Μητσοτάκης στη Βουλή: Η ανακοίνωση για 8,4 εκατ. πολίτες και οι απαντήσεις σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

από fimotro

«Κόμμα διαμαρτυρίας» χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των τροφίμων σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων για έξι μήνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδόμησε ένα προς ένα τα όσα ισχυρίστηκε η αντιπολίτευση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θύμισε στον ελληνικό λαό πως ήταν πριν από λίγα χρόνια και πως είναι τώρα και επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση που κρατα.

Η έκπληξη που επεφύλασσε ο Μητσοτάκης ήταν η κρατική επιδότηση για την αγορά τροφίμων που θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο:

«Η πρωτοβουλία μας κλιμακώνεται με βάση τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Θωρακίζουμε τα σημεία που χτυπά η ακρίβεια», είπε και σημείωσε: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την υπερφορολόγηση των διυλιστηρίων. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των τροφίμων των σούπερ μάρκετ και όλων των άλλων καταστημάτων τροφίμων για έξι μήνες». Μάλιστα, εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή, όπως το fuel pass, με μία κάρτα, που θα λάβουν οι πολίτες ενώ τόνισε ότι ο πολίτης έχει τη δυνατότητα τα χρήματα να πιστωθούν και στους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά τότε το ύψος της επιδότησης θα είναι στο 80%. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι αρμόδιοι υπουργοί θα παρουσιάσουν τα μέτρα.

«Άκουσα μία φωνή ότι δεν θα είμαστε κυβέρνηση τότε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ, είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο ελληνικά διυλιστήρια. Το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά οικογενειακά εισοδήματα έως 24.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 για κάθε παιδί. Το μέτρο καλύπτει 85% των νοικοκυριών και ανακουφίζει 8.4 εκατ. πολίτες. Αν συνυπολογίσουμε ότι το καλάθι του νοικοκυριού έχει μειώσει το κόστος. Ο συνδυασμός του μέτρου θα ωφελήσει τετραμελή οικογένεια με 120 ευρώ».

Τι είπε για την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Λυπάμαι που ο κ.Τσίπρας δεν ήταν στην αίθουσα να ακούσει τον ΥΠΟΙΚ που απάντησε και έδωσε στοιχεία για την κυβέρνηση ΝΔ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κύριε Τσίπρα μου έκανε εντύπωση πως αν προκηρύξω εκλογές τώρα, όπως μου ζητάτε, πώς θα πείθατε τον ελληνικό λαό. Αν πράγματι θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό πως θέλετε μία ευκαιρία, μιλήσατε 65 λεπτά, αλλά μιλήσατε 3 λεπτά για το τι θα κάνατε αν σας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Ήσασταν, είστε και θα είστε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας, κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος».

«Το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει ότι το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση, η οποία εκκρεμούσε. «Μεταφράζονται όλα αυτά σε χρήματα για τα δημόσια Ταμεία. Πρόκειται για μία απόδειξη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Το 2022 κλείνει με μέσο όρο διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρους».

«Το 2019 η Ισπανία είχε χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με την Ελλάδα. Σήμερα, η ανεργία στην Ελλάδα είναι κάτω από 12% ενώ στην Ισπανία είναι 13%. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 9,7% μέσα στο 2022. «Μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους στην Ευρώπη για την Ελλάδα. Πού βρίσκεται η Ισπανία; Αύξηση 15%. Οι εξαγωγές καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όπως και οι επενδύσεις. Τον τόπο μας εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι από του χρόνου η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα.

«Η κυβέρνηση δεν αποκλίνει από την ελάφρυνση των φόρων στους πολίτες, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «Ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 34%», ανέφερε. «Όταν καταργούμε τις γονικές παροχές για όλους, η μεσαία τάξη δεν ωφελείται τελικά;», διερωτήθηκε. «Πολλά προϊόντα έχουν χαμηλό ΦΠΑ», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις. Το κράτος στέκεται δίπλα στους πολίτες, απέναντι στο άγχος του ρεύματος», είπε και αναφέρθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Αναφερόμενος στους φόρους είπε ότι «άλλοι φώναζαν και άλλοι τους εισπράττουν» και καταχειροκροτήθηκε. «Υπήρξε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία εισέπραξε υπερκέρδη από παραγωγούς ενέργειας», διερωτήθηκε και καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

«Παραδόθηκαν αρκετοί δρόμοι», είπε «σε αντίθεση με τον αγαπημένο σας εργολάβο, τον Χρήστο Καλογρίτσα, κ. Σπίρτζη». «Όλα αυτά δεν έτυχαν κ. Τσίπρα, πέτυχαν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στον ΒΟΑΚ που θα ολοκληρωθεί στην Κρήτη και στο Μετρό στη Θεσσαλονίκη. «Πώς το είπατε κ.Τσίπρα; Όλα αυτά δεν έτυχαν, πέτυχαν! Οπως πέτυχε στην Κρήτη να κατασκευαστεί ο βόρειος άξονας. Οπως πέτυχε το γεγονός ότι ο Πειραιάς συνδέεται πλέον με το αεροδρόμιο και όπως γνωρίζουν οι Θεσσαλονικείς τέτοια εποχή του χρόνου θα έχουν και Μετρό και αρχαία και όχι μουσαμάδες εξαπάτησης».

«Οι πολίτες ξέρουν πώς ζούσαν και ξέρουν πώς ζουν, κ. Τσίπρα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θυμήθηκε το μνημόνιο. «Οι πολίτες θυμούνται καλά τα capital control, τις κλειστές τράπεζες και συνταξιούχους να κλαίνε έξω από τράπεζες».

«Συνεργαστήκατε με τη Χρυσή Αυγή για να ρίξετε τον Σαμαρά» είπε ο κ Μητσοτάκης και πρόσθεσε:«Για πρώτη φορά στην Παιδεία έγιναν 25.000 νέοι διορισμοί. Οι μαθητές γνωρίζουν ότι μαθαίνουν πια νέες δεξιότητες στα σχολεία. Τόσο αξιοπρεπές ήταν να αφήνετε τους συνταξιούχους αφήνετε 3 και 4 χρόνια χωρίς να παίρνουν τις συντάξεις;». «Αναρωτιέμαι αν όντως η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2014 γιατί τάξατε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ήσασταν αδαής ή ήσασταν ψεύτης. Η ιστορία έδωσε την απάντηση. Ο τόπος ξεπέρασε την καταιγίδα της πανδημίας», είπε και πρόσθεσε: «Έγιναν 18.000 προσλήψεις και πήραμε ιατρικό εξοπλισμό. Σε λίγες εβδομάδες πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι θα έχουν όφελος περίπου 8%. Παραπάνω από 9 στους 10 συνταξιούχους θα δουν βελτίωση στο εισόδημά τους και τόνισε ότι οι πιο ευνοημένοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι».

Τι είπε ο Μητσοτάκης για παρακολουθήσεις και ΠΑΣΟΚ

«Η χώρα και οι πολίτες που μας ακούν έχουν άλλες προτεραιότητες, άλλες ελπίδες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθούσε να θολώσει το τοπίο. «Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να βρήκε έναν νέο εταίρο. Ξέρουμε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ικανός για όλα. Δηλώσατε θαυμαστής του τρόπου δράσης του Βελγίου στο θέμα της Εύας Καϊλή», είπε για τις υποκλοπές. «Εκεί ενεργεί η Δικαιοσύνη ενώ εδώ την υποκαθιστούν ύποπτα δημοσιεύματα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Ποιος κρατάει πίσω τους εισαγγελείς να μην ερευνήσουν την υπόθεση;».

«Ερχεστε να φανείτε υπέρμαχοι με δύο υπουργούς σας στο ειδικό δικαστήριο. Την ώρα που ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται υποκριτής εντός και εκτός συνόρων, ο αρχηγός σας, ο κ. Ανδρουλάκης, επέλεξε να τον ακολουθήσει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, αναρωτήθηκε πώς η Εύα Καϊλή που ήταν μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, λειτουργούσε ως δούρειος ίππος της Νέας Δημοκρατίας; «Τι μας είπε ο κ. Ανδρουλάκης; Η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και προοδευτική κυβέρνηση. Αν η ΝΔ είναι στην αντιπολίτευση, υπάρχει ένας συνδυασμός, εσείς με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Εκτός και αν πιστεύετε ότι μπορείτε να πάρετε 40%. Και εγώ θέλω, κ. Κατρίνη, να καρφώσω μπροστά στον Αντετοκούνμπο, αλλά δεν μπορώ. Από μόνο του το ΠΑΣΟΚ, μετά στο ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης και τώρα η ΝΔ στην αντιπολίτευση και εσείς σε ρόλο ενός σοσιάλΚαμμένου, έτσι φαντάζεστε το ρόλο σας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Στον προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε τον διαπερνούν 3 λέξεις: σταθερότητα συνέπεια συνέχεια Αποτελούν εθνική αναγκαιότητα. Δεν έχω ψευδαίσθηση για εκ των πρότερων αποφάσεις της αντιπολίτευσης. Ξέρω ότι θα καταψηφίσετε λέγοντας όχι σε όλα. Θα ζητήσω όμως μόνο ένα πράγμα. Μην γίνεται πάλι θλιβερή εξαίρεση αρνούμενοι τα κονδύλια για την Άμυνα του τόπου. Μην γίνεται θλιβερή εξαίρεση πάλι

Καταλαβαίνω από τον εκνευρισμό σας ότι μάλλον θα καταψηφίσετε. Εχετε χρόνο να αλλάξετε την ψήφο σας. Δεν καταλαβαίνω ότι εκνευρίζεστε όταν σας θυμίζουμε ότι καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες όπως δεν ψηφίσατε τα Rafale Belhara την Ελληνογαλλική συμφωνία. Εχω κι άλλα να σας πω, πολλά. Μην με αναγκάζετε.

Ο φετινός προϋπολογισμός μπορεί να είναι ο 4ος της θητείας μας. Εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν δεν θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησής μας. Αντίθετα αποτελεί τον πρόλογο του οδικού χάρτη της χώρας για τα επόμενα χρόνια και ακόμα ένα λόγο για να πάρει αύριο αυτοδύναμη εντολή η αυτόνομη Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα