Λέιν – ΕΚΤ: Αυξήσεις επιτοκίων αν υποχωρήσουν οι αναταράξεις

από fimotro

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν τόνισε πως η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκιά της εφόσον παραμείνουν υπό έλεγχο οι πρόσφατες αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Λέιν μιλώντας σε εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα, στο βασικό σενάριο της ΕΚΤ «αναμένουμε ότι οι αναταράξεις αυτές θα υποχωρήσουν» και στη συνέχεια «θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων».

«Εάν η χρηματοπιστωτική πίεση που βλέπουμε δεν είναι μεν μηδενική αλλά αποδειχθεί αρκετά περιορισμένη, τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν. Ωστόσο, εάν οι αναταράξεις γίνουν ισχυρότερες, τότε θα πρέπει να δούμε τι είναι κατάλληλο», εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ήταν η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που κλήθηκε να λάβει απόφαση νομισματικής πολιτικής μετά τους τριγμούς που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Η ΕΚΤ επέλεξε να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκιά της κατά 0,5% (50 μονάδες βάσης) όπως είχε προαναγγείλει πριν τις αναταράξεις, αλλά απέφυγε να δώσει guidance για τις επόμενες κινήσεις της.

Στο διάστημα που ακολούθησε και με τις πιέσεις στις τράπεζες να περιορίζονται σημαντικά πλέον, αρκετά από τα λεγόμενα «γεράκια» της ΕΚΤ επανήλθαν στις προτροπές για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Ενδεικτικό είναι ότι νωρίτερα σήμερα ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης, Πέτερ Κάζιμιρ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει το κόστος δανεισμού παρά την αναταραχή στον χρηματοοικονομικό κλάδο, αν και ο ρυθμός της αύξησης ίσως θα πρέπει να καταστεί πιο αργός.

Από την πλευρά του, ο Φίλιπ Λέιν υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει ξεκάθαρη πρόβλεψη» για τις επιπτώσεις των τραπεζικών αναταράξεων στην ευρωζώνη, αλλά ότι στο βασικό σενάριο της ΕΚΤ «αναμένουμε ότι οι εντάσεις αυτές θα εκτονωθούν».

Υπογράμμισε επίσης τα σχόλια που έχουν κάνει πρόσφατοι και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, ότι η ΕΚΤ δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν συμβιβασμό μεταξύ χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και περιορισμού του πληθωρισμού.

«Εάν αυτή η πίεση στις τράπεζες αποδυναμώσει την οικονομία, αυτό θα περιορίσει αυτόματα και τις πληθωριστικές πιέσεις», είπε ο Λέιν.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη, που ανακοινώνονται την Παρασκευή, αναμένεται να δείξουν νέα πτώση μεν του γενικού πληθωρισμού, αλλά την ίδια ώρα τον δομικό ή υποκείμενο πληθωρισμό (που εξαιρεί ενέργεια – τρόφιμα) να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ.

Σε άλλα σημεία των δηλώσεών του, ο Φίλιπ Λέιν επισήμανε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις με τις τράπεζες αλλά ότι δεν περιμένει να δει στην ευρωζώνη παρόμοια κατάσταση με εκείνη σε ΗΠΑ και Ελβετία.

«Έχουμε πολλά εργαλεία με τα οποία μπορούμε να παρέχουμε ρευστότητα και να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα βιώσουμε τα bank runs που είδαμε σε αυτά τα παραδείγματα», είπε.

Για τους μισθούς σημείωσε ότι «βλέπουμε αυξήσεις που είναι μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες, αλλά στη γενική εικόνα είναι κάτι που μοιάζει αρκετά δίκαιο», προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ «θα συνεχίσει να παρακολουθεί το πεδίο αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα