26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Μετά τον σάλο το παίρνουν πίσω για τον βιασμό

από fimotro

Χαμός σε πολιτικά κόμματα και κοινωνία για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Να «διορθώσει» το άρθρο του νέου Ποινικού Κώδικα, που μετατρέπει υπό προϋποθέσεις τον βιασμό από κακούργημα σε πλημμέλημα επιχειρεί η κυβέρνηση, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις των γυναικών βουλευτών της πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας κατά τη διαδικασία συζήτησης των κωδικών στην Ολομέλεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου δήλωσε πως θα προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις, προκειμένου όπως είπε να υπάρξει «εξισορρόπηση ποινολογική».

Έντονες αντιδράσεις από τις βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ

Επικαλούμενες τις αντιδράσεις φεμινιστικών οργανώσεων και ορμώμενες από τις αποφάσεις της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έψεξαν τις ρυθμίσεις εφιστώντας την προσοχή του υπουργού Μιχάλη Καλογήρου σε ενδεχόμενες αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν.

Αρχικά το ζήτημα έθιξε στην επιτροπή η Μαρία Θελερίτη η οποία τόνισε πως ο ορισμός του βιασμού δεν ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και τις υποχρεώσεις της χώρας μας. «Έτσι όπως αναφέρεται στον Κώδικα, προϋποθέτει την ύπαρξη σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου. Ο ορισμός αυτός, αντιλαμβανόμαστε όλοι, δεν είναι έτσι όπως ζητούν οι διεθνείς Οργανισμοί, είναι αρκετά προβληματικός, καθώς παρά τα στερεότυπα, ένας βιασμός δεν προϋποθέτει πάντα, όπως γνωρίζουμε, τη σωματική βία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «η νομολογία, τα τελευταία χρόνια δέχεται ότι υπάρχει βιασμός και όταν το θύμα, εξαιτίας του φόβου των συνεπειών ή της μεγάλης σωματικής διαφοράς με το δράστη ή όταν έχουμε περισσότερο από ένα δράστες, το θύμα μπορεί να μην αντισταθεί και αυτό δεν χρησιμοποιείται εναντίον του θύματος».

Μάλιστα η κ. Θελερίτη κάλεσε τον υπουργό να λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις και βελτιώσει όσο μπορεί τον επίμαχο ορισμό στον Κώδικα. Ακόμα, στηλίτευσε τη μετατροπή συγκεκριμένων σχετικών εγκλημάτων από κακούργημα σε πλημμέλημα και φυλάκιση τριών ετών, εξέλιξη που όπως είπε αναπαράγει αναχρονιστικά και πατριαρχικά στερεότυπα.

«Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει κατανοητή αυτή η επιτακτική ανάγκη της τροποποίησης της αλλαγής στη βάση της απουσίας της συναίνεσης ώστε το ειδεχθές αυτό έγκλημα επιβολής και εξουσίας να γίνει επιτέλους ορατό και να τιμωρείται όπως ορίζει. Είναι μια σημαντική έκκληση, θα λέγαμε, ενάντια στο ατιμώρητο του βιασμού και θα αποτελεί ένα βήμα ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού και στην κατηγορία του θύματος», κατέληξε.

Από την πλευρά της η Αννέτα Καββαδία, επέμεινε στη κλιμάκωση όπως είπε, του βιασμού μεταξύ κακουργήματος και πλημμελήματος , σημειώνοντας η διάταξη προκαλεί σύγχυση. «Ο βιασμός είναι βιασμός είτε έχει ασκηθεί σωματική βία, είτε όχι, οπότε έχει πολύ μεγάλη σημασία να λάβετε υπόψη σας αυτή τη διάσταση», είπε απευθυνόμενη στον υπουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα