Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


«Εξαιρετικά προκλητική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη στάση της Τουρκίας, με φόντο και το άκυρο μνημόνιο με τη Λιβύη.

Σε συζήτηση με τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Νιλ Φέργκιουσον, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «εάν δει κάποιος το χάρτη, θα κατανοήσει ότι το παράνομο σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχει κανένα νόημα».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία είναι το μοντέλο επίλυσης διεθνών διαφορών.

«Εμείς ως Ελλάδα υπογράψαμε μία αντίστοιχη συμφωνία, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας… Αυτός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας και αυτός είναι ο τρόπος που περιμένουμε και οι άλλοι να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα. Και όχι με μονομερείς κινήσεις» δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν αποτελεί προσβολή της χώρας, αλλά της ίδιας της Ευρώπης, καθώς η χώρα μας φυλά τα σύνορα της ΕΕ.

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι αν η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η αντίδραση δε θα είναι μόνο από τη χώρα μας, αλλά από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε τον Μάρτιο ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης. Δε μιλάμε για διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά μεταξύ του συνολικού πλαισίου σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας» τόνισε.

«Έχουμε καταλήξει ότι συμφωνούμε πως διαφωνούμε. Αλλά πάντα υπάρχει το περιθώριο πρόσβασης στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς δικαστηρίου. Η λογική των κανονιοφόρων ανήκει σε άλλη εποχή και δεν μπορεί να αποτελέσει ένα όπλο για σχέσεις καλής γειτονίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα