Κομβικές αλλαγές στη διακυβέρνηση των δήμων

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Σε δημόσια διαβούλευση μπήκε το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή

Σε δημόσια διαβούλευση μπήκε το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ρυθμίζει θέματα δήμων, καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο και μειώνει στο 3% το επιτόκιο στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων προς τα Ταμεία.

Σε ότι αφορά τους δήμους, οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή ορίζουν:

* δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις μπορούν να συμπράξουν, εφόσον μια από αυτές είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης.

* η πλειοψηφία των μελών της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής προέρχεται από το συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης και εισάγεται νέα αναλογική διαδικασία εκλογής των μελών.

* Μεταφέρονται μία σειρά από αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή προς την άμεση λήψη αποφάσεων, αλλά και την αποσυμφόρηση των συνεδριάσεων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων από ήσσονος σημασίας θέματα, χωρίς ωστόσο να αποψιλώνονται τα οικεία συμβούλια.

* Ορίζεται ότι οι αντιπεριφερειάρχες προέρχονται από το συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης.

* Λύνεται το πρόβλημα με τον διορισμό των επιτυχόντων της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ. κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, ειδικά για όσους περιλαμβάνονται στους τελικούς πίνακες διοριστέων της εν λόγω προκήρυξης του ΑΣΕΠ αλλά και μεταγενέστερων απαιτείται τα προσόντα διορισμού να συντρέχουν κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα