και την επόμενη μέρα ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο με τις εφημερίδες της εποχής να μιλούν για χιόνι και δριμύ ψύχος στην πρωτεύουσα, όπως και σε ολόκληρη την ανατολική Ελλάδα.

Φεβρουαρίου 1934

Η Αθήνα βιώνει έναν από τους μεγαλύτερους χιονιάδες που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της, ο οποίος δημιούργησε αμέτρητα προβλήματα στην πρωτεύουσα. Σε εκείνον τον χιονιά καταγράφηκε η μικρότερη ελάχιστη θερμοκρασία όλων των ετών από τα οποία έχουμε στοιχεία οπού το θερμόμετρο έδειξε -10,4 βαθμούς Κελσίου.

Ιανουάριος 1942

Στον μεγάλο λιμό του ’41-’42, κατά την διάρκεια της Κατοχής, ήρθε και ένας από τους πιο άγριους χειμώνες, με το θερμόμετρο να πέφτει στους έξι βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Ιανουάριος 1963

Στις 25 του μήνα το θερμόμετρο στην Αθήνα κατέβηκε στους -1,4 βαθμούς Κελσίου και η πρωτεύουσα ντύθηκε στα λευκά απ’ άκρη σ’ άκρη.  Την επόμενη μέραη  θερμοκρασία στο κέντρο έπεσε στους  -3 βαθμούς Κελσίου και την επομένη χιονίζει ξανά στα βόρεια προάστια.

Ιανουαρίου 1964

Χιονίζει ξανά στην Αθήνα οπού  και η πλατεία Συντάγματος σκεπάζεται με ένα λεπτό στρώμα χιονιού.

Ο «χειμώνας του 1987»

Μπορεί να έχει καταγραφεί ως «ο χειμώνας του 1987», αλλά η μεγαλύτερη χιονόπτωση συνέβη τον Μάρτιο, που χιόνιζε για ένα δεκαπενθήμερο συνεχόμενα. Η κακοκαιρία ξεκίνησε μετά την Καθαρά Δευτέρα και από τις 4 του μήνα άρχισε μια πρωτοφανής σε διάρκεια χιονόπτωση, που επαναλήφθηκε στις 5, 6, 8, 9, 11, 12 και 13 Μαρτίου, με εντονότερα φαινόμενα στις 9 του μήνα. Ήταν ο ψυχρότερος Μάρτιος που έχει καταγραφεί τα τελευταία εξήντα χρόνια στην Ελλάδα. Για την Αθήνα ήταν ο ψυχρότερος των τελευταίων 150 χρόνων. Στο κέντρο, το ύψος του χιονιού είχε ξεπεράσει τους 15 πόντους.

Ιανουάριος 2002

Τη δεκαετία του ’90 χιόνισε μόνο μία φορά στο κέντρο και στα νότια της πόλης, τον Φεβρουάριο του 1992. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2002 δεν το είχε «στρώσει» ούτε μία φορά στο κέντρο. Τον Γενάρη του 2002 έπεσε το πρώτο χιόνι της νέας χιλιετίας, με χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και έντονη χιονόπτωση μόνο για μισή ώρα, με αποτέλεσμα να ντυθεί στα λευκά το κέντρο για λίγες ώρες.

Φεβρουαρίου 2008

Την Παρασκευή 16/2 ξεκίνησε να χιονίζει και να το στρώνει στα βόρεια προάστια και στη συνέχεια άσπρισε όλη η Αττική. Ήταν το εντονότερο φαινόμενο χιονόπτωσης στην Αθήνα –συγκεκριμένα, στα κεντρικά και νότια προάστια– για όλη τη δεκαετία 2000-2010. Η θερμοκρασία έπεσε στους -5 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα