Μέσω εμβασμάτων ψάχνουν τους φοροφυγάδες της Airbnb

από fimotro

Στο στόχαστρο εφοριακών έχουν μπει ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν τα σπίτια τους σε τουρίστες μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb. Το υπουργείο Οικονομικών είναι σε ετοιμότητα, ετοιμάζοντας πρόστιμα για τους παραβάτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί εφοριακοί παριστάνουν τους πελάτες και πλησιάζουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Οι έλεγχοι -σε πρώτη φάση- έχουν επικεντρωθεί στην Αττική αλλά και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Οι έλεγχοι των εφοριακών βασίζονται στα εμβάσματα που κατατίθενται από τις εταιρείες Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ. Μετά τις 30 Νοεμβρίου, όταν δηλαδή λήξει η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να δηλώσουν στο ηλεκτρονικό Μητρώο τα ακίνητα και τις συμβάσεις, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις.

Περισσότερα από 126.000 καταλύματα είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, μέχρι το 2018, μέσα από διάφορες πλατφόρμες.

Οι έλεγχοι

Ειδικές ομάδες ελεγκτών εντοπίζουν μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες τα προσφερόµενα για ενοικίαση ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους µέσω της ηλεκτρονικής εφαρµογής ακινήτων Ε9.

Στη συνέχεια, ανατρέχουν στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών τους και διαπιστώνουν αν έχει δηλωθεί εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων. Στην περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί, τότε ειδοποιούν τον ιδιοκτήτη και τον καλούν να υποβάλει τροποποιητική δήλωση εισοδήματος.

Αυτή η τεχνική ελέγχου έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική, καθώς οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες που ειδοποιούνται προχωρούν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα