Kιβωτός του Κόσμου: Τι κατήγγειλε πρώην φιλοξενούμενος της δομής

από fimotro

Νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον βίο και την πολιτεία των υπευθύνων της ΜΚΟ

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης που φέρεται να έγιναν από στελέχη και εργαζόμενους της Κιβωτού του Κόσμου.

Ο Αλέξανδρος που ζούσε στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» για την ζωή του στην δομή.

Δημοσιογράφος: Έχεις ζήσει κακοποιητικές συμπεριφορές, τιμωρίες, τι θυμάσαι;

«Τιμωρίες έχω ζήσει, ήμουν 6-7 χρόνια στις 2 δομές», είπε αρχικά.

Δημοσιογράφος: Πώς ήταν η καθημερινότητά σου, τι έχεις ζήσει και στη μία και στην άλλη δομή;

«Συνήθως τιμωρίες έτρωγαν τα παιδιά, τα οποία «δεν καθόντουσαν ήρεμα, δεν ήταν φρόνιμα» ή αντιδρούσαν ενάντια στους παιδαγωγούσες και σε αυτά που μα έλεγαν να τηρήσουμε. Μερικές φορές μας έλεγαν να κάνουμε κάτι και άμα το αρνιόμασταν, μπορεί να τρώγαμε καμιά τιμωρία», ανέφερε στη συνέχεια.

Για την απομόνωση που φέρεται να υποστήριξαν κάποια παιδιά ότι τους επέβαλλαν, εργαζόμενοι της δομής, ο Αλέξανδρος είπε πως, έχω ακούσει από παιδιά τα οποία ήταν σε δομή. Είχαν κλειδώσει εάν δεν κάνω λάθος 3-4 άτομα, νομίζω τρία, τα οποία – απ΄ ό,τι μου είπαν τα ίδια τα παιδιά κιόλας – είχαν πάρει την απόφαση να φύγουν από της Κιβωτού για δικούς τους συγκεκριμένους λόγους. Αποφάσισαν να φύγουν ένα βράδυ αργά. Μετά ξαναγύρισαν πίσω, πριν ξυπνήσουν και τα υπόλοιπα παιδιά αλλά τους πιάσανε και τους είχαν κλειδώσει στα δωμάτια γι’ αυτό το συγκεκριμένο που κάνανε»

«Θεωρώ πως ήταν τιμωρία. Ότι το κάνανε ως τιμωρία, να μην πάνε να μιλήσουν με τα άλλα παιδιά και τους ξεσηκώσουν; Και πάλι το να κλειδώσουν τα παιδιά τα συγκεκριμένα σε απομονωμένο όροφο και σε δωμάτιο το οποίο δεν έχει τριγύρω άλλα παιδιά, που να μένουν εκεί, ναι έχει γίνει», αποκάλυψε ο Αλέξανδρος.

Δημοσιογράφος: Είχες εμπειρία από συγκεκριμένο παιδαγωγό;

«Από κάποιο συγκεκριμένο παιδαγωγό είχαν πολύ παλαιοτέρα. Έτυχε να είμαι παρών σ ένα περιστατικό στο οποίο είδα ότι άπλωσε χέρι. Το είχα καταλάβει γιατί ρώτησα και τα μικρά παιδιά. Εννοείται ότι έκατσα και μίλησα και εγώ και άλλα παιδιά που είχαν δει κάτι παρόμοιο ή που είχαν αντιληφθεί κάτι παρόμοιο από τον/την συγκεκριμένο παιδαγωγό. Εννοείται πήγαμε και μιλήσαμε με τον πατέρα (σ.σ. Αντώνιο), κανονίσαμε μια συνάντηση, μας άκουσε, τα είπαμε και μπροστά στον/στην παιδαγωγό και εκεί πέρα έληξε το θέμα με το να πάρει την απόφαση ο πατήρ (σ.σ. Αντώνιος) και να τον/την διώξει», δήλωσε μιλώντας στο «Χαμογέλα και Πάλι» ο Αλέξανδρος.

Μεταξύ άλλων, για την προσωπική εμπειρία του στη δομή, ο πρώην φιλοξενούμενός της υπογράμμισε πως, «πολλές φορές σε μία από τις δύο δομές, όταν ο πατήρ ήταν μπροστά, κανένας δεν έκανε το παραμικρό σε κανένα από τα παιδιά, ήταν όλοι «κύριοι». Πίσω από την πλάτη του γίνονταν κάποια περιστατικά, τα οποία, και εμείς να πηγαίναμε και να τα λέγαμε, υπήρχε περίπτωση ο πατήρ… όχι να μην μας πιστέψει… Μερικές φορές δεν μπορούσαμε να του μιλήσουμε. Δεν μπορούσαμε να του μιλήσουμε γιατί είχαν κάνει ήδη οι άλλοι να νιώθουμε άσχημα ότι εμείς φταίγαμε και ήμασταν με τον φόβο ότι και να πάμε να μιλήσουμε, θα κατηγορηθούμε», και συνέχισε:

«Φοβόμασταν και νιώθαμε άσχημα και εγώ και κάποια άλλα παιδιά, διότι μερικές φορές είχαμε μπει
στο μάτι» των μεγαλύτερων είτε γιατί μερικές φορές αντιδρούσαμε στο να κάνουμε κάποιες εργασίες;, είτε γιατί θα θέλαμε να κάτσουμε λίγο παραπάνω στο να παίξουμε, να δούμε κάποια ταινία. Όσον αφορά στις εργασίες, για ένα παιδί κάποιες εργασίες ήταν αρκετές. Ήταν αρκετές και κάποιες ήταν και βαριές, όπως κάτω στις αποθήκες, και δεν μιλάω μόνο για τα τρόφιμα. Ήταν βαριές είτε γι΄ αυτούς που είχαν πρόβλημα σωματικό, είτε για τα πιο «αδύναμα», δηλαδή δεν είχαν τη δύναμη που θα είχε ένας 30αρης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα