26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Lockdown: Έως Απρίλιο το μοντέλο ακορντεόν

από fimotro

Αναλυτικά τα στοιχεία που ανησυχούν τους ειδικούς

Η αγωνία ώστε να προληφθεί μια επανάληψη του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, αυτή τη φορά όχι στη Θεσσαλονίκη αλλά στην Αττική, καθώς και η ζοφερή εικόνα από την υπόλοιπη Ευρώπη οδήγησαν ειδικούς και κυβέρνηση να πατήσουν ξανά… φρένο στην άρση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, με δεδομένο ότι το λεκανοπέδιο δίνει την τελευταία εβδομάδα ισχυρές ενδείξεις έξαρσης των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση και των υπόλοιπων δεικτών, το «πισωγύρισμα» που έγινε στο λιανεμπόριο και το «πάγωμα» της επαναλειτουργίας των Λυκείων έμοιαζε μονόδρομος για την Αττική.

Ανατροπές

Η τελευταία εβδομάδα δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον ασταθή βηματισμό της επιδημίας, που φέρνει ανατροπές ακόμη και από τη μία εβδομάδα στην άλλη. Από την περασμένη Παρασκευή οι επιστήμονες παρατηρούσαν μια ανοδική τάση στην Αττική καθώς και σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας, τάση που ξεκίνησε να αποτυπώνεται με ευκρίνεια από την επιδημιολογική έκθεση της περασμένης Τρίτης, όταν μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες με σταθερά τα ημερήσια κρούσματα κάτω από 700, οι νέες διαγνώσεις ξεπέρασαν τις 800. Οι επόμενες ημέρες, με μια μικρή «ανάσα» την Πέμπτη και αποκορύφωμα τα σχεδόν 1.000 περιστατικά την Παρασκευή, επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους των ειδικών. Η εύθραυστη ισορροπία δείχνει ότι η χώρα θα πορευτεί με μοντέλο «ακορντεόν» -τα μέτρα θα αυστηροποιούνται όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται και θα χαλαρώνουν όταν η επιδημιολογική καμπύλη πέφτει- έως και τον Απρίλιο όταν θα δοθεί ώθηση σε μαζικότερους εμβολιασμούς και ο καιρός θα έχει «μαλακώσει».

Εκθετική αύξηση

Κατά την επιστημονική κοινότητα, μια εκθετική αύξηση στην Αττική θα είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με αυτή της Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο, για αυτό και σπεύδουν να την προλάβουν με μέτρα. «Εάν φτάσει να καλύψει το 110% των ΜΕΘ της η Αττική, σημαίνει ότι η υπόλοιπη Ελλάδα θα βρίσκεται στο… 120%», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Αυτή η κατάρρευση του Συστήματος Υγείας στην περίπτωση πολύ μεγάλης έξαρσης του επιδημικού κύματος στο λεκανοπέδιο εξηγείται από το γεγονός ότι η Αττική δεν μπορεί να στηριχθεί αλλού καθώς είναι εκείνη που υποστηρίζει άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, η επιδημιολογική επιβάρυνση της Αχαΐας ή κάποιας άλλης κοντινής περιοχής θεωρείται πιο εύκολα διαχειρίσιμη, καθώς οι αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Εως και την Παρασκευή υπήρχε διαθεσιμότητα τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ της Αττικής: 61% η πληρότητα των ΜΕΘ Covid και 43% των απλών κλινών, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ενημέρωση της Παρασκευής. Εχοντας, όμως, μπει σε αυξητική «τροχιά» όλη η περιφέρεια και με δεδομένο ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά πως η κάλυψη του ΕΣΥ σε περιόδους αύξησης είναι ταχύτερη σε σχέση με την αποσυμφόρηση σε περιόδους ύφεσης, τα αυστηρά μέτρα κρίθηκαν επιβεβλημένα. Υπενθυμίζεται ότι από αύριο το λιανεμπόριο για την Αττική και ακόμη εννέα «κόκκινες» περιοχές επανέρχεται στη λύση του click away, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, όπως καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων. Επίσης, ξεκινά η επαναλειτουργία των Γυμνασίων, με τα Λύκεια να παραμένουν στην τηλεκπαίδευση μέχρι να το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ποια, όμως, είναι τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν σε σήμα κινδύνου για το λεκανοπέδιο; «Καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις περιοχές της Αττικής. Κυκλοφορεί το μεταλλαγμένο στέλεχος που μας προβληματίζει και υπάρχει μια σταθερή ανοδική τάση σε κατάληψη απλών κλινών και ΜΕΘ», εξηγεί ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σε σχέση με το τελευταίο, αξίζει να αναφερθεί ότι στις 20 Ιανουαρίου οι νέες εισαγωγές σε όλη την Ελλάδα ανήλθαν σε 100, από τις οποίες οι 35 έγιναν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή όλης της Αττικής. Αυτή την εβδομάδα, η ισορροπία άλλαξε σημαντικά. Ενδεικτικά και σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 150 εισαγωγές της Τρίτης οι 77 ήταν στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου οι νέες εισαγωγές ανήλθαν σε 135, από τις οποίες οι 73 στην Αττική.

Η παράμετρος του καιρού είναι πολύ σημαντική κατά τους ειδικούς και φαίνεται πως οι χειμερινοί μήνες συμβάλλουν ώστε τα κρούσματα να αυξάνονται. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, ήταν σαφής την Παρασκευή, ότι «ο χειμωνιάτικος καιρός αποτελεί “τροφή” για την επιδημία» και «τώρα είναι η ώρα που προέχει η πρόληψη». Πρόσθεσε δε, ότι ο Φεβρουάριος είναι ο πλέον κρίσιμος μήνας, με τις προσπάθειες να εντείνονται όχι ως προς την εξάλειψη του επιδημικού κύματος αλλά για «να απαλύνουμε την αύξηση της καμπύλης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι μεταλλάξεις αποτελούν τον δεύτερο αστάθμητο παράγοντα που αναγκάζονται να υπολογίσουν οι ειδικοί την επόμενη περίοδο. Τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, που ταυτοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέρχονταν έως την Παρασκευή σε 66, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός δειγμάτων βρίσκεται υπό εξέταση και σήμερα είναι πιθανό να ανακοινωθούν επιπλέον επιβεβαιωμένα περιστατικά. «Είναι ασφαλές να θεωρούμε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι παντού», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα