Κρίσιμη η κατάσταση στην Ιστιαία: Ηρωϊκές προσπάθειες των κατοίκων

από fimotro

Στις ακτές της Βόρειας Εύβοιας θα καταλήξει η τεράστια φωτιά που ισοπεδώνει το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας. Δραματικές οι εκκλήσεις των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ένιωσαν εγκατάλειψη όλη αυτή την καταστροφική εβδομάδα όσο σε κανένα άλλο πύρινο μέτωπο που έπληξε την χώρα, την ώρα που δόθηκε νέα εντολή για να εκκενωθούν το Πευκί, το Αρτεμίσιο και οι Γούβες προς Ιστιαία.

Οι άνεμοι δεν είναι πολύ ενισχυμένοι ωστόσο έχει αλλάξει η κατεύθυνσή τους σε νότιους και νοτιοανατολικούς, καθυστερώντας μεν την ανάπτυξη του πύρινου μετώπου στον νότο που έχει περάσει το Μαντούδι και κινείται προς Προκόπι, δίνοντας ώθηση δε στο τεράστιο βόρειο μέτωπο που σαρώνει την βόρεια και βορειοανατολική πλευρά της Εύβοιας μέχρι τις ακτές.

Ειδικά για την Ιστιαία, με τους κατοίκους και τον δήμαρχο να φωνάζουν «θα καούμε» και να κάνουν ηρωϊκές προσπάθειες, αν χρειαστεί υπάρχει πρόβλεψη και για πλωτά μέσα ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού για την εκκένωση των κατοίκων, από τις ακτές της Β. Εύβοιας.

Η φωτιά όλη τη νύχτα απειλούσε τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι και έγιναν εκκενώσεις κατοίκων με πλωτά μέσα από θαλάσσης, που μεταφέρθηκαν στην Σκιάθο και στο Πευκί.

Είχε προηγηθεί η εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά, Γαλατσάδες, Καματριάδες και Μηλιές, όπως και στον Βουτά, όμως ειδικά οι νέοι στην πλειοψηφία τους παρέμειναν να πολεμήσουν με αυτοσχέδια μέσα τις φλόγες για να σώσουν όσα μπορούσαν από τα χωριά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα