28 Απριλίου 2024
28 Απριλίου 2024

Μουσείο Πάτρας: Πολύτιμα κοσμήματα και νομίσματα από την Αχαΐα θα δει για πρώτη φορά το κοινό

από Lefteris

Πολύτιμα ευρήματα από ανασκαφές στην Αχαΐα, που μέχρι τώρα δεν τα έχει δει το κοινό, παρουσιάζονται στην έκθεση Τα Μυστικά του Θησαυροφυλακίου την οποία εγκαινιάζει την ερχόμενη Παρασκευή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο άξονες: Αφ’ ενός παρουσιάζονται χρυσά και ασημένια κοσμήματα υψηλής αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας, που φέρνουν στο προσκήνιο όχι μόνο την οικονομική ευμάρεια της τοπικής αριστοκρατίας πολύ πριν ιδρυθεί η ρωμαϊκή αποικία στην Πάτρα, αλλά και μια αλυσίδα πολιτισμικών και τεχνογνωστικών αλληλεπιδράσεων που απλώνεται ως τα βάθη της Ανατολής.

Αφ’ ετέρου, θησαυροί χρυσών και ασημένιων νομισμάτων από τις ιστορικές περιόδους της Αχαϊκής Συμπολιτείας, της ρωμαϊκής και βυζαντινής αυτοκρατορίας, των δόγηδων της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, αλλά και της Οθωμανοκρατίας, σκιαγραφούν κοινωνικές συνθήκες και πολιτικο-οικονομικές κρίσεις που επέβαλαν την απόκρυψή τους.
«Η ιδέα ξεκίνησε από τον κορωνοϊό» λέει στο Thepresident.gr η Ανίτα Κουμούση, έφορος αρχαιοτήτων και επιμελήτρια αυτής της περιοδικής έκθεσης. «Στην μόνιμη έκθεση υπάρχουν κοσμήματα και νομίσματα. Ωστόσο, σε θησαυροφυλάκιο φυλάσσονται πολλά κοσμήματα και νομίσματα που δεν έχουν ποτέ εκτεθεί. Πλέον, αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στο κοινό ώστε να φωτίσουν διαχρονικά μερικές ιδιαίτερες στιγμές της αρχαίας Αχαΐας αλλά και τις συγκεκριμένες συγκυρίες που οδήγησαν στη συσσώρευση πλούτου και ώθησαν στο απόγειο την καλλιτεχνική λειτουργία σε εξεζητημένα και σπάνια υλικά.»

Τα αντικείμενα αυτά «αντανακλούν κατ’ εξοχήν τους ελληνιστικούς χρόνους (3ος- 2ος αι. π.Χ.) και απηχούν την πληθωρική αισθητική της εποχής και την ευρωστία της αστικής τάξης των Πατρών δεν λείπουν φυσικά τα διαχρονικά δείγματα της πολύτιμης αυτής μικροτεχνίας με τα παλαιότερα να χρονολογούνται από τα μυκηναϊκά χρόνια. Ενώ λοιπόν πίστευαν πως η Πάτρα ήταν φημισμένη κατά τη ρωμαϊκή εποχή, εδώ βλέπουμε πως η ελληνιστική περίοδος είναι πολύ σημαντική για εκείνη. Ότι ήταν ήδη μια πόλη ιδιαίτερη.»

Εκείνο που ακόμα δεν ξέρουμε είναι από πού έφτασε ο χρυσός στην πόλη. Ερευνάται, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πλέον μάς αποκαλύφθηκε πως και πριν από τους ρωμαϊκούς χρόνους το επίπεδο, και πολιτιστικό και οικονομικό, ήταν υψηλό. «Αυτοί οι άνθρωποι και γούστο είχαν οι τεχνίτες ήταν και τα ψάχνουμε όλα αυτά. Το κόσμημα και η κοσμηματική τέχνη με χρυσό ασήμι και πολύτιμους λίθους, εκπροσωπούν την αίγλη και τη δύναμη των ανώτερων στρωμάτων της κοινωνικής πυραμίδας. Είναι ο αδιαμφισβήτητος δείκτης της οικονομικής ευρωστίας, της επίδειξης του γοήτρου και του υψηλού κοινωνικού κύρους. Παράλληλα αντιπροσωπεύουν την αισθητική της εποχής, συνδέονται με τα προσωπικά βιώματα τις θρησκευτικές δοξασίες και τη μεταθανάτια ζωή, τη δεισιδαιμονία και γενικότερα με τις αντιλήψεις κάθε περιόδου.»

Τα εγκαίνια θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, ώρα 19:00 από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη.
Η Έκθεση θα Διαρκέσει έως τα τέλη Μαρτίου 2024 και η Είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα