26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Νέες ελπίδες για την εξεύρεση φαρμάκου κατά του καρκίνου του μαστού

από fimotro

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν νέες δοκιμές, που θα μπορούσαν να προσφέρουν ελπίδα σε όσους πάσχουν από ανίατο καρκίνο του μαστού.

Οι επιστήμονες εξετάζουν το κατά πόσον ένα υπαρκτό φάρμακο, το talazoparib, γνωστό και με το εμπορικό σήμα Talzenna, μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για άτομα με ανίατο καρκίνο του μαστού που έχει κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο.

Ο δευτερογενής καρκίνος του μαστού, γνωστός και ως μεταστατικός καρκίνος του μαστού, εμφανίζεται όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί από το μαστό σε άλλα μέρη του σώματος, όπου γίνεται ανίατος.

Η νέα δοκιμή, που χρηματοδοτήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση Breast Cancer Now, θα βοηθήσει τους ερευνητές να εκτιμήσουν εάν το talazoparib μπορεί να βοηθήσει εκείνους με τελικό καρκίνο του μαστού. Το φάρμακο είναι ένας αναστολέας PARP, ο οποίος δρα εμποδίζοντας την αποκατάσταση των καρκινικών κυττάρων, αναγκάζοντάς τα να «πεθάνουν».

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο RCSI του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Επιστημών Υγείας στο Δουβλίνο θα χρησιμοποιήσουν όγκους και καρκινικά κύτταρα του μαστού, που δώρισαν ασθενείς, για να δουν στο εργαστήριο αν το talazoparib είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του δευτερογενούς καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλο. Περαιτέρω δοκιμές θα εξετάσουν το φάρμακο σε ποντίκια, καθώς και σε μοντέλα που μιμούνται το προστατευτικό σύστημα του εγκεφάλου.

«Η προηγούμενη έρευνά μας έδειξε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι όγκοι του δευτερογενούς καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλο παρουσιάζουν αλλαγές στον τρόπο επιδιόρθωσης του DNA τους και πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να τους κάνει ευάλωτους σε αναστολείς PARP όπως το talazoparib», δήλωσε η καθηγήτρια Leonie Young, συνεργάτης της ερευνητικής ομάδας.

Ο Δρ Σάιμον Βίνσεντ, διευθυντής έρευνας, υποστήριξης και επιρροής στο Breast Cancer Now, πρόσθεσε: «Υπολογίζεται ότι 35.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με ανίατο δευτερογενή καρκίνο του μαστού μαζί με τον φόβο και την αβεβαιότητα για το πότε αυτή η καταστροφική ασθένεια θα τους “κόψει” το νήμα της ζωής».

«Χρειάζεται απεγνωσμένα να ανακαλύψουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της ανίατης ασθένειας, που να καλύπτει και τους ασθενείς, στους οποίους ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί στον εγκέφαλο και οι οποίοι έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές θεραπείας».

ΠΗΓΗ: The Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα