26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον για βίλες Airbnb

από fimotro

Η Ελλάδα “ανοίγει πανιά” και στα ακίνητα

Ως ένα «μεγάλο στοίχημα» χαρακτηρίζουν το φετινό καλοκαίρι, οι επαγγελματίες του τουρισμού, μετά το βαρύ πλήγμα που επέφερε στον κλάδο, η πανδημία του κορονοϊού.

«Είναι πια γεγονός: ‘Ανοίγουμε πανιά’. Ανοίγουμε την ελληνική τουριστική βιομηχανία, επαναφέρουμε την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο προσκήνιο, ως τόπο ταυτόσημο με την φιλοξενία και την ασφάλεια. Και με την παρουσία μας σήμερα εδώ, σε μια εξαιρετική τουριστική μονάδα, με θέα τη διαχρονικότητα της Ελλάδας τιμάμε τις προσπάθειες και ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες όλων, όσοι εργάζονται στη τουριστική βιομηχανία του τόπου», δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης για την «πρεμιέρα» του τουρισμού και την παρουσίαση της φετινής καμπάνιας του ΕΟΤ με τίτλο «Ανοίγουμε Πανιά! – Ελληνικός Τουισμός 2021 Με Ασφάλεια!».

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στόχος για το 2021 είναι να επιτευχθεί ο αριθμητικός στόχος του 50% των αφίξεων του 2019 κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 15 εκατομμύρια τουρίστες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου ωστόσο, όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να περάσει στις «πράσινες» λίστες των άλλων χωρών, γεγονός που θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Ο τουρισμός, όπως υπογραμμίζουν οι άνθρωποι του χώρου, είναι ένα «παιχνίδι» σύγκρισης με τις ανταγωνιστικές μας χώρες όπως Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Τουρκία.

«Αυτό το καλοκαίρι μπορούμε να το ονομάσουμε το καλοκαίρι του last second. Δεν θα είναι μια σεζόν απλά «last minute» όπως στα χρόνια των μνημονίων. Θα είναι ακόμη σκληρότερα τα πράγματα», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος και εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις είναι ελάχιστες με κάποιες να αφορούν τα περυσινά voucher και κάποιες μεμονωμένες. Αυτά έχουμε για το επόμενο μικρό διάστημα. Το αν έχουμε 5% πληρότητα στα 10.000 ξενοδοχεία που εκτιμούμε ότι θα ανοίξουν μέχρι τέλος Ιουνίου δεν μας λέει τίποτε. Ένα ξενοδοχείο για να ανοίξει θέλει 40% πληρότητα. Δεν υπάρχουν κρατήσεις όσο δεν έχουμε πράσινο στην επιδημιολογική κατάσταση. Αυτή τη στιγμή η αγωνία του κλάδου είναι σε δυο πράγματα. Πρώτον τι θα γίνει μετά από 15 ημέρες που θα έρθουν τα στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση τώρα που άνοιξαν και οι μετακινήσεις και άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι. Από αυτά τα στοιχεία θα μπορούμε να κάνουμε αργότερα στις αρχές Ιουνίου δηλαδή μια πρώτη εκτίμηση. Εμείς ως πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων δεν συγκρίνουμε το 2019 θέλουμε να είμαστε καλύτερα από το 2020. Αν είμαστε θα έχουμε κερδίσει. Πέρυσι άνοιξαν 5.500 ξενοδοχεία από τα 10.000. Αν η εικόνα της χώρας είναι καλή επιδημιολογικά και έχουμε ξεκάθαρους κανόνες και πρωτόκολλα τότε πιστεύουμε ότι θα δουλέψουμε Ιούλιο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με τις τιμές των ξενοδοχείων να είναι ίδιες με το 2019. Όσο πιο γρήγορα γίνει ο εμβολιασμός σε όσους περισσότερους γίνεται, σε συνδυασμό με την ατομική ευθύνη στην τήρηση των μέτρων προστασίας αυτά τα δυο αποτελούν μονόδρομο ώστε η χώρα ολόκληρη ως προορισμός να ανάψει “πράσινο φως” στη ροή τουριστών. Το πέτυχε ήδη η Πορτογαλία, μπορούμε να το επιτύχουμε και εμείς. Αυτή της στιγμή μιλάμε για σεζόν που δεν θα είναι απλά “last minute” όπως στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Θα είναι ακόμη σκληρότερα τα πράγματα. Μιλάμε στην ουσία για “last second”».

Όπως υποστηρίζει και ο κ. Τάσιος, όσο πιο γρήγορα γίνει «πράσινη» η Ελλάδα και όσο διατηρήσει το επιδημιολογικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών- ανταγωνιστών στη Μεσόγειο τόσο καλύτερα θα τα πάει στον τομέα των κρατήσεων από το εξωτερικό.

«Η επιθυμία του κλάδου είναι να εμβολιαστούν όσο πιο πολλοί γίνεται. Γιατί αυτό θα φέρει επιδημιολογική εξέλιξη για να πρασινίσει η Ελλάδα και κατ’έπεκταση και ο τουρισμός. Επίσης, πολύ σημαντικό, ξεκάθαρα πρωτόκολλα και κανονισμοί που θα ισχύσουν για όλο το χρονικό διάστημα και δεν θα αλλάζουν κάθε δεκαπέντε ημέρες. Βέβαια πάντα εφόσον δεν γίνει κάτι τραγικό, όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση. Με βάση τα παραπάνω περιμένουμε ανάλογα με την πρόοδο των εμβολιασμών και τα υγειονομικά δεδομένα της χώρας να πείσουμε τους ξένους ότι η Ελλάδα πρασινίζει και μόνο έτσι μπορούμε να αναμένουμε κίνηση για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ήδη υπάρχουν κάποιες κρατήσεις από πέρυσι, αλλά εμείς θέλουμε και νέους τουρίστες και όλα θα εξαρτηθούν από αυτά που σας είπα», επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Πρακτόρων κ. Λύσσανδρος Τσιλίδης.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων κ. Ανδρέας Χίου σημείωσε πως υπάρχει αυξημένη κίνηση σε βίλες και ακίνητα Airbnb, ωστόσο αυτό αφορά σε αιτήματα και όχι τις ολοκληρωμένες κρατήσεις: «Έχουμε μια αύξηση στα request που φθάνουν τα επίπεδα του 2019. Υπάρχουν κάποιες κρατήσεις από Ρωσία, Αμερική και Ισραήλ και αφορούν τους μήνες Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο αλλά ακόμη είναι πρόωρο για να πούμε πως θα πάει όλο το καλοκαίρι. Έχουμε μια κινητικότητα σε νησιά όπως Σίφνος, Σέριφος και Κύθηρα που δεν ήταν στην πρώτη ζήτηση, όπως Μύκονο, Σαντορίνη, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον αλλά όπως σας είπα δεν έχουμε ακόμη ολοκληρωμένες κρατήσεις και σε Πελοπόννησο, Χαλκιδική και Μαγνησία. Για το πως θα πάει η σεζόν θα το δούμε αρχές Ιουνίου. Πάντως η χώρα μας είναι από τις πιο φθηνές και με καλύτερα ακίνητα απ’ότι άλλες χώρες γιατί ο Έλληνας προσέχει το ακίνητό του. Έτσι ένα σπίτι χωρητικότητας 6 ατόμων σε νησί με πισίνα μπορεί να ξεκινήσει από 120 ευρώ την ημέρα, ενώ σε άλλες χώρες οι τιμές για όχι τέτοιου είδους σπίτια είναι διπλάσιες και τριπλάσιες πολλές φορές».

Τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και η καλή τουριστική διπλωματία, θα παίξουν σημαντικό ρόλο, στη «διάσωση» της σεζόν από Ιούλιο έως και Οκτώβριο και θα φέρουν τις αναγκαίες πληρότητες.

Με πληροφορίες από το protohema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα