Λινού: Να επανεξεταστούν οι ελευθερίες των εμβολιασμένων

από fimotro

Για τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει μάλιστα ενός δύσκολου χειμώνα, για τις παρελάσεις αλλά και για την πορεία των εμβολιασμών μίλησε η Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής της Αθήνας.

Για την έξαρση των κρουσμάτων

Η ίδια μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά 90,1 fm» τόνισε ότι «Έχουμε τον τελευταίο καιρό αύξηση των κρουσμάτων περαιτέρω και αυτό είναι πραγματικά και φοβιστικό και ανησυχητικό γιατί μπαίνουμε σε μια περίοδο που αναγκαστικά θα μειωθεί ο αερισμός των χώρων, αναγκαστικά θα είμαστε περισσότερες ώρες σε κλειστούς χώρους και δυστυχώς παράλληλα με αυτό έχουμε αρκετή ελευθερία για τους εμβολιασμένους ανθρώπους χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι και αυτοί μεταδίδουν ίσως στο ίδιο ποσοστό».

Η κ. Λινού πρόσθεσε: «Ένας εμβολιασμένος έχει ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσει σοβαρά έτσι ώστε να χρειαστεί να μπει στο νοσοκομείο και αυτές οι πιθανότητες είναι τουλάχιστον 10 με 20 φορές μικρότερες από έναν  που είναι ανεμβολίαστος. Επίσης ένας εμβολιασμένος, εκεί δεν συμπίπτουν πλήρως οι μελέτες γιατί άλλες λένε ότι ένας εμβολιασμένος μεταδίδει εξίσου με έναν ανεμβολίαστο και άλλες μελέτες λένε ότι μεταδίδει το μισό, εκείνο που είναι δεδομένο όμως είναι ότι μεταδίδει και ο εμβολιασμένος ».

Για τις παρελάσεις

Ερωτηθείσα αν οι παρελάσεις  θα επιβαρύνουν περαιτέρω την πανδημία  είπε ότι: «Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθούμε στις παρελάσεις».

Ερωτηθείσα για το προσκύνημα των εικόνων ανέφερε: «Αν φιλήσουμε την εικόνα χωρίς μάσκα αλλά όλες τις υπόλοιπες ώρες φοράμε τη μάσκα μας  ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται. Εκεί που είναι ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι συνωστιζόμαστε, ότι δεν τηρούμε αποστάσεις, ότι δεν αερίζονται οι χώροι και δεν φοράμε μάσκα όλο το διάστημα. Επίσης είναι σημαντικό να έχουν την εικόνα έξω στην αυλή ή στην είσοδο της εκκλησίας, μειώνεται η πυκνότητα του ιού».

Για την γρίπη

Για το θέμα της γρίπης εξήγησε ότι: «Άμεσα εμβολιαζόμαστε όλοι οι ενήλικες δηλαδή μετά τα 50 και όλα τα μικρά παιδιά. Δεν είναι δυστυχώς αυτή η οδηγία της πολιτείας αλλά σε άλλες χώρες εμβολιάζονται όλα τα παιδιά κάτω των 10 ετών και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δεν θέλουμε να συμπέσει να  νοσήσει κάποιος ταυτόχρονα και από τον κορονοϊό και από τη γρίπη γιατί τότε είναι ένα κοκτέιλ πολλών επιπτώσεων και μπορεί κάποιος να μην τα βγάλει πέρα. Η γρίπη κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο σκοτώνει αρκετούς ανθρώπους ιδιαίτερα τους μεγάλους και μερικά μωρά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα