Νέα μετάλλαξη: Μονόδρομος ο εμβολιασμός

από fimotro

Θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Όμικρον

Ζορίζουν τα πράγματα με τη νέα μετάλλαξη και όλες οι χώρες ανησυχούν ιδιαίτερα. σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσανατολίζονται στο να προχωρήσουν σε τηλεδιάσκεψη έκτακτης Κορυφής Συνόδου. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, καθώς δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα η μέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες της ΕΕ προσανατολίζονται στο να παίρνουν όλες οι χώρες κοινές αποφάσεις σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, καθώς μέχρι πρότινος η κάθε χώρα έπαιρνε τις δικές τις αποφάσεις και δεν υπήρχε συντονισμός.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη, καθώς «κόπηκαν» τα ταξίδια σε μία κρίσιμη περίοδο και οι αγορές «πέφτουν» συνεχώς.

Τι λένε οι ειδικοί στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, συνέστησε ψυχραιμία για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον, η οποία έχει την ιδιαιτερότητα να συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί σε ότι αφορά την νέα παραλλαγή Όμικρον, αλλά χρειάζεται χρόνος για να δοθούν απαντήσεις.

Ο πρώτος προβληματισμός αφορά τη μεταδοτικότητα της και τα πρώτα στοιχεία συνηγορούν ότι είναι πιο μεταδοτική, αλλά αυτό δεν μπορεί να εκφραστεί αυτήν τη στιγμή με απόλυτη σιγουριά.

Ένα άλλο ζητούμενο είναι αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία σε περίπου 100 νοσήσαντες, τα φαινόμενα ήταν ήπια και κυρίως είχαν να κάνουν με κούραση και μυαλγίες. Αλλά η πλειονότητα των ασθενών ήταν νέοι σε ηλικία και γι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε και τις ενδείξεις από ασθενείς με μεγαλύτερη ηλικία.

Η κυρία Θεοδωρίδου, υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει ο εμβολιασμός και στις υποανάπτυκτες χώρες.

Ενώ αναφορικά με την ανησυχία ότι τα υπάρχοντα εμβόλια ίσως δεν μπορούν να προστατεύσουν από την παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι πέρα από τις όποιες διαφοροποιήσεις μπορεί να υπάρχουν από παραλλαγή σε παραλλαγή, τα εμβόλια αποτελούν ασπίδα προστασίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα