Κορονοϊός: Εμβολιάστηκαν 37.000 παιδιά από 5 έως 11 ετών

από fimotro

Έχουν προγραμματίσει ραντεβού για ακόμη 73.000

Τα σχολεία επαναλειτουργούν και το ενδιαφέρον για εμβολιασμό μικρών παιδιών είναι έντονο. Εχουν εμβολιαστεί 37.000 μικρά παιδιά 5-11 ετών και έχουν προγραμματίσει ραντεβού για ακόμη 73.000. Οι δυσκολίες στην εύρεση ραντεβού για παιδιατρικό εμβολιασμό, ειδικά στην Αττική, οδηγεί το υπουργείο Υγείας σε άνοιγμα και άλλων εμβολιαστικών γραμμών -το Παίδων Πεντέλης από την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει πολύ περισσότερα ραντεβού λόγω δημιουργίας συνολικά δέκα εμβολιαστικών γραμμών-, ενώ τα παιδιατρικά εμβόλια θα δίνονται από σήμερα και στους ιδιώτες παιδιάτρους που έχουν ενταχθεί στο σύστημα.

«Το μέλλον της επόμενης γενιάς εξαρτάται από την ανεμπόδιστη εκπαίδευση», σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή το χθεσινό άνοιγμα των σχολείων. Σύμμαχος στην ομαλή διεξαγωγή της διά ζώσης εκπαίδευσης είναι ο εμβολιασμός.

Συστάσεις

Η κ. Θεοδωρίδου συνόψισε τις συγκεκριμένες συστάσεις για τους ανήλικους που ισχύουν στη χώρα μας, μιας και οι απορίες των γονέων είναι πολλές, δεδομένου ότι πολλά παιδιά βρίσκονται θετικά στον κορονοϊό ή πιθανόν να κολλήσουν στη σχολική κοινότητα. Ετσι, τρίτη δόση δεν συστήνεται για άτομα κάτω των 18 ετών, εκτός εάν υπάρχει σοβαρό υποκείμενο νόσημα. Επίσης, για ένα παιδί που κολλά τον ιό η Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει να γίνεται μία δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση, ενώ για όσα νοσούν μετά την πρώτη δόση του εμβολίου δεν συστήνεται να πραγματοποιήσουν άλλη δόση.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επανέλαβε ότι η ένταξη των παιδιών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έγινε πρωτίστως για την ατομική προστασία των παιδιών. Μάλιστα, επικαλούμενη πρόσφατες μελέτες τόνισε ότι δύο δόσεις εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σπάνιο, αλλά επικίνδυνο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MISC). Επιπλέον, θέλοντας να δείξει τους κινδύνους από τη νόσηση σε παιδιά και εφήβους, ανέδειξε τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία 30 ημέρες μετά τη διάγνωση της λοίμωξης Covid-19 παρουσιάστηκε αυξημένος κίνδυνος διαβήτη σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Σε 180.000 ανέρχονται οι πολίτες από 60 ετών και άνω που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που ξεκινά να εφαρμόζεται στις 16 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, 150.000 άτομα άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί και 30.000 έχουν κλείσει ραντεβού να εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός όταν ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα είχε δώσει ως αριθμό ανεμβολίαστων 60 ετών και πάνω 520.000 άτομα.

Ετσι, πλέον μένουν ανεμβολίαστοι 340.000. Ομως, το ποσοστό κάλυψης επί του συνολικού πληθυσμού των ατόμων άνω των 60 ετών ξεπερνά το 90% εάν υπολογιστούν όσοι είχαν ήδη εμβολιαστεί, όσοι εμβολιάστηκαν μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας, αλλά και όσοι εμβολιάζονται κατ’ οίκον (έχουν γίνει 76.900 αιτήσεις και έχουν εμβολιαστεί 55.000 ηλικιωμένοι).

Παράλληλα, από την 1η Φεβρουαρίου ουσιαστικά υποχρεωτική είναι και η τρίτη δόση, καθώς επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση και τρεις μήνες μετά το μονοδοσικό Johnson & Johnson παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τα άτομα που έχουν περάσει ήδη ή περνούν τις επόμενες 15 ημέρες το διάστημα αυτό και συνεπώς θα λήξει το πιστοποιητικό τους είναι 440.000, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους. Πρόκειται για αυτούς στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα να κάνουν την αναμνηστική δόση τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στο 21% η θετικότητα

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27.766 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία είναι λιγότερα από τις προηγούμενες ημέρες, αλλά αντιστοιχούν σε πολύ λιγότερους ελέγχους (περίπου 130.000), με αποτέλεσμα η θετικότητα να διαμορφώνεται στο 21%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτά τα κρούσματα δεν συμπεριλαμβάνονται τα θετικά self tests μαθητών και καθηγητών που καταγράφηκαν χθεςμ καθώς τα κρούσματα από τα self tests περνούν στο μητρώο Covid μετά από επιβεβαίωσή τους με rapid ή PCR τεστ.

Από το σύνολο των χθεσινών κρουσμάτων, 9.971 εντοπίστηκαν στην Αττική και 2.741 στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που η ανησυχία εντείνεται για το ΕΣΥ. Οι διασωληνωμένοι ανέβηκαν περαιτέρω και έφτασαν τους 654 και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ανήλθαν σε 536, ανεβάζοντας τον μέσο όρο εισαγωγών των τελευταίων επτά ημερών σε 570 ασθενείς. Από το σύνολο των διασωληνωμένων, το 83,3% είναι ανεμβολίαστο ή μερικώς εμβολιασμένο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα