Μαγιορκίνης: Σε 3 μήνες μπορεί να ξανακολλήσουν όσοι νόσησαν από Covid

από fimotro

Η ανοσία της αγέλης δεν μπορεί να επιτευχθεί, σημειώνει ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στο OPEN, ήταν μία ελπίδα που είχαν αναπτύξει οι ειδικοί αρχικά, εντούτοις ανέφερε ότι «η αποστειρωτική ανοσία στον κορονοϊό δεν είναι κάτι εφικτό, ούτε διαρκείας», καθώς όπως επεσήμανε, κάποιος που έχει νοσήσει με κορονοϊό, μπορεί να ξανακολλήσει τρεις-τέσσερις μήνες μετά.

«Το σενάριο της ανοσίας της αγέλης δεν υφίσταται και δεν θα επιτευχθεί» τόνισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «Είχαμε μια ελπίδα αρχικά», ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τα χαρακτηριστικά της νόσου, αλλά και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας, ειδικά με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, έχουν μικρότερη πιθανότητα για νοσηλεία.

Επομένως, τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ως προς τον κίνδυνο για νοσηλεία ή θάνατο, ακόμα και απέναντι στην Όμικρον.

«Μετά από δύο-τρεις μήνες, είτε έχεις εμβολιαστεί, είτε έχεις νοσήσει, η πιθανότητα να κολλήσεις, αλλά ελαφριά, ανεβαίνει πάνω από 50%, αν και εφ’ όσον έλθεις σε επαφή με τον ιό» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σε ό,τι αφορά το Πάσχα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα».

Θα είναι ενδεχομένως «σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για τον αριθμό των θανάτων το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα