Νέο άλμα στις τιμές φυσικού αερίου: Εκτοξεύθηκε στα 275 ευρώ η MWh

από fimotro

Γιατί ανησυχούν και τι προβλέπουν οι διεθνείς αγορές

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνουν εκ νέου τα κέρδη τους καθώς επέστρεψαν φόβοι για παρατεταμένη διακοπή της ροής μέσω ενός μεγάλου αγωγού. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξάνονται έως και 8%, αφού έκλεισαν σε ρεκόρ την Παρασκευή. Ο βασικός αγωγός Nord Stream θα σταματήσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία όπως έχει προγραμματιστεί μετά τα έργα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 13%, αφού έκλεισαν σε υψηλό ρεκόρ την Παρασκευή. Το ολλανδικό συμβόλαιο πρώτου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκε στα 275,97 ευρώ τη μεγαβατώρα στις 8:16 π.μ. στο Άμστερνταμ προτού μειωθεί στα 270 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η τιμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2 ξεκίνησε στα 98,5 και βρίσκεται τώρα (09:36) στα 97,9 ευρώ ανά τόνο.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι διακόπτει για τρεις ημέρες την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1, συμπιέζοντας περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό. Η διακοπή που θα ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου, θα γίνει προκειμένου να πραγματοποιηθεί συντήρηση, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, καθώς λειτουργεί μόνο μία τουρμπίνα. Ηδη οι ροές φυσικού αερίου επαναλαμβάνονται μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα μετά τον τερματισμό της λειτουργίας του τον περασμένο μήνα.

΄Ηδη η Γερμανία προειδοποίησε ότι η Μόσχα ότι θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες και επανέλαβε την έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας. «Έχουμε έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα ακριβώς μπροστά μας», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF στο Μόντρεαλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Καναδά με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Πρέπει να περιμένουμε από τον Πούτιν να μειώσει περαιτέρω τη ροή φυσικού αερίου».

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την πιθανότητα πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου καθώς το Κρεμλίνο ανταποδίδει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, αναζητά εναλλακτικές λύσεις, αλλά είναι απίθανο να μπορέσει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές. Το έθνος αξιολογεί την ανάγκη παράτασης της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών, ένα μέτρο που θα αντιπροσώπευε μια στροφή στην ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Την Παρασκευή, η Gazprom είπε ότι απαιτούνται εργασίες στη μοναδική λειτουργική τουρμπίνα του αγωγού που λειτουργεί με δυναμικότητα μόλις 20% εδώ και εβδομάδες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα