Νέα μέτρα στήριξης εξετάζει η κυβέρνηση

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Τα μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπάει την πόρτα μας με τους αρμόδιους να ελέγχουν διαρκώς τα δεδομένα προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα για την ανάσχεση της διάδοσης του επικίνδυνου ιού.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παίρνει και πάλι χαρτί και μολύβι προκειμένου να παράσχει στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους εν όψει ενός χειμώνα που αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος.

Με στόχο να περιοριστούν τα λουκέτα και οι απολύσεις, η κυβέρνηση λαμβάνει σειρά μέτρων, ειδικά για την εστίαση. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο κλάδος έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από το το πρώτο κύμα της πανδημίας κι όπως λένε χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του κλάδου αν δεν υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα δύσκολα θα επιβιώσουν.

Ο τζίρος τους έπεσε κατά 59% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ ακόμα και τον Ιούνιο που είχαν αρθεί οι περιορισμοί, οι απώλειες ξεπέρασαν το 42%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον χώρο των ξενοδοχείων και καταλυμάτων.

Ο αντίκτυπος της παραπάνω κατάστασης αναμένεται να διαχυθεί σε μεγάλο τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας, οπότε η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο το φθινοπωρινό πακέτο να κινείται σε δύο άξονες:

1) παροχή ρευστότητας
2) κίνητρα για διατήρηση των θέσεων εργασίας

Αυτό που διευκολύνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης είναι ότι οι Ευρωπαίοι παρότρυναν την ελληνική πλευρά να αυξήσει τις κρατικές εγγυήσεις για φτηνά δάνεια προς μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς η χαλάρωση των σχετικών κοινοτικών κανόνων δίνει την ευκαιρία για τέτοιες παρεμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας «τρέχουν» κρατικές εγγυήσεις 1,5 + 1,5 δισ ευρώ, μέσω των οποίων θα πέσουν στην αγορά συνολικά 7 δισ ευρώ.

Στο πακέτο του Σεπτεμβρίου θα αθροιστούν επίσης:

  1. η γ’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με διαθέσιμο κονδύλι τουλάχιστον 1,2 δισ ευρώ
  2. η παροχή φτηνού χρήματος για κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των 3,5 δισ ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
  3. η πιθανή χρονική επέκταση του πλαισίου για το ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ ως το τέλος του έτους, αν και η ως τώρα η ανταπόκριση είναι «χλιαρή»
  4. η εξέταση της επέκτασης του πλαισίου για την αναστολή συμβάσεων και πέρα από το Σεπτέμβριο.
  5. η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης για φόρους και εισφορές, που «πάγωσαν» στην περίοδο της καραντίνας και τελικά θα «απλωθούν» σε ορίζοντα ως και το τέλος του 2022

Αναφορικά με την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το βασικό σενάριο που εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας προβλέπει δύο παράλληλες παρεμβάσεις, την οριζόντια μείωση των συνεισπραττόμενων εισφορών ως ποσοστό επί των μικτών αποδοχών, αλλά και την επιβολή ενός ενιαίου σταθερού ποσού ως εισφοράς υγείας για όλους τους μισθωτούς ή την επιβολή ενός ανώτατου πλαφόν στις ασφαλιστέες αποδοχές όσον αφορά τις εισφορές υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα