26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

MED7: Στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα

από fimotro

Επιπλέον κυρώσεις κατά της Τουρκίας θέλουν οι ηγέτες

Εχουμε μια κοινή ατζέντα για να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο, δεν υπάρχει αμφισημία, υπάρχει σαφές μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου, τόνισε ο Εμμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση των επτά ηγετών της Μεσογείου στην Κορσική. Κοινός στόχος είναι να υπάρξουν κανονικές σχέσεις με την Τουρκία, να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και οι γεωτρήσεις, συνέχισε. Εκανε δε αναφορά στην ανάγκη να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που παραβιάζεται από την Τουρκία. Τόνισε ότι είναι «κοινή ευχή» να υπάρχει αποφυγή των κλιμακώσεων με απλές αρχές. Ο διάλογος δεν είναι εφικτός όταν υπάρχει απειλή κυριαρχίας, συμπλήρωσε.

Θα αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες το μήνυμα που έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος σε ότι αφορά το προσφυγικό και την καταστροφή της Μόριας.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά ευχαρίστησε τους ηγέτες για την έμπρακτη συμπαράσταση μετά την καταστροφή στη Μόρια. Σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα δυο κρατών μελών της ΕΕ και σημείωσε ότι απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια ειλικρινούς συνεννόησης. Τα συμπεράσματα της Συνόδου στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα και δείχνουν το δρόμο: αν η Τουρκία θέλει ειλικρινή διάλογο πρέπει να το δείξει στην πράξη και να σταματήσει τις προκλήσεις.

Επανέλαβε ότι η θέση της Αθήνας είναι ξεκάθαρη: τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων.
Θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο δεν είναι απλά αλληλεγγύη, διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης. Η Αγκυρα έχει χρόνο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής να κάνει κινήσεις αποκλιμάκωσης.

Το κείμενο συμπερασμάτων

Μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 που ολοκληρώθηκε στην Κορσική. Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι ηγέτες δηλώνουν – σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου – ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Υπογραμμίστηκε δε ότι διάλογος με την Τουρκία είναι εφικτός εφόσον σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις, σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος για κυρώσεις είναι ανοικτός.

Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος μετά το ραντεβού έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγγραψε: Καρποφόρες οι συνομιλίες με τον Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνούμε ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι δυνατός μόνο αν σταματήσουν άμεσα όλες οι προκλήσεις.

 Μακρόν: Δεν είναι πλέον εταίρος…

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πριν την συνάντηση κάλεσε την Ευρώπη να έχει μια «πιο ενιαία και ξεκάθαρη» φωνή απέναντι στην Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι πλέον εταίρος» στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του προέδρου (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, η οποία σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές» και πρέπει «να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της», τόνισε ο Μακρόν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «επιθυμώ βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας γόνιμος διάλογος με την Τουρκία».

«Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης» απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα, η οποία έπλεε στην περιοχή, εξήγησε ο Μακρόν. «Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας», υπογράμμισε ο ίδιος. «Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή», κατήγγειλε ο Μακρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα